Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται επιδρομές και προκλήσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με μια ακόμη αεροπορική επιδρομή με στόχο εκτοξευτήρες ρουκετών στη βόρεια Γάζα, από την οποία τραυματίστηκαν 2 Παλαιστίνιοι, άρχισε και η χθεσινή μέρα για τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, επικεφαλής του εθνικιστικού ρωσόφωνου «Ισραελ Μπεϊτάνου», υποστήριξε ότι «η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να απομονωθεί πλήρως από το Ισραήλ. Αφού η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα εκεί τεκταινόμενα, ας πράξει το ίδιο το Ισραήλ».

Ο Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ της μετακύλησης της ευθύνης της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της παροχής καυσίμων στη Γάζα στην Αίγυπτο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα πρέπει να τερματιστεί η παροχή τροφίμων μέσω Ισραήλ προς την περιοχή και να διακοπούν όλες οι επαφές με τον Πρόεδρο Αμπάς. Οι δηλώσεις Λίμπερμαν δε σχολιάστηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση, της οποίας άλλοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αποδέσμευσης των φόρων που το Ισραήλ παρακρατά από την Παλαιστινιακή Αρχή. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Ολμέρτ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 19 Ιούνη.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, επέμεινε, χθες, ότι η «εκτόξευση ρουκετών είναι αυτοάμυνα απέναντι σε μια κατοχική δύναμη, τις πράξεις της οποίας ουδείς καταδικάζει». Στην τρέχουσα κρίση αναφέρθηκε και η αιγυπτιακή ηγεσία, τονίζοντας ότι η απροθυμία του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου να καταδικάσει τις ισραηλινές επιδρομές θέτει υπό αμφισβήτηση την «ουδετερότητά» του.

Τέλος, την έντονη ισραηλινή αντίδραση έχει προκαλέσει η πρόταση της Ενωσης Βρετανών Ακαδημαϊκών να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ινστιτούτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ