Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ-βάθμιση εικαστικών, ενίσχυση ιδιωτών

Από την κινητοποίηση - διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι εικαστικοί δημιουργοί τον περασμένο χειμώνα
Από την κινητοποίηση - διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι εικαστικοί δημιουργοί τον περασμένο χειμώνα
Προσωπικές γνωριμίες και χρηματοδότηση ιδιωτικών φορέων με δημόσιο χρήμα, δίνουν το στίγμα της εικαστικής πολιτικής του ΥΠΠΟ τα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μοναδικό κριτήριο αυτής της πολιτικής, η δημιουργία του «Mall» του πολιτισμού, η ένταξη της εικαστικής δημιουργίας στον άξονα αγοράς της Σύγχρονης Τέχνης και η μετατροπή του αποδέκτη του έργου τέχνης, σε «καταναλωτή» υποπροϊόντων από διεθνή κέντρα.

Ετσι, άλυτα ή με «λύσεις» προς το χειρότερο, παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο άσκησης μιας πολιτιστικής πολιτικής, με επίκεντρο το δημιουργό και το λαό. Η συνταξιοδότηση, το ασφαλιστικό, τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, η υποβάθμιση της καλλιτεχνικής Παιδείας, η απόκτηση «στέγης» των εικαστικών (γνωστή η «οδύσσεια» αποκατάστασης του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου 42, με αποτέλεσμα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος), η ελλιπής επιχορήγηση του Επιμελητηρίου - συλλογικού φορέα 5.000 εικαστικών δημιουργών - με την οποία δεν καλύπτονται ούτε οι ανελαστικές δαπάνες, είναι μερικά από τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν το χώρο αυτό.

Στα τριάμισι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση, το ΕΕΤΕ έθεσε από την αρχή και κατ' επανάληψη μπροστά της όλα τα μεγάλα θέματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των Εικαστικών Τεχνών. Η «απάντηση» δόθηκε από την κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο που εξήγγειλε και αφορά σε συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες και των καλλιτεχνών. Σύμφωνα με αυτό, θα αποκλείονται οι καλλιτέχνες από το δικαίωμα στη σύνταξη και με νομοθετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, ουσιαστικά, καταλύει το δικαίωμα στη σύνταξη για τους ανασφάλιστους κλάδους των δημιουργών - καλλιτεχνών, αφού, μεταξύ άλλων, περιορίζει τον ετήσιο αριθμό τους σε μόλις 20 για πάνω από 35 κλάδους! Παράλληλα, το ύψος της σύνταξης μειώνεται στο 50% του μηνιαίου βασικού μισθού των δημόσιων υπαλλήλων (σ.σ. από 80% που ήταν με τον παλιότερο νόμο), ενώ, αν η αίτηση για σύνταξη απορριφθεί από το υπουργείο Πολιτισμού «λόγω μη προσφοράς διακεκριμένων υπηρεσιών»(;) οι ενδιαφερόμενοι «δύνανται να επανέλθουν με νέα αίτησή τους μετά από πέντε χρόνια»! Χρόνος αντικειμενικά απαγορευτικός σε αυτές τις προχωρημένες ηλικίες.

Για μία ακόμη φορά δεν ελήφθη υπόψη η πρόταση καθολικής λύσης του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού των εικαστικών, που έχει κατ' επανάληψη καταθέσει το ΕΕΤΕ στα συναρμόδια υπουργεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, αρνείται τη θέσπιση καθολικής λύσης όσον αφορά στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό. Αγνοεί την πρόταση του ΕΕΤΕ για την υποχρέωση του κράτους να συμμετέχει συνεισφέροντας στο μερίδιο του εργοδότη εφόσον εκμεταλλεύεται και κερδίζει από τα έργα τέχνης και μετά το θάνατο του δημιουργού, καθώς και να θεσμοθετήσουν τη συνεισφορά στο μέρος του εργοδότη, όλων όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση των έργων τέχνης και κερδίζουν από αυτά. Αντιθέτως, αντιπροτείνουν πάντα την αυτασφάλιση, πράγμα που ο κλάδος των καλλιτεχνών έχει επανειλημμένα απορρίψει με κινητοποιήσεις. Και οι εικαστικοί δημιουργοί, όπως και κάθε εργαζόμενος, δικαιούνται αξιοπρεπή γεράματα ως εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ