ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης από το Ισραήλ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007

Associated Press

Από τους καθημερινούς ελέγχους των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από την ισραηλινή κυβέρνηση μέτρα που συνάδουν με το χαρακτηρισμό, τον περασμένο μήνα, ως «εχθρικής οντότητας» της Λωρίδας της Γάζας, ζήτησαν, χτες, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας. Οπως υποστηρίζουν έχει, ήδη, εκπονηθεί σχετικό σχέδιο και προβλέπει την έναρξη της σταδιακής διακοπής ηλεκτροδότησης, αρχής γενομένης από την περιοχή της Μπέιτ Χανούν, από όπου εκτοξεύονται ρουκέτες.

Το σχέδιο προτείνει, αρχικά, τη διακοπή ρεύματος για λίγα λεπτά, τη σταδιακή αύξηση της ώρας διακοπής αλλά και τη διεύρυνση των πληττόμενων περιοχών. Ακολουθούν, αναλόγως με τις εξελίξεις, επιπλέον μέτρα όπως σταδιακός περιορισμός της διακίνησης εμπορευμάτων και του εφοδιασμού με καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% της ηλεκτροδότησης της Γάζας εξαρτάται από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε, μέχρι το απόγευμα, σχολιάσει την πρόταση. Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς», που μίλησε για «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού». Ανάλογες κατηγορίες σε βάρος του Ισραήλ εκτοξεύονται και σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που επικεντρώνει, όμως, το ενδιαφέρον της στις ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις. Αναφέρεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2007, στοίχισαν τη ζωή σε 350 Παλαιστινίους και προστίθεται ότι η εσωτερική ένταση οδήγησε σε σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας όσο και από τη «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη.

Χτες, πάντως, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινή επίθεση ενώ στη Δυτική Οχθη, στον εποικισμό Αριέλ, τραυματίστηκε σοβαρά Ισραηλινός στρατιώτης από ενόπλους.

Ράις: Επιτακτική η σύνοδος

Το ξαφνικό ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου για το Μεσανατολικό αιτιολόγησε σε κοινοβουλευτική επιτροπή η Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι «ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις, όπως η ιρανική προσπάθεια να υποστηριχτούν οι μαχητές της "Χαμάς", έθεσε σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών». Η Ράις υποστήριξε ότι «όλα αυτά καθιστούν αναγκαία τη διενέργεια συνόδου, έτσι ώστε να δοθεί μια σοβαρή πολιτική προοπτική που θα κρατήσει ζωντανή τη λύση».

Για την ανάγκη «σοβαρών ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών που θα καταλήξουν σε βιώσιμο, εδαφικά συνεχές, και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος» έκανε λόγο και ο Ρώσος απεσταλμένος στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κατοχικός στρατός πνίγει στο αίμα τη Γάζα και προετοιμάζει την «επόμενη φάση» του μακελειού (2023-10-27 00:00:00.0)
Πιέσεις προς τη Χαμάς (2008-02-12 00:00:00.0)
Αναστολή κυρώσεων (2007-10-31 00:00:00.0)
Συνεχίζονται επιδρομές και προκλήσεις (2007-06-01 00:00:00.0)
Κατακόρυφη κλιμάκωση (2006-06-29 00:00:00.0)
Ισραηλινή κλιμάκωση με πολλά ...κρυφά επίπεδα (2005-09-28 00:00:00.0)