ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Απολύσεις «δώρο» στους υποψήφιους επενδυτές

Σήμερα, η ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη Βουλή, που προβλέπει την απόλυση 8.000 εργαζομένων. Τα ονόματα των 10 υποψήφιων μνηστήρων για την απόκτηση της ΟΑ θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες

Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις λεπτομέρειες για την απόλυση των 8.000 εργαζομένων στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), καθώς το σχέδιο - που συμφώνησαν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση - προβλέπει την εκκαθάριση του ομίλου και τη λύση των συμβάσεων εργασίας, ώστε οι «επενδυτές» να παραλάβουν οικονομικά καθαρές εταιρείες και απαλλαγμένες από κάθε «εργατικό βάρος».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση των τριών ξεχωριστών εταιρειών του ομίλου (πτητικό έργο, Τεχνική Βάση και επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών), που έληξε την περασμένη Παρασκευή με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των υποψήφιων «επενδυτών».

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη, σε καθέναν από τους τρεις διαγωνισμούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δέκα υποψήφιοι. Από αυτούς οι 6 (έξι) ενδιαφέρονται και για τους τρεις διαγωνισμούς. Ο υπουργός εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένος από τον αριθμό των υποψήφιων «επενδυτών» που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Περηφανεύτηκε, μάλιστα, λέγοντας ότι «ποτέ στο παρελθόν, σε καμία διαδικασία αποκρατικοποίησης της "Ολυμπιακής", δεν εκφράστηκε αυτό το κατ' αρχήν ενδιαφέρον». Λεπτομερείς ανακοινώσεις για τα ονόματα των υποψήφιων «επενδυτών» - όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης - θα γίνουν μέσα στη βδομάδα, οπότε θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα ενημερωθεί αναλυτικά από τους «επενδυτικούς συμβούλους» της κυβέρνησης, με επικεφαλής την εταιρεία «Lazard».

Ωστόσο, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δε θα μάθουμε σε αυτή τη φάση όλα τα ονόματα, καθώς κάποιοι «επενδυτές» δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθεί το ενδιαφέρον τους. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός είπε ότι για τον όμιλο ΟΑ ενδιαφέρονται, εκτός από την «Qatar Airways», και αεροπορικές εταιρείες από την Ευρώπη και την Ανατολή, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αερομεταφορών γενικότερα και επενδυτικά «funts». Αντίθετα, δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον όμιλο ΟΑ ούτε η «Aegan Airlines», ούτε η «Lufthansa». Με το επιχείρημα ότι τα «funts» δεν έχουν πατρίδα, ο Κ. Χατζηδάκης απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση, εάν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον χρηματο-οικονομικά «funts» από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την «Qatar Airways», στο διαγωνισμό για το πτητικό έργο συμμετέχει και δεύτερη αραβική αεροπορική εταιρεία, ενώ ενδιαφέρον για την Τεχνική Βάση φέρεται να έχει εκδηλώσει και η αντίστοιχη θυγατρική της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας «Iberia». Οσον αφορά την επίγεια εξυπηρέτηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προσφορές κατέθεσαν η «Swissport» και η «Goldair Handling» (δραστηριοποιούνται ήδη σε πέντε ελληνικά αεροδρόμια), καθώς και άλλες δύο εταιρείες, από Ισπανία και Βρετανία.

Σημειώνεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι «επενδυτές» θα παραλάβουν φάκελο με τα πλήρη - οικονομικά και άλλα - στοιχεία του ομίλου ΟΑ και στις αρχές του επόμενου μήνα θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Οι «σύμβουλοι» θα αξιολογήσουν τις προσφορές, ώστε με βάση τις αξιολογήσεις να αναδειχτούν οι ανάδοχοι μέχρι το τέλος του 2008.

Νέα διοίκηση στην ΥΠΑ

Σε αλλαγή της διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προχώρησε η κυβέρνηση, διορίζοντας διοικητή τον Κων. Κωνσταντινίδη, μέχρι πρότινος πρόεδρο της Ενωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Υποδιοικητές διορίζονται οι Βασ. Ηλιού (ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας) και Σμαράγδα Μαλακατέ, που είναι σύμβουλος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγγυήσεις για υψηλή κερδοφορία στα μονοπώλια (2013-01-31 00:00:00.0)
«Εκλεισαν» με τον Βγενόπουλο (2009-03-07 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός (2009-01-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η διαδικασία ...ανώμαλης προσγείωσης (2008-12-24 00:00:00.0)
Συνοπτικές διαδικασίες για διάλυση - απολύσεις (2008-09-23 00:00:00.0)
Στο ...σφυρί και ο «Γαλιλαίος» (2003-01-11 00:00:00.0)