Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Απολύουν και καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις

Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, συστηματική καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, παράνομες και αδικαιολόγητες απολύσεις, το ασύδοτο «διευθυντικό δικαίωμα» και σωρεία εργοδοτικών παραβάσεων βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Εύβοιας. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία παραμένουν ασυνδικάλιστοι, με αποτέλεσμα η αδράνεια αυτή να διευκολύνει την ασυδοσία και αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Από την άλλη, ο Σύλλογος των Ξενοδόχων αυξάνει τις αξιώσεις του για περισσότερα κίνητρα, που σπεύδουν οι κυβερνήσεις να ικανοποιήσουν. Ετσι, πριν 1,5 χρόνο, το «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ», μεγάλη ξενοδοχοϋπαλληλική μονάδα στη Χαλκίδα, έκλεισε λόγω ανακαίνισης (κόστισε πάνω από 1 δισ. δραχμές), απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς να αποζημιωθούν, με την «υπόσχεση», μόνο, ότι όταν ανοίξει θα προσληφθούν ξανά.

Πρόσφατα, στην άλλη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Χαλκίδας, το «ΛΟΥΣΥ», έγιναν δύο απολύσεις εργατριών. Το αιτιολογικό της εργοδοσίας για την απόλυση της μιας εργάτριας ήταν ότι «δε γνώριζε ότι το κλιματιστικό μηχάνημα ενός δωματίου δε λειτουργούσε». Η πραγματική αιτία, όμως, ήταν ότι γράφτηκε στο νεοσύστατο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Τρομοκρατική ήταν η ενέργεια του ιδιοκτήτη του «Holidays in Evia» και προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων, που, παράνομα και καταχρηστικά, απέλυσε 10 εργαζόμενους. Ανάμεσα στους απολυμένους είναι και μέλη της προσωρινής διοίκησης του υπό ανασύσταση Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ερέτριας και Περιχώρων.

Ο πρόεδρος του σωματείου Μπ. Σεφερλής σε πρόσφατη συνέντευξή του στα ΜΜΕ χαρακτήρισε «κράτος εν κράτει» τους επιχειρηματίες ξενοδόχους της Εύβοιας και έκανε λόγο για συστηματική καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν ακόμα και σε τρία διαφορετικά πόστα, χωρίς την παρέλευση 12ωρου ανάμεσα στις δύο βάρδιες. Και, βέβαια, συνέχισε, οι καθυστερήσεις πληρωμών είναι στην «ημερήσια διάταξη». Επίσης, ανέφερε, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 8ωρη βάση, ενώ δηλώνεται ότι εργάζονται τετράωρο. Σ' όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και η καταπάτηση σειράς δικαιωμάτων τους.

Μέσα σ' αυτή την «γκρίζα» κατάσταση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τα δικαιώματά τους, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ταυτισμένη με τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ μέχρι χτες, της ΝΔ σήμερα, απλώς, κόπτεται για συναινετικές διαδικασίες και «διαλόγους» με την εργοδοσία, για το ποιες κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων θα τεθούν στο τραπέζι για να ...καρατομηθούν.

Σε αντίθετη κατεύθυνση η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ και τα στελέχη της στη διοίκηση του ΕΚ Εύβοιας, προβάλλουν και στηρίζουν τη μαχητική συσπείρωση και την αγωνιστική δράση για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Εύβοιας και προς αυτή την κατεύθυνση ξεδιπλώνουν τη δουλιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ