ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταλύεται το δικαίωμα στη σύνταξη των καλλιτεχνών!

Στο ...«περίμενε» μέχρι θανάτου για «μισή» σύνταξη κατ' έτος καταδικάζει η κυβέρνηση τους δημιουργούς

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Συγκέντρωση εικαστικών κατά της πολιτικής του ΥΠΠΟ στον πολιτισμό, έξω από την Εθνική Πινακοθήκη, τον περασμένο Γενάρη
«Κατάλυση» του δικαιώματος στη σύνταξη για τους ανασφάλιστους κλάδους των δημιουργών - καλλιτεχνών, «παρά τις για το αντίθετο προεκλογικές τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης», διαπιστώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας σε ανακοίνωσή του με αφορμή το άρθρο 2 (σ.σ. αφορά τους καλλιτέχνες) του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Το ΕΕΤΕ σημειώνει ότι με το νομοσχέδιο «αποκλείονται οι εικαστικοί καλλιτέχνες από το δικαίωμα στη σύνταξη» ενώ και πάλι «δεν ελήφθη υπόψη η πρόταση καθολικής λύσης του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού των εικαστικών, που έχει κατ' επανάληψη καταθέσει το ΕΕΤΕ στα συναρμόδια υπουργεία, και που προβλέπει καθολική και αναλογική των εσόδων των εικαστικών ασφάλιση και συνταξιοδότηση, και στην οποία πρόταση προβλέπονται οι πόροι για τη χρηματοδότηση του συστήματος που προτείνεται, έτσι ώστε όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες, όπως και κάθε εργαζόμενος, να δικαιούνται αξιοπρεπή γεράματα ως εργαζόμενοι».

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «αρνούνται τη θέσπιση καθολικής λύσης του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού» και την πρόταση του ΕΕΤΕ για την υποχρέωση του κράτους να συμμετέχει συνεισφέροντας στο «μερίδιο του εργοδότη» «εφόσον εκμεταλλεύεται και κερδίζει από τα έργα τέχνης και μετά το θάνατο του δημιουργού», καθώς και να «θεσμοθετήσουν τη συνεισφορά στο "μέρος του εργοδότη" όλων όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση των έργων τέχνης και κερδίζουν από αυτά». Αντιθέτως, «αντιπρότειναν πάντα την αυτασφάλιση, πράγμα που ο κλάδος μας έχει επανειλημμένα απορρίψει με κινητοποιήσεις».

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο αριθμός των συντάξεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ετησίως, κάτι που πρακτικά σημαίνει «ότι οι συντάξεις ουσιαστικά καταργούνται δεδομένου ότι οι καλλιτεχνικοί κλάδοι στους οποίους αναφέρεται υπερβαίνουν τους 35»!

Επίσης:

Μετά από αγώνες των εικαστικών, το άρθρο 2 «τακτοποιεί» όλες τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που από το 2000 κρίθηκαν «άξιοι τιμής» αλλά δεν πήραν τη σύνταξη γιατί ο νόμος έθετε εκτός πραγματικότητας προϋποθέσεις, όπως το να έχουν ασφάλιση «ταυτόσημη με την ιδιότητα του λογοτέχνη ή καλλιτέχνη»... και να είναι «άποροι»!

Το ΕΕΤΕ δηλώνει ότι «παραμένει το αίτημα των εικαστικών καλλιτεχνών για την καθολική λύση του ασφαλιστικού -συνταξιοδοτικού». «Διεκδικούμε ικανό αριθμό συντάξεων έως ότου δοθεί καθολική λύση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα, σύμφωνα με τις προτάσεις μας, προτάσεις που δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει με τον συλλογικό μας φορέα η πολιτική ηγεσία. Η λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού των εικαστικών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας και ανθρώπινο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου. Η κυβέρνηση - όπως άλλωστε και οι προηγούμενες - αντιμετωπίζει την Τέχνη και τους ανθρώπους που τη δημιουργούν, σαν αναλώσιμα και για βιτρίνα, αδιαφορώντας για τους όρους και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο καλλιτέχνης καλείται να δημιουργήσει, συνθήκες που τελικά πολλές φορές τον παροπλίζουν και τον καταργούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνα συνέχεια για το Ασφαλιστικό (2007-10-31 00:00:00.0)
ΥΠΠΟ-βάθμιση εικαστικών, ενίσχυση ιδιωτών (2007-09-09 00:00:00.0)
Ο «Γολγοθάς» των τιμητικών συντάξεων (2007-05-13 00:00:00.0)
ΥΠΠΟβάθμιση των εικαστικών (2007-01-23 00:00:00.0)
Μήνυμα αγώνα προς το ΥΠΠΟ (2007-01-18 00:00:00.0)
Η Τέχνη δεν είναι εμπόρευμα (2004-02-08 00:00:00.0)