Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο Σαρκοζί και η «κοινωνική ειρήνη»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Χούλιγκανς» χαρακτήρισε τους νέους που συμμετείχαν στα επεισόδια την περασμένη βδομάδα στο προάστιο Βιλιέ ντε Μπελ ο Γάλλος Πρόεδρος. Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια ξέσπασαν μετά το θάνατο δύο εφήβων, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, όταν η μοτοσικλέτα τους συγκρούστηκε με περιπολικό.

Η ταχύτητα με την οποία τα επεισόδια ξέσπασαν και επεκτάθηκαν στο συγκεκριμένο προάστιο, αλλά και σε γειτονικά, είναι απλώς άλλη μια έκφραση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στις υποβαθμισμένες συνοικίες της περιφέρειας των γαλλικών αστικών κέντρων. Κατάσταση που καταγράφηκε ανάγλυφα στην εξέγερση του Νοέμβρη του 2005, μην αφήνοντας περιθώρια αυταπατών ως προς τα ταξικά κοινωνικο - οικονομικά αίτιά της. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σαρκοζί είχε αποκαλέσει «αποβράσματα» τους νεαρούς των γκέτο.

Σήμερα, ως Πρόεδρος εμφανίζεται προσεκτικότερος στις διατυπώσεις. Σε αυτό, όμως, που ο Σαρκοζί παραμένει συνεπής και δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς είναι στην επισταμένη προσπάθειά του να κρύψει τα πραγματικά αίτια της τεταμένης ατμόσφαιρας. Η αγωνία του, μάλιστα, τώρα ήταν τόσο μεγάλη που έσπευσε να τονίσει ότι «οι χουλιγκανισμοί δε σηματοδοτούν κοινωνική κρίση». Και μόνο η σπουδή του αυτή ...δείχνει πολλά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ