Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΑΝΗΣ
Ωρα για συμπεράσματα και ταξικό αγώνα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στου «Κεράνη»
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στου «Κεράνη»
Οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ» είναι τα νέα υποψήφια θύματα του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και του εργοδοτικο - κυβερνητικού συνδικαλισμού όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΠ. Χτες, στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης των εργαζομένων που έγινε στο εργοστάσιο, στα πλαίσια στάσης εργασίας 10 με 2 το μεσημέρι, ενάντια στο πογκρόμ απολύσεων που έχει ξεκινήσει η εταιρία, το τοπίο ξεκαθαρίστηκε για όλους. Από τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους των συνδικαλιστών που πέρασαν από το βήμα της συγκέντρωσης, αλλά και από την επιχείρηση φίμωσης από συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, της βουλευτίνας του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη, φάνηκε ποιος είναι με ποιον και αποτέλεσαν ένα καλό ερέθισμα για τους εργατοϋπαλλήλους του εργοστασίου, για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κάνουν τα κουμάντα τους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Αλέκος Φλέγκας, γνωστό συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, στη διάρκεια της ομιλίας του στη συγκέντρωση, άφησε να εννοηθεί ότι η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι «ουρανοκατέβατη» και ότι κυρίως φταίνε οι αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο διοίκησης της εταιρίας. Οσο για το πώς οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας θα αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση, εκεί αναμάσησε κάτι του στιλ: «Οποιος θεωρεί τον εαυτό του άνεργο δε φοβάται τίποτα», κάτι περί...«δικαστικών αγώνων» και τριμερών συναντήσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας... Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Καπνοβιομηχανίες Ελλάδας Μανώλης Λουκάκης, επίσης συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ.

Ομως, ο πρόεδρος δε σταμάτησε εκεί. Αρνήθηκε να δοθεί ο λόγος στην Ελπίδα Παντελάκη, προφανώς για να μην ακουστούν αυτά που η βουλευτής είπε στη συνέχεια στις συζητήσεις που τελικά έκανε με τους εργαζόμενους ότι «ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας με τη φιλοσοφία της οποίας συμφωνούν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ, δίνει νέα κίνητρα και προνόμια στις επιχειρήσεις για να φύγουν εκτός συνόρων ή να επιβάλουν άγρια εκμετάλλευση στους εργαζόμενους» εντός συνόρων.

Τη «σούπα χάλασε» και ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά Μιχάλης Νουφαρίτσης ενταγμένος στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους, αλλά και να αναρωτηθούν, γιατί έφτασαν σε αυτό το σημείο. Τόνισε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φροντίζει αποκλειστικά για την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, σε βάρος των εργαζομένων και πρέπει επιτέλους να αντεπιτεθούν, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους που δέχονται την ίδια επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ