Για το δικαίωμα σε Ειδική Αγωγή δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή έκαναν η ΣΕΑΝ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ

Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008

Την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής κατήγγειλαν με τη δυναμική παρουσία τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και γονείς χτες, την ώρα που στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου. «Οχι στον Καιάδα του ανταγωνισμού. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Ειδική Αγωγή», έγραφε το πανό που κρατούσαν στην είσοδο της Βουλής όπου συγκεντρώθηκαν και φωνάζοντας συνθήματα κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν στο θέμα της Ειδικής Αγωγής.

«Το νομοσχέδιο είναι μια απάτη, ρίχνει νέα βάρη στου γονιού την πλάτη», κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι, απαιτώντας να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση σε Ειδική Αγωγή και Πρόνοια, να εξασφαλιστεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή και για τα 185.000 παιδιά που την έχουν ανάγκη και που σήμερα δεν παρακολουθούν καμιάς μορφής Ειδική Αγωγή. Στο κυρίαρχο αυτό αίτημα δεν απαντά το νομοθέτημα του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε με διακηρύξεις περί «ίσων ευκαιριών» και σαν απάντηση στα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής. Την ουσία του νομοσχεδίου, που είναι ακόμα πιο σκληρά ταξικό, δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στην Ειδική Αγωγή για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες και οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση, κατήγγειλαν χτες οι συγκεντρωμένοι, στο πλευρό των οποίων ήταν και η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Καφαντάρη, η οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους.

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν και μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής με αιχμή των αιτημάτων τους να μην περικοπεί το επίδομα ειδικής αγωγής όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο. Τελικά, χτες αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη. Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΝ, χαιρετίζοντας τον αγώνα τους, τόνισαν ότι η επίθεση που δέχεται η Ειδική Αγωγή αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν σε αγώνα για τη διεκδίκηση Ειδικής Αγωγής των πραγματικών αναγκών.

Στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε χτες στο Β΄ Τμήμα Διακοπών της Βουλής η ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Ειδική Αγωγή, υπέρ του οποίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ την πλειοψηφία των άρθρων του υπερψήφισε και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Μπροστά στις αντιδράσεις πάντως που προκάλεσε το νομοσχέδιο, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ανακοίνωσε χτες την επέκταση του επιδόματος ειδικής αγωγής και στο ειδικό επιστημονικό - βοηθητικό προσωπικό των ειδικών σχολείων. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου σημείωσε ότι μπορεί «η πίεση της αντιπολίτευσης και ο αγώνας των εργαζομένων να έφερε αποτέλεσμα» χωρίς όμως να λύνει το συνολικό πρόβλημα αφού «η αντιμετώπιση των εργαζομένων μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο οικονομική. Υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να μην ξεγελιούνται έστω και με μια μικρή υποχώρηση του υπουργού, αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα τους», ώστε «αυτά τα επιδόματα να ενσωματωθούν στο μισθό τους». Επίσης, αναφερόμενη στο θέμα της υποχρεωτικότητας της Ειδικής Αγωγής, που η κυβέρνηση επαίρεται ότι θεσμοθετεί, η Β. Νικολαΐδου επισήμανε ότι «η υποχρεωτικότητα χωρίς τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων θα φέρει σαν αποτέλεσμα μόνο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, όπως συνέβη πρόσφατα και με τη θέσπιση υποχρεωτικής μονοετούς προσχολικής αγωγής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη σφραγίδα της ΕΕ το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή (2014-05-07 00:00:00.0)
«Επένδυση» των επιχειρήσεων η μαθητεία (2013-09-04 00:00:00.0)
Στους δρόμους για την Ειδική Αγωγή των πραγματικών αναγκών (2008-09-03 00:00:00.0)
Διαρκής η υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής (2008-08-27 00:00:00.0)
Συντηρούνται και οξύνονται τα προβλήματα (2008-04-03 00:00:00.0)
«Οχι στον Καιάδα του εκσυγχρονισμού» (2000-02-24 00:00:00.0)