ΤΖΕΪΟ ΛΙ
Ακραίες καταστάσεις
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ενώ η ζωή γεννάει του κόσμου τις δραματικές, κωμικές, περιπετειώδεις, τραγικές, ερωτικές, ...ιστορίες, πολλοί δημιουργοί, οι περισσότεροι, κατασκευάζουν δικές τους ψεύτικες και εξωπραγματικές δημιουργίες! Ο Μεγάλος Τολστόι, σχεδόν πριν 140 χρόνια, σχολιάζοντας τα ζητήματα της αστικής τέχνης και την αστική θεματολογία, είχε αναρωτηθεί φωναχτά και οργισμένα! Δεν καταλαβαίνω, φώναζε, γιατί να έχει ενδιαφέρον η πληκτική ερωτική ιστορία της Τάδε Κόμισσας, η οποία, λόγω της φύσης της, δεν έχει μεγάλες κορυφώσεις και μεγάλες εντάσεις, και δεν έχει ενδιαφέρον η ζωή μιας εργαζόμενης μάνας, η οποία μέσα σε ένα άγριο και εχθρικό περιβάλλον, έχει να αναθρέψει τέσσερα και πέντε παιδιά και τον σακάτη (από ατύχημα στο ανθρακωρυχείο όπου εργαζόταν) και άνεργο άντρα της. Ούτε εγώ το καταλαβαίνω!

Από όλα αυτά τα άγρια και τρομερά που συμβαίνουν στην Αμερική, στην «αστυνομική» έστω Αμερική, τι λέτε ότι σκαρφίστηκε ο κ. Τζέιο Λι; Σκαρφίστηκε έναν αστυνομικό, ο οποίος έχει την ικανότητα ή την κατάρα, να προβλέπει τα μελλούμενα! Δυστυχώς, γι' αυτόν και την ανθρωπότητα, η πρόβλεψή του δεν είναι μεγάλης ... πνοής! Προβλέπει μόνον μερικά λεπτά, πριν το γεγονός λάβει χώρα!

Τρεις - τέσσερις ιστορίες μαζεμένες και στη μέση ο μάντης αστυνομικός. Ο οποίος θέλει να ξεχάσει το «χάρισμά» του. Ομως, δεν τον αφήνουν να αγιάσει. Οι ανάγκες τον στρατολογούν. Και, βέβαια, λύνει τα ζητήματα και στο τέλος παίρνει το κορίτσι (ανερχόμενη τραγουδίστρια) με το οποίο είναι ερωτευμένος!

Από κοντά, μια δεύτερη επίπλαστη ιστορία. Η ιστορία ενός τραπεζίτη, που θέλοντας να ξεφύγει από την πληκτική καθημερινότητά του - συμβαίνουν και αυτά, τραπεζίτες να πλήττουν - δανείζεται ένα μεγάλο ποσό και καταφεύγει στον τζόγο! Και αμέσως μετά η τρίτη ιστορία. Η ιστορία ενός εμπαθούς γιατρού, ο οποίος είναι ερωτευμένος με τη γυναίκα του καλύτερου φίλου του. Η γυναίκα, η οποία έχει μια σπάνια ομάδα αίματος, ξαφνικά, για τις ανάγκες της ταινίας, πέφτει θύμα ατυχήματος. Ο γιατρός αδράχνει την ευκαιρία. Τρέχει σαν τρελός για να βρει το σπάνιο αίμα και να σώσει την αγαπημένη του.

Ολα αυτά, βέβαια, με πρωθιερέα, όπως είπαμε, τον μάντη αστυνομικό. Εχετε δει και χειρότερα, είπατε; Δεν έχετε άδικο. Ομως, θέλεις οι ηθοποιοί, θέλεις η παράξενη ατμόσφαιρα της ταινίας, θέλεις η έως ένα σημείο ελεγχόμενη βία, δε φεύγεις με ταραγμένα τα νεύρα. Απλώς βγαίνοντας στο δρόμο ακούς τον εαυτό σου να λέει: Και λοιπόν; Δική σας η ανεύρεση της απάντησης. Εγώ δεν έχω απάντηση! Και εγώ λέω: Και λοιπόν;

Παίζουν: Κπέβιν Μπέικον, Φόρεστ Γουαϊτέκερ, Αντι Γκαρσία, Σάρα Μισέλ Γκελάρ, Μπρεντάν Φρασέρ, Τζούλι Ντελφί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια υπόσχεση (2015-05-07 00:00:00.0)
Υποψία (2010-04-08 00:00:00.0)
Σχετικά με τον Σιμενόν (2004-05-30 00:00:00.0)
29 φοίνικες (2003-12-13 00:00:00.0)
Δρ. Τζέκιλ και Μέρι Ράιλι (2002-02-17 00:00:00.0)
Κομμάτια από όνειρα (1997-06-11 00:00:00.0)