Δισκογραφίας «ταξίδια»
Κυριακή 22 Απρίλη 2007

Δεκατέσσερα τραγούδια - κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχή - που μιλούν για την αγάπη, τη μοναξιά, το «ταξίδι» στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, τα αδιέξοδά του. Είναι η «Οδύσσεια», ο νέος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, πάνω στους σπουδαίους στίχους του νέου ποιητή Κώστα Καρτελιά, που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία «Legend». Συνεχίζοντας το συναρπαστικό μουσικό ταξίδι του, ο κορυφαίος Ελληνας συνθέτης καταθέτει ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, από το οποίο αναβλύζει ο λυρισμός. Δεκατέσσερις υπέροχες μελωδίες, στις οποίες κυριαρχεί ο ήχος των έγχορδων, που γίνονται το «σκαρί» για το ατέρμονο ταξίδι. Τα δεκατρία τραγούδια του δίσκου ερμηνεύει μοναδικά η Μαρία Φαραντούρη, ενώ ο ίδιος ο συνθέτης, έπειτα από πολύ καιρό, μας προσφέρει μια συγκλονιστική ερμηνεία του στο τραγούδι «Στον Κάτω Κόσμο». Πολύτιμοι συνεργάτες και «συνταξιδιώτες» του ήταν επίσης η Ρωσίδα μουσικός - με εξαιρετική μουσική παιδεία και ταλέντο - Ιρίνα Βαλεντίνοβα, η οποία ανέλαβε την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας (έπαιξε και πιάνο), και ένα επιτελείο αξιόλογων μουσικών. Την παραγωγή έκανε ο Γιώργος Μακράκης.


Τα 40 χρόνια του στη δισκογραφία γιόρτασε τον περασμένο Νοέμβρη ο Διονύσης Σαββόπουλος με την παράσταση «Πυρήνας», στο «Gazarte», συντροφιά με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Σταύρο Λάντσια και τον Γιώτη Κιουρτσόγλου. Το ζωντανά ηχογραφημένο και μαγνητοσκοπημένο υλικό της παράστασης, που σαν κορμό είχε τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του, κυκλοφόρησε από τη «Λύρα» σε CD μαζί με DVD. Ο Διονύσης Σαββόπουλος με την κιθάρα του, συγκροτεί μαζί με τον Σταύρο Λάντσια στο πιάνο και τα κρουστά και τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο μπάσο, ένα δεμένο σύνολο που ξέρει καλά την τέχνη της μουσικής συνομιλίας και αναζητά την ουσία, τον πυρήνα των κομματιών. Μαζί με διαχρονικά τραγούδια του ο Δ. Σαββόπουλος ερμηνεύει Μάνο Χατζιδάκι, και εξαιρετικά το «Φεύγω» του Ορφέα Περίδη.

Τη μουσική που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος για την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Λόλα» (1964), περιλαμβάνει το ομώνυμο σάουντρακ, που κυκλοφόρησε από τη «Legend». Μουσικά θέματα διαφορετικού ύφους και δύο τραγούδια ερμηνευμένα από την Βίκυ Μοσχολιού, που στα πρώτα της βήματα τραγουδά το «Χάθηκε το φεγγάρι», και την Τζένη Καρέζη.


Στηριγμένες στο κανονάκι, το κλασικό όργανο της Ανατολής, είναι οι μελωδίες που αναβλύζουν από το δίσκο «Τραπέζι γιορτινό», που κυκλοφόρησε από το «Μελωδικό Καράβι». Ενας δίσκος με δημιουργίες των Μανώλη Καρπάθιου και Γιάννη Κουλλιά ερμηνευμένες από τη δροσερή φωνή της Μαρίνας Μανωλάκου. Δημιουργίες με «άρωμα» Ανατολής, έξυπνες ενορχηστρώσεις και ερμηνείες από ένα επιτελείο αξιόλογων μουσικών.


Ρ.Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κιβωτός» τραγουδιών και μνήμης(2006-06-23 00:00:00.0)
«Ταξιδεύοντας» με δίσκους(2005-08-14 00:00:00.0)
Ανοιξιάτικες ακροάσεις(2005-04-24 00:00:00.0)
«Ψηφιδωτό» ήχων και φωνών(2004-01-11 00:00:00.0)
Δισκογραφικές συναντήσεις(2001-12-16 00:00:00.0)
«Διαδρομές» στη δισκογραφία(1999-12-22 00:00:00.0)