ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΤΣΙΚΑΣ
Με πιο φιλόδοξους στόχους στην εξόρμηση με τις Θέσεις της ΚΕ για το σοσιαλισμό
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008

Περισσότερα από 11.300 φύλλα «Ρ» διακίνησε η ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή, στην πανεξόρμηση της εφημερίδας με τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 18ο Συνέδριο. Η επίδοση αυτή όχι μόνο ξεπέρασε τα 7.000 φύλλα που διακινήθηκαν για το 17ο Συνέδριο, αλλά είναι και η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων. «Τώρα έχουμε περισσότερη πείρα στο σχεδιασμό, στην οργανωτική και πολιτική προετοιμασία. Πάμε στην εξόρμηση για τη διάδοση των Θέσεων της ΚΕ για το σοσιαλισμό με ακόμη μεγαλύτερους στόχους, να ξεπεράσουμε τα 15.000 φ. "Ρ"», μας είπε ο Κώστας Μπάτσικας, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ας παρακολουθήσουμε τη συζήτηση.

-- Η ΚΟ Πελοποννήσου στην εξόρμηση του «Ρ» με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο είχε σημαντική επιτυχία. Ποιοι ήταν οι κύριοι παράγοντες, που συντέλεσαν σ' αυτήν;

-- Η καλή προετοιμασία, το σχέδιο και η ολοκληρωμένη συζήτηση στα καθοδηγητικά όργανα, στις ΚΟΒ και τις ΟΒ της ΚΝΕ, αποτέλεσαν το κλειδί της επιτυχίας. Ο σχεδιασμός και οι στόχοι διαμορφώθηκαν με επίκεντρο την ΚΟΒ και την ΟΒ και, μάλιστα, με την ατομική συνεργασία της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ. Γι' αυτό, ενώ οι αρχικοί στόχοι ήταν πιο χαμηλοί, όσο άνοιγε η συζήτηση στα παρακάτω όργανα και ιδιαίτερα στις ΚΟΒ και τις ΟΒ, διαμορφώνονταν παντού υψηλότεροι στόχοι, όχι γενικοί, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα φύλλα που διακινήθηκαν ήταν από πριν ονομαστικά καθορισμένα πού θα πάνε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των φύλλων που διακίνησε η ΚΝΕ ήταν από πριν με κλεισμένα ραντεβού. Αυτό στην ΚΝΕ ήταν καθολικό και σε μεγάλη έκταση σε αρκετές ΚΟΒ.

Τα κέντρα εξόρμησης που στήσαμε έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση

Σε μεγάλες πόλεις είχαμε καθορίσει κέντρα εξόρμησης για την Κυριακή το πρωί, όπου πριν είχε προηγηθεί σύσκεψη για να σχεδιάσουμε την εδαφική εξόρμηση, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από την εδαφική ΚΟΒ, δυνάμεις από κλαδικές ΚΟΒ, την ΚΝΕ. Σε αρκετές περιπτώσεις, προηγήθηκαν συσκέψεις με οπαδούς για να συμβάλουν στη μάχη.

Πείστηκαν και μαχητικοποιήθηκαν δυνάμεις πέρα από τα κομματικά μέλη και τους Κνίτες ότι η μάχη για τη διάδοση των Θέσεων είναι απάντηση στην αντικομμουνιστική επίθεση. Με λίγα λόγια, όλη η ιδεολογικοπολιτική οργανωτική προετοιμασία συμπυκνωνόταν στο σύνθημα ότι «ξεκινάμε την αντεπίθεση» και ότι στις 5 Οκτώβρη με το «Ρ» δοκιμάζονται στην πράξη οι δυνατότητες της ΚΟ και διαπιστώνουμε άμεσα το αυξημένο κύρος του Κόμματος, τη διευρυμένη επιρροή του στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Σημαντική συμβολή σ' αυτήν τη μάχη είχαν εκατοντάδες οπαδοί και φίλοι του Κόμματος, ακόμα και άνθρωποι που ανήκουν σε άλλες πολιτικές δυνάμεις ζήτησαν παραπάνω φύλλα «Ρ» με τις Θέσεις της ΚΕ.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας γι' αυτήν την επιτυχία της ήταν το γεγονός ότι σ' αυτήν τη μάχη τα όργανα συνολικά, αλλά και κάθε στέλεχος χωριστά, πρωτοστάτησαν. Πρωτοστάτησαν όχι μόνο στη διάδοση, αλλά στο σχεδιασμό, στη μαχητικότητα και την έμπνευση των κομματικών δυνάμεων.

Ζωντανή επιβεβαίωση του αυξημένου κύρους του Κόμματος

-- Εκτός από τον καλό σχεδιασμό των καθοδηγητικών οργάνων και τη στράτευση των κομματικών δυνάμεων, ποιοι άλλοι παράγοντες οδήγησαν σ' αυτήν την επιτυχημένη εξόρμηση;

-- Η επιτυχία συνολικά της εξόρμησης στις 5 Οκτώβρη με το «Ρ» και τις Θέσεις της ΚΕ σε όλη την Ελλάδα αναμφισβήτητα ήταν μια ζωντανή επιβεβαίωση του αυξημένου κύρους του Κόμματος, ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Αυτό δεν ήρθε από μόνο του. Είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης βασανιστικής, επίμονης δουλειάς του Κόμματος. Είναι αποτέλεσμα της επιβεβαίωσης της πολιτικής του. Είναι αποτέλεσμα των ακατάλυτων δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη και τη νεολαία, των λαϊκών στρωμάτων. Είναι αποτέλεσμα της επιστημονικά επεξεργασμένης στρατηγικής του Κόμματος για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχουν συμφέρον να επιλέξουν τα λαϊκά στρώματα, το δρόμο της λαϊκής συσπείρωσης, της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας και της λαϊκής εξουσίας, το σοσιαλισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί άνοιγαν συζήτηση, έπαιρναν το «Ρ» με τις Θέσεις γιατί αναζητούσαν την απάντηση του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις. Πολύ παραστατικά ορισμένοι έλεγαν «φέρτε, ρε παιδιά, το "Ρ", δε μας απέμεινε άλλη επιλογή».

-- Ποια είναι τα κοινωνικοταξικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά, αλλά και η πολιτική προέλευση των ανθρώπων, που έπαιρναν τον «Ρ» με τις Θέσεις της ΚΕ;

-- Με την εξόρμηση του «Ρ» επιβεβαιώθηκε από πού το ΚΚΕ μπορεί να αντλεί δυνάμεις και να στηρίζει τη δράση του. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που πήρε τον «Ρ» είναι εργατοϋπάλληλοι κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα (αυτό επιβεβαιώνεται από τη διακίνηση σε κλάδους και τόπους δουλειάς, σε λαϊκές γειτονιές), άνεργοι, γυναίκες από λαϊκά στρώματα.

Εντυπωσιακό ήταν το μερίδιο των νέων ανθρώπων που πήραν τον «Ρ» κι αυτό επιβεβαιώνεται κι από τη σημαντική συμβολή της ΚΝΕ (διέδωσε περίπου 4.000 φ. «Ρ»), αλλά και από τον αυξημένο αριθμό ανθρώπων σε νέες ηλικίες που πήραν τον «Ρ» με τις Θέσεις, νέα ζευγάρια κλπ.

Πάνω από 1 στους 4 που πήραν τον «Ρ» ήταν απλοί λαϊκοί άνθρωποι, φτωχόκοσμος από τη βάση των άλλων κομμάτων. Κόσμος που είτε έχουμε διαμορφώσει δεσμούς στους αγώνες ή που σκέφτονται να κάνουν το βήμα απεγκλωβισμού από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τον οπορτουνισμό.

Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 15.000 φύλλα

-- Τι στόχους έχει θέσει η ΚΟ Πελοποννήσου για τις 19 Οκτώβρη, που δημοσιεύονται στον «Ρ» οι Θέσεις της ΚΕ για το σοσιαλισμό;

-- Η επιτυχία της ΚΟ έχει δημιουργήσει κλίμα ενθουσιασμού, μαχητικότητας στις κομματικές δυνάμεις, αλλά και αυξημένο αίσθημα ευθύνης, γιατί όλος αυτός ο κόσμος που πήρε τον «Ρ» με τις Θέσεις πρέπει να ξαναβρεθεί, να κουβεντιάσουμε μαζί του, να καταθέσει τις αγωνίες του. Επίσης, παρά το σημαντικό αποτέλεσμα, δεν κλείνουμε τα μάτια σε αδυναμίες που υπάρχουν και πολύ περισσότερο στο γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια στράτευσης και άλλων δυνάμεων.

Τώρα έχουμε περισσότερη πείρα στο σχεδιασμό, στην οργανωτική και πολιτική προετοιμασία. Πάμε στην εξόρμηση για τη διάδοση των Θέσεων της ΚΕ για το σοσιαλισμό με ακόμη μεγαλύτερους στόχους, να ξεπεράσουμε τα 15.000 φ. «Ρ», στόχος αρκετά υψηλός και δύσκολος. Είναι, όμως, στόχος που εξαρτάται από εμάς τους κομμουνιστές του Μοριά. Εξαρτάται από το κέφι, τη ζωντάνια, τη μαχητικότητα των κομμουνιστών και κομμουνιστριών της ΚΟ.

Εκείνο, όμως, που πρέπει να πεισμώσει τους κομμουνιστές, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι η αχαλίνωτη χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση και κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Μπορεί και θα είναι στο Μοριά και σε όλη την Ελλάδα η μάχη της 19ης Οκτώβρη για τη διάδοση του «Ρ» και των Θέσεων για το σοσιαλισμό απάντηση στον αντικομμουνισμό, στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους οπορτουνιστές. Αυτήν την απάντηση θα την πάρουν όπως τους αξίζει. ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!


Ν. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζουμε τη μεγάλη πανεξόρμηση με τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής (2021-01-23 00:00:00.0)
Ολα τα αναγκαία μέτρα για καθημερινό διάβασμα και διάδοση του «Ριζοσπάστη» (2020-03-21 00:00:00.0)
Μαζικές εξορμήσεις χτες με την εφημερίδα μας (2018-02-02 00:00:00.0)
Με όλες μας τις δυνάμεις για την υπερκάλυψη των πλάνων (2008-10-04 00:00:00.0)
Νέος στόχος - παρακαταθήκη για μπροστά (2004-10-20 00:00:00.0)
Ξεπεράστηκε κάθε προηγούμενο των τελευταίων χρόνων! (1997-11-19 00:00:00.0)