ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Το μέλλον μας είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός

Αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν η εκδήλωση της Νοτιοανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ, την Κυριακή το βράδυ, στο Ελληνικό

Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ελληνικό, την Κυριακή το βράδυ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε η Νοτιοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ και ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Ο χώρος της εκδήλωσης ήταν «ντυμένος» με φωτογραφικό υλικό από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας και της απάνθρωπης εκμετάλλευσης του λαού, με στιγμιότυπα από την Οχτωβριανή Επανάσταση, την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της ΕΣΣΔ, την 3η Κομμουνιστική Διεθνή. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου από τη Μαρξιστική Βιβλιοθήκη.

Την εκδήλωση άνοιξε η Παυλίνα Λιάππη, μέλος του Τομεακού Γραφείου των Νοτιοανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, και αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

«Η σοσιαλιστική επανάσταση του Οχτώβρη έριξε τα τείχη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας των φεουδαρχών, τα τείχη της ιδιοκτησίας που υψώνουν οι εκμεταλλεύτριες τάξεις. Η Οχτωβριανή Επανάσταση άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της ανθρωπότητας, από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας. Σήμερα, μετά τις ανατροπές προσπαθούν να αλλάξουν την Ιστορία. Μια Ιστορία, όμως, που γράφτηκε με το αίμα των λαών δεν μπορεί να τη σβήσει το μελάνι των ιμπεριαλιστών. Γι' αυτό λυσσασμένοι αντικομμουνιστές, άλλοι συνεργάτες των ναζί διώκουν σήμερα τους κομμουνιστές, στις Βαλτικές χώρες, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και αλλού. Χρέος μας να υπερασπιστούμε τους κομμουνιστές και την αλήθεια σε όλο τον κόσμο».

Η συγκρότηση του σοβιετικού κράτους αποτέλεσε το μέσο για τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου


Και συνέχισε: «Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και κατακτήσεις. Παρά τις δυσκολίες, την ιμπεριαλιστική περικύκλωση, τις επιθέσεις, η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση ανέβασε στο βάθρο τους, τους εργάτες, τους καταπιεσμένους.

Μέσα σε λίγα χρόνια εξαλείφτηκε η ανεργία. Από το 1956 καθιερώθηκε 7ωρη και 6ωρη δουλιά. Εξασφαλίστηκε ελεύθερος χρόνος. Η Κοινωνική Ασφάλιση λύθηκε με τα πρώτα διατάγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Η χρηματοδότηση των Ταμείων εξασφαλιζόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων. Η επανάσταση έδωσε πλήρη δικαιώματα στη γυναίκα. Το σοβιετικό κράτος εξύψωνε συνεχώς τη λαϊκή Παιδεία. Πάνω από τα 3/4 των εργαζομένων στη Σοβιετική Ενωση απέκτησαν ανώτατη ή πλήρη μόρφωση. Ανθισαν οι επιστήμες. Η κατάκτηση του διαστήματος άνοιξε νέους δρόμους. Ποιος δε θυμάται τον Γκαγκάριν, την Τερέσκοβα;

Η συγκρότηση του σοβιετικού κράτους, η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής οικονομίας, έγιναν τα θεμέλια και το μέσο για τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου, δημιουργού του σοσιαλιστικού πολιτισμού. Στη Σοβιετική Ενωση δεν ξεχώρισαν μόνο οι μεγάλοι δημιουργοί σε όλους τους τομείς της τέχνης. Ξεχώρισε πάνω από όλα η μαζική υψηλή πολιτιστική στάθμη των λαών. Να πάρουμε υπόψη μας ότι στις απέραντες περιοχές της ασιατικής τσαρικής Ρωσίας υπήρχαν λαοί που ζούσαν σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση».

Οι συσχετισμοί δε θα μείνουν «κοκαλωμένοι»


Αναφερόμενος ο Σπ. Χαλβατζής στην αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού υπογράμμισε πως «πηγάζει από τις ίδιες τις αντιφάσεις, τις αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Απορρέει από το γεγονός ότι ο καπιταλισμός έχει αναπτύξει τόσο τις παραγωγικές δυνάμεις, ώστε έγινε αναγκαίο, ρεαλιστικό, επίκαιρο το πέρασμα της ανθρωπότητας στο σοσιαλισμό. Αυτή η πορεία επιβραδύνεται από το σημερινό αρνητικό συσχετισμό. Οι συσχετισμοί δε θα μείνουν κοκαλωμένοι. Θα αλλάξουν. Δεν προχωρά εύκολα το σύστημα σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σίγουροι ότι όσο κερδίζει έδαφος στην εργατική τάξη, η στρατηγική για το σοσιαλισμό, τόσο θα αποδείχνεται στην πράξη ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος».

Δεν ήταν ουτοπία ή ανώριμο ιστορικά εγχείρημα

«Δουλεύουμε δραστήρια και είναι πρώτιστο καθήκον μας απέναντι στις νέες γενιές, η αποκατάσταση της αλήθειας για το σοσιαλισμό του 20ού αιώνα και την Οχτωβριανή Επανάσταση», επισήμανε ο ομιλητής και ανέφερε σχετικά για το ξέσπασμα της Επανάστασης: «Ο Οχτώβρης υπήρξε τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής, όπως έλεγε και ο ποιητής. Και απέδειξε τη ρεαλιστικότητα της κομμουνιστικής προοπτικής. Δεν ήταν ουτοπία ή ανώριμο ιστορικά εγχείρημα, όπως ισχυρίζονται οι διάφοροι οπορτουνιστές. Η ίδια η ζωή διαμόρφωσε τις συνθήκες για να ξεκινήσει η σοσιαλιστική επανάσταση. Η ζωή διαμόρφωσε την επαναστατική κατάσταση που είναι αντικειμενικό γεγονός και υπάρχει όταν συνυπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ποιες ήταν αυτές το 1917:

Πρώτον: Υπήρχε αδυναμία των κυρίαρχων τάξεων να διατηρήσουν με την ίδια μορφή την κυριαρχία τους.

Δεύτερον: Τα καταπιεσμένα στρώματα όχι μόνο δεν ήθελαν τους πάνω, τους καταπιεστές, αλλά και δε δέχονταν τη χειροτέρευση της ζωής τους.

Τρίτον: Υπήρχε ανεβασμένη δραστηριότητα των εργατικών λαϊκών μαζών».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Πριν από 23 χρόνια ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα: "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός". Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτό το σύνθημα, δε θα μείνει μόνο ως σύνθημα αλλά θα γίνει πραγματικότητα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο που έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση, και την απαγγελία ποιημάτων προς τιμήν του ηγέτη της επανάστασης Βλ. Ι. Λένιν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Οχτώβρης που συγκλόνισε τον κόσμο (2017-01-22 00:00:00.0)
Εργο των ίδιων των μαζών η Οχτωβριανή Επανάσταση (2007-12-04 00:00:00.0)
Επεσαν οι φράχτες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας (2007-11-27 00:00:00.0)
Αγώνας αδιάλλακτος στη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής (2007-11-27 00:00:00.0)
«Η τελική νίκη του προλεταριάτου είναι αναπόφευκτη» (2001-11-13 00:00:00.0)
Για την Οχτωβριανή Επανάσταση (1998-11-20 00:00:00.0)