Αλλού η ανάγκη σου κι αλλού τα κακαρίσματα
Τετάρτη 21 Μάη 2008

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η απόλυτη απογείωση: Ο «πατερναλισμός» της «σταλινογενούς συνιστώσας» και το «μεταοραματικό» σκοτάδι έκαναν τους εμπόρους να λαλήσουν! Γράφεται στον Τύπο, άρα είναι έγκυρο. Και παρουσιάζονται κάτι νούμερα που λες «να πάμε ρε παιδί μου να αυτοκτονήσουμε». Ολοι εμείς που διαδηλώνοντας κλείνουμε τα μαγαζιά - και όχι ο ανταγωνισμός τους, όλοι εμείς που δέσμιοι της ιδεολογικής κυριαρχίας του σταλινικού μοντέλου - μήπως δε ζούμε στην καπιταλιστική Ελλάδα; - δε λέμε να καταλάβουμε ότι η συλλογική μας δράση πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει - όχι στην πάλη για τα συμφέροντα των εργατών, αλλά, στα όρια της «κοινωνίας των πολιτών» που με τόσο χρήμα και επιμέλεια πασχίζουν χρόνια να χτίσουν άλλοι γύρω μας. Και τα καταστρέφουμε όλα. Ετσι, αντί να βοηθήσουμε κάποια ΜΚΟ να τα βάλει με τους μπαταχτσήδες σέρνουμε στις γειτονιές επιχειρήματα ότι είναι το ίδιο το κέρδος που βάζει μηχανόλαδο στο τηγάνι, κι ακόμα χειρότερα ότι είναι αυτή καθαυτή η ίδια η επιχειρηματικότητα αντίπαλος κι όχι κάποια δήθεν άρρωστη αδερφή της.

Πάμε γι' άλλα, πιο προσγειωμένα: Αν τολμούσες ένα χρόνο πριν να υπονοήσεις ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνε χέρι χέρι, πέφτανε να σε φάνε λέγοντας ότι έτσι στηρίζεις τη «δεξιά». Εσχάτως, αυτή η διαπίστωση έγινε πολύ της ...μοδός ανάμεσα σε κύκλους του ...ΠΑΣΟΚ. Γιατί άραγε;

Με διαπιστώσεις ποτέ δεν άλλαξε ο κόσμος. Ισα - ίσα οι μεγαλύτερες πολιτικές απάτες έχουν στηθεί έτσι με την παράθεση ξερών διαπιστώσεων. Οι αριθμοί μόνοι τους δε λένε τίποτα. Διαμορφώνουν εντύπωση, αλλά δεν οδηγούν σε συνείδηση. Ετσι κι όλη αυτή η φιλολογία με τους διάφορους αριθμούς που πετάγονται ξερά στις σελίδες των εφημερίδων αν δεν τρομοκρατεί, σίγουρα προετοιμάζει το καναλιζάρισμα της συνείδησης για να δεχτεί αύριο μια έτοιμη λύση. Ισχύει κι εδώ ό,τι και στον τελευταίο εργασιακό χώρο. Κάθε λύση που δεν πατάει στην ιστορική ανάγκη να ανατραπεί το παλιό από ένα πραγματικά νέο, είναι μόνο αναπαλαίωση. Οι αστοί το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Γι' αυτό και τα παραληρήματα που διά πάσαν νόσο ενοχοποιούν το «σταλινικό καθεστώς» που επικρατεί και εδώ! Οι αστοί γνωρίζουν πως δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς το κράτος τους, γνωρίζουν πως οι εργάτες αναγκαστικά θα πρέπει να ανατρέψουν αυτό το κράτος όταν έρθει η ώρα να διεκδικήσουν την εξουσία για τον εαυτό τους, γνωρίζουν πως τα προβλήματα στην οικονομία δε θα λυθούν εντός αυτής της οικονομίας. Γι' αυτό και παραθέτουν νούμερα υπονοώντας πως κάποια ρύθμιση μπορεί να αλλάξει την εικόνα.

Οι εργάτες, όμως, δεν έχουν ανάγκη από χαμηλότερα επιτόκια, έχουν ανάγκη να μην έχουν χρέη. Δεν έχουν ανάγκη από έλεγχο στα κέρδη, αλλά από κατάργηση των κερδών. Μέχρι τότε το μηχανόλαδο στο τηγάνι θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την επιθυμία του για πραγματικότητα... (2011-11-09 00:00:00.0)
Βαρδιάνος σ' άλλο μετερίζι (2006-05-19 00:00:00.0)
«Προετοιμάζουν κι άλλα ναυάγια» (2001-08-03 00:00:00.0)
Αλλοι παρακωλύουν τις συγκοινωνίες και άλλοι διώκονται! (2000-05-17 00:00:00.0)
Θα εκτελούσαν κι άλλους αιχμαλώτους... (1997-09-04 00:00:00.0)
Ορισμένα συμπεράσματα (1997-02-02 00:00:00.0)