Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Διχασμένες αντιδράσεις για το διεθνές δικαστήριο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την καταδίκη της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. Η οργάνωση μίλησε για «ωμή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και ανάμειξη στα εσωτερικά της. Ο Λίβανος τίθεται υπό διεθνή κηδεμονία, και δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο διεθνώς».

Αρνητικά αντέδρασε και η Δαμασκός, εκτιμώντας ότι η απόφαση 1757 παραβιάζει τη λιβανική εθνική κυριαρχία και εντείνει την αστάθεια. Τουλάχιστον 5 Σύροι αξιωματούχοι εμπλέκονται, σύμφωνα με τις έρευνες του ΟΗΕ, στη δολοφονία Χαρίρι και η συριακή ηγεσία έχει ζητήσει να κριθούν από τη συριακή Δικαιοσύνη.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Λιβανέζος Πρόεδρος Λαχούντ, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο το δικαστήριο μπορεί να φτάσει στους πραγματικούς ενόχους. Αντίθετα, ικανοποιημένοι δήλωσαν ο πρωθυπουργός Σινιόρα και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κυβερνητικού σουνιτικού κόμματος, Σάαντ Χαρίρι, μιλώντας για «θρίαμβο της Δικαιοσύνης».

Η λιβανική Βουλή, της οποίας ο σιίτης Πρόεδρος («Αμάλ») και σύμμαχος της «Χεζμπολάχ» Ναμπίχ Μπέρι έχει αποφύγει να συνεδριάσει για το θέμα, έχει 10 ημέρες περιθώριο να εγκρίνει το δικαστήριο και την ονομαστική του σύσταση, αλλιώς θα το πράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η απόφαση λήφθηκε με 10 ψήφους υπέρ και 5 αποχές - Ρωσία, Κίνα, Κατάρ, Ινδονησία, Νότια Αφρική.

Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η πολιορκία του καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, όπου από πυρά μαχητή της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ» σκοτώθηκε άλλος 1 Λιβανέζος στρατιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ