Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ο κατοχικός στρατός πνίγει στο αίμα τη Γάζα και προετοιμάζει την «επόμενη φάση» του μακελειού

Πάνω από 7.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 2.900 παιδιά, από τον 20ήμερο δολοφονικό βομβαρδισμό

Συντρίμμια και θάνατος στις πόλεις της Γάζας: Η πόλη Beit Hanoun πριν (αριστερά) και μετά τους βομβαρδισμούς (δεξιά)
Συντρίμμια και θάνατος στις πόλεις της Γάζας: Η πόλη Beit Hanoun πριν (αριστερά) και μετά τους βομβαρδισμούς (δεξιά)
Είκοσι μέρες δολοφονικών βομβαρδισμών εναντίον των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας συμπλήρωσε την Πέμπτη το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και σε πλήρη συντονισμό μαζί τους για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της «επόμενης φάσης» του μακελειού, της προετοιμαζόμενης χερσαίας εισβολής του κατοχικού στρατού στη Γάζα.

Την Πέμπτη οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπέρασαν τους 7.000, εκ των οποίων 2.913 είναι παιδιά.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 18.500, ενώ και οι ξεριζωμένοι από τις εστίες τους εκτιμάται ότι πλησιάζουν το 50% του συνολικού πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.

Τίποτε δεν ξεφεύγει από το στόχαστρο της ισραηλινής πολεμικής μηχανής που σκορπάει τον θάνατο και ισοπεδώνει πόλεις και χωριά: Νοσοκομεία, σχολεία, πολυκατοικίες, γραφεία ΜΜΕ και ξένων οργανώσεων αρωγής, πανεπιστήμια, τεμένη, εκκλησίες...

Μέσα στις 20 μέρες των βομβαρδισμών από τον κατοχικό στρατό, το 45% των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί ολικώς ή μερικώς. Εχουν χτυπηθεί 219 εκπαιδευτικές μονάδες. Τουλάχιστον 101 υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από 100 έχουν τραυματιστεί, καθώς 24 νοσοκομεία βρίσκονται στη ζώνη υποχρεωτικής εκκένωσης που έχει διατάξει το Ισραήλ. Η χωρητικότητα των εναπομεινάντων νοσοκομείων ξεπερνά το 150%. Τουλάχιστον 130 νεογνά που είναι σε θερμοκοιτίδες κινδυνεύουν να πεθάνουν, λόγω της διακοπής ρεύματος.

Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πολύ περισσότερα έχουν τραυματιστεί και έχουν δει τα σπίτια τους να γίνονται συντρίμμια

Copyright 2023 The Associated

Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πολύ περισσότερα έχουν τραυματιστεί και έχουν δει τα σπίτια τους να γίνονται συντρίμμια
Στα θύματα περιλαμβάνονται πάνω από 38 εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς επίσης πάνω από 20 δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.

Η δε Χαμάς ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον 50 από τους 218 ομήρους που κρατούσε η παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Στους βομβαρδισμούς προστίθεται ο απάνθρωπος αποκλεισμός

Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας συνδυάζεται με τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς από τις 7 Οκτωβρίου έχει επιβληθεί διακοπή της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης και του ανεφοδιασμού του παλαιστινιακού θύλακα σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα, ακόμα και εμφιαλωμένο νερό!

Η ανθρωπιστική βοήθεια που ξεκίνησε να περνά μόλις το περασμένο Σάββατο από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα δίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σημεία κοντά στο μεθοριακό πέρασμα. Χαρακτηριστικά, εδώ και μια βδομάδα κατάφεραν να περάσουν στη Γάζα μόλις λίγες δεκάδες φορτηγά, ενώ ακόμα και πριν τον πόλεμο ο θύλακας χρειαζόταν για τον ανεφοδιασμό του τουλάχιστον 100 φορτηγά τη μέρα...

Ολα αυτά σε συνθήκες που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν στους δρόμους, ανάμεσα σε συντρίμμια, σε σχολεία, περιβόλους νοσοκομείων ή αποθήκες της UNRWA.

Σχεδόν 600.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα, ενώ πάνω από 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί άσχημα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σε εγκαταστάσεις της οργάνωσης στοιβάζεται τετραπλάσιος πληθυσμός ανθρώπων από όσους μπορούν να αντέξουν τα κτίρια...

Ταυτόχρονα, οι συνέπειες από την απουσία καυσίμων είναι τραγικές. Η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς δήλωσε μεσοβδόμαδα ότι αν δεν υπάρχουν καύσιμα - τα οποία χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και για τις γεννήτριες, μετά το κόψιμο της ηλεκτροδότησης - «αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν και δεν γίνεται αφαλάτωση του νερού».

«Πολλοί άνθρωποι πίνουν υφάλμυρα επιφανειακά ύδατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάρροιας, χολέρας και άλλων προβλημάτων υγείας», πρόσθεσε, καλώντας ξανά το Ισραήλ να επιτρέψει την εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα, κάτι που η κυβέρνηση του κράτους - δολοφόνου εξακολουθεί να αποκρούει κατηγορηματικά...

Η δε εκπρόσωπος της UNRWA, Tamara Alrifai, τόνισε ότι η υπηρεσία έχει πλέον τόσο μικρά αποθέματα καυσίμων που αναγκάζεται να κάνει επιλογές ανάμεσα σε εξίσου κρίσιμες υπηρεσίες για την υποστήριξη της ζωής, όπως για τα φορτηγά που διανέμουν βοήθεια, τους φούρνους που τροφοδοτούν τους ανθρώπους, την αφαλάτωση του νερού, τη διατήρηση των θερμοκοιτίδων σε λειτουργία...

«Δίνουμε για τις θερμοκοιτίδες ή για τα αρτοποιεία; Είναι μια βασανιστική απόφαση», ανέφερε, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός.

Εντείνονται οι επιθέσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά πάνω από 104 Παλαιστίνιοι, με τελευταία θύματα δύο εφήβους 14 και 17 ετών.

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός πολιορκεί με εκτεταμένες «επιχειρήσεις» και εισβολές, αλλά και με πλήγματα από αέρος - με ελικόπτερα και drones - πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μπαράζ συλλήψεων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, παραμένει σε πλήρη εξέλιξη και το πογκρόμ επιθέσεων Εβραίων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων της περιοχής, με τις κλοπές σοδειάς, αυτοκινήτων, γεωργικών μηχανημάτων και τις λεηλασίες περιουσιών στην «ημερήσια διάταξη».

Προετοιμασίες για χερσαία επέμβαση του κατοχικού στρατού

Τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας συμπληρώνουν οι λεγόμενες «χερσαίες χειρουργικές» επιχειρήσεις επίλεκτων δυνάμεων του κατοχικού ισραηλινού στρατού και μονάδων πυροβολικού, οι οποίες πυκνώνουν όσο εντείνονται οι προετοιμασίες για ακόμα μεγαλύτερο μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων, μέσω μιας επικείμενης χερσαίας επέμβασης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη δυνάμεις του πραγματοποίησαν μια «σχετικά μεγάλη» εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας για να επιτεθούν σε θέσεις της Χαμάς, στο πλαίσιο «προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια μάχης».

Την προηγούμενη μέρα, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει κι άλλο τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, μέχρι να φτάσουν στην περιοχή τα πρόσθετα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ, για την προστασία των αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς η κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα ενδέχεται να πυροδοτήσει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προανήγγειλε ότι επίκειται χερσαία επέμβαση, υποστηρίζοντας πως όλα τα μέλη της Χαμάς «είναι μελλοθάνατοι».

Σε αυτό το φόντο ο ισραηλινός στρατός, που εδώ και μέρες έχει στο πλευρό του και Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους, παραμένει ανεπτυγμένος σαν «τανάλια» γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Είναι πάντως χαρακτηριστική για τα χρονοδιαγράμματα των πολεμικών επιχειρήσεων η προειδοποίηση που απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην υπουργός Αμυνας και ηγέτης του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς, ο οποίος έχει ενταχθεί στο στενό πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης Νετανιάχου: Απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος μέχρι να επιστρέψουν.

Παράλληλα, μια σειρά ισραηλινοί σχεδιασμοί βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο και άλλες χώρες, όπως και από τη Δυτική Οχθη προς την Ιορδανία, επανέρχονται πιο έντονα στο προσκήνιο.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό ήταν δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Calcalist», που επικαλείται απόρρητο έγγραφο της Ισραηλινής υπουργού Πληροφοριών Γκίλα Γάμλιελ και το οποίο, αναφερόμενο σε τρία εναλλακτικά σενάρια για την «επόμενη μέρα» μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, προκρίνει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα στη Χερσόνησο του Σινά, αλλά και σε χώρες που θα συνεργαστούν με το Ισραήλ, κάνοντας ονομαστική αναφορά στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στον Καναδά και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής...

Αντίστοιχα, έκθεση της «δεξαμενής σκέψης» «Misgav Institute for National Security & Zionist Strategy», του πρώην στενού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Νετανιάχου, Meir Ben Shabbat, αναφέρει ότι η τρέχουσα συγκυρία προσφέρει μία «στιγμή μοναδικής και σπάνιας ευκαιρίας για εκκένωση όλης της Λωρίδας της Γάζας, σε συντονισμό με την αιγυπτιακή κυβέρνηση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ