Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΥΪΖΑ ΡΑΖΟΥ
Εργο των ίδιων των μαζών η Οχτωβριανή Επανάσταση

Σε εκδήλωση στην Πρέβεζα μίλησε το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα, στην Πετρούπολη, στις 8/11/1917
Από την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα, στην Πετρούπολη, στις 8/11/1917
Τα διαχρονικά και επίκαιρα διδάγματα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που εμπνέουν και διδάσκουν την εργατική τάξη και τους λαούς στην πάλη τους για οριστική απαλλαγή από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής - καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αναδείχτηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα από τη ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την Επανάσταση του 1917.

Στην εκδήλωση μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δύναμη της εργατικής τάξης, στην αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού. «Στεκόμαστε -είπε η Λουίζα Ράζου- με απαιτητικότητα και ευθύνη, για την αξιοποίηση της επαναστατικής πείρας του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε, κόντρα στους αντεπαναστατικούς ανέμους, κόντρα στις αντικομμουνιστικές θύελλες». Υπογράμμισε πώς «η ήττα είναι προσωρινή. Μόνο να καθυστερήσει το γράψιμο της Ιστορίας μπορεί, όχι όμως και να το ματαιώσει. Γι' αυτό οι κονδυλοφόροι και οι απολογητές του καπιταλισμού δε σταματούν να συκοφαντούν, να διαστρεβλώνουν, να πολεμούν την πρώτη προσπάθεια της εργατικής τάξης να οικοδομήσει το σοσιαλισμό, που εγκαινιάστηκε με τη μεγάλη Σοσιαλιστική Οχτωβριανή Επανάσταση».


«Η Οχτωβριανή Επανάσταση δεν ήταν ούτε πραξικόπημα, ούτε ανώριμη, ούτε ουτοπία. Ηταν έργο των ίδιων των μαζών. Ηταν αποτέλεσμα ώριμων υλικών και κοινωνικών προϋποθέσεων, που μέσα στο καμίνι του Α' ιμπεριαλιστικού πολέμου οξύνθηκαν στο έπακρο και σε συνδυασμό με την ολόπλευρη θεωρητική προετοιμασία του κόμματος των μπολσεβίκων και την επαναστατική δράση επιβεβαιώθηκε πλήρως η λενινιστική ανάλυση για τον αδύνατο κρίκο του ιμπεριαλισμού: Οτι σε συνθήκες ανισόμετρης οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης, που είναι απόλυτος νόμος του καπιταλισμού, υπάρχει η δυνατότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης σε ορισμένες ή και σε μια χωριστά παρμένη χώρα».

Η Λουίζα Ράζου επισήμανε πως «για το ΚΚΕ η υπεράσπιση της προσφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος με αντικειμενικότητα είναι σήμερα αδήριτη ανάγκη. Αποτελεί για τους λαούς δυνατό όπλο στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, που προσπαθεί να μηδενίσει και να διαστρέψει τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, με προφανή στόχο να αδυνατίσει και να "γονατίσει" κάθε προσπάθεια λαϊκής συσπείρωσης, αντίστασης στην πολιτική και στα επιθετικά του σχέδια». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «ιμπεριαλισμός δεν εξανθρωπίζεται, αντίθετα γίνεται πιο βάρβαρος και επιθετικός, αποτέλεσμα του σαπίσματός του, των βαθιών του αντινομιών και αντιθέσεών του. Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό».

Σ' αυτή την κατεύθυνση της 90χρονης πάλης, δράσης και προσφοράς του ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή των ταξικών αγώνων για την κοινωνική απελευθέρωση, το σοσιαλισμό στάθηκε η ομιλήτρια Λουίζα Ράζου υπογραμμίζοντας πώς το ΚΚΕ δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση μετάνοιας, δε συμβιβάστηκε. «Εχει σύγχρονο πρόγραμμα -είπε- και καταστατικό, είναι εφοδιασμένο με επαναστατική τακτική και στρατηγική για την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική συσπείρωση του λαού και της νεολαίας, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, το σοσιαλισμό. Η ανάλυσή του βασίζεται στην εκτίμηση ότι στη χώρα μας υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για μια λαϊκή οικονομία που θα αξιοποιεί τις αναπτυξιακές και παραγωγικές δυνατότητες, το επιστημονικό δυναμικό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κοινωνικοποιώντας τα βασικά μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία και κοινωνικο-εργατικό έλεγχο. Αλλος δρόμος ανάπτυξης δεν υπάρχει. 'Η θα υπηρετεί το λαό ή θα διαχειρίζεται το καπιταλιστικό σύστημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το έργο του φωτίζει το δρόμο της επανάστασης (2010-04-18 00:00:00.0)
Η κληρονομιά του Οχτώβρη όπλο για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα! (2007-11-20 00:00:00.0)
Ο 21ος αιώνας φέρνει νέες επαναστατικές εφόδους (2007-11-11 00:00:00.0)
Τα διδάγματα του Οχτώβρη καθοδηγούν την πάλη μας (2007-11-07 00:00:00.0)
Ο 21ος αιώνας θα φέρει νέες επαναστατικές εφόδους και νίκες (2000-11-12 00:00:00.0)
1870: Η γέννηση του Β. Ι. Λένιν (2000-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ