Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
«Μνημείο» ανθυγιεινής συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

«Στα μπετά», 7 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας

Μισοτελειωμένο και στο έλεος της φθοράς από το πέρασμα του χρόνου βρίσκεται το νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1997, επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2000 από την κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή, όμως έχουν περάσει 4 χρόνια και το Νοσοκομείο παραμένει «στα μπετά».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επί 7 χρόνια δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές νοσοκομείο στην Κέρκυρα, για να καλύψει τις ανάγκες του κερκυραϊκού λαού, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται κατά την τουριστική περίοδο, την ίδια περίοδο έδωσε 3 νέες άδειες για ιδιωτικές κλινικές (η μία από αυτές διαθέτει 200 κρεβάτια!) και διαγνωστικά κέντρα. Με την κωλυσιεργία της, μάλιστα, εξασφάλισε τα χρονικά περιθώρια, ώστε οι ιδιώτες έμποροι της Υγείας να μπουν δυναμικά στην «αγορά», πατώντας πάνω στις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Απ' την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε το πρόβλημα για προεκλογική κατανάλωση, αλλά δεν προχώρησε ούτε βήμα από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η τοπική οργάνωση της ΝΔ τηρεί «σιγήν ιχθύος» και δε δέχεται να συζητηθεί το θέμα καν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ενώ ο βουλευτής της κ. Γεωργιάδης προπαγανδίζει ως λύση την «αυτοχρηματοδότηση» με τον Σπ. Σπύρου, πρόεδρο του ΠΕΣΥΠ, να τον σιγοντάρει.

Το ΠΑΣΟΚ κάλυψε τον Μπατατούδη

Συγκεκριμένα, το δημόσιο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας χρηματοδοτήθηκε από το 2ο ΠΕΠ και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1997 με προϋπολογισμό περίπου 15.500.000 ευρώ (έκπτωση αναδόχου 21%, διαμόρφωση στα 12.300.000 ευρώ περίπου). Αυτά, για «Μελέτη, κατασκευή οικοδομικών εργασιών, Η/Μ εγκαταστάσεων και προμήθεια, εγκατάσταση βασικού ιατρικού εξοπλισμού του Νομαρχιακού Ιατρικού Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας» από την κοινοπραξία ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ - VAMED ENG του γνωστού μεγαλοεργολάβου Μπατατούδη, με επιβλέπουσα αρχή τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων ΑΕ (ΔΕΠΑΝΟΜ).

Οι εργασίες, όμως, δεν προχώρησαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη συμφωνία. Ετσι, το 2001, η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ έστειλε στην κοινοπραξία «ειδική πρόσκληση», με την οποία ζήτησε να εφαρμοστούν οι ενέργειες που της υποδεικνύει εντός της οριζόμενης προθεσμίας και προειδοποιεί πως, αν δεν εφαρμοστούν, θα κηρύξει «έκπτωτη» την κοινοπραξία. Ομως η «έκπτωση» δεν έγινε ποτέ. Από το Νοέμβρη του 2001 μέχρι το φθινόπωρο του 2003 δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και τελικά η ΔΕΠΑΝΟΜ λύνει με «φιλικό» διακανονισμό τη σύμβαση έργου με την κοινοπραξία, ύστερα από σύσκεψη που έγινε στην Κέρκυρα υπό τον τότε υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή. Κατόπιν αυτού, ανακοίνωσε τη διακήρυξη νέου διαγωνισμού, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές...

Στο μεταξύ, το έργο είχε ενταχτεί και στο 3ο ΠΕΠ, και από τη στιγμή που οι εργασίες δεν προχωρούν κανονικά, υπάρχει ζήτημα και για το θέμα της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα. Την ίδια περίοδο ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Ιονίων Νήσων, Κ. Χλωμούδης, ανακοίνωσε ότι το κόστος ολοκλήρωσης του νοσοκομείου υπολογίζεται στο διπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού και πως θα προστεθούν σε αυτό άλλα 7.000 τ.μ. για να καλυφθούν ανάγκες τμημάτων.

Ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης

Ο Μπάμπης Χαραλάμπους, αναπληρωτής διευθυντής του Χειρουργικού τμήματος του ΓΝΝ Κέρκυρας και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συμπαράταξης (ΝΑΣΥ) επισημαίνει: «Η κατάσταση αυτή πηγάζει από την πολιτική που τα δύο αυτά κόμματα ακολουθούν στο χώρο της Υγείας. Μια πολιτική που, όσο και να προσπαθούν στα λόγια να μας αποδείξουν ότι είναι διαφορετική, στην πράξη είναι πανομοιότυπη. Εφαρμόζουν τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για περικοπή -συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και για την Υγεία».

«Πρέπει, τονίζει ο Μπ. Χαραλάμπους, να δημιουργηθεί κίνημα που να διεκδικήσει αγωνιστικά και δυναμικά δημόσια δωρεάν Υγειονομική Περίθαλψη και ταυτόχρονα την άμεση αποπεράτωση ενός σύγχρονου, πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου με το απαραίτητο προσωπικό σε όλους τους τομείς».

Υπενθυμίζεται πως η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το νοσοκομείο τόνιζε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος του κερκυραϊκού λαού, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες που ταυτόχρονα υπονομεύει την προοπτική δημιουργίας σύγχρονου και ασφαλούς νοσοκομείου. Και καλεί τον κερκυραϊκό λαό να βγάλει συμπεράσματα και να παλέψει μαζί με το λαό για μια άλλη πολιτική και στον τομέα Υγείας.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ