ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σοβαρό κτιριακό πρόβλημα σε σχολεία της Τούμπας
Τρίτη 17 Μάρτη 2009

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τα προβλήματα στη λειτουργία του 1ου και 2ου Πειραματικού Λυκείου στην περιοχή της Τούμπας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η υποχρηματοδότηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει στην ανυπαρξία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Παιδεία γίνονται ορατές με κάθε αφορμή.

Ετσι και στην περίπτωση του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Κλεάνθους 30, στην Τούμπα, στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν πλέον 5 σχολεία (2ο και 4ο Γυμνάσιο, 2ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο, 1ο και 2ο Πειραματικό Λύκειο). Οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, της βιβλιοθήκης, των εργαστηρίων, ακόμη και οι αποθήκες έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας. Σε ένα οικόπεδο, δηλαδή, στο οποίο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, υπάρχει χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες δύο σχολείων με τον ανάλογο αύλειο χώρο που απαιτείται, στεγάζονται πέντε σχολεία με σοβαρές επιπτώσεις στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, αλλά και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών.

Στα δύο πειραματικά σχολεία ειδικότερα, η κατάσταση θεωρείται ασφυκτική, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται για τις ανάγκες της διδασκαλίας ακόμη και μικρές αίθουσες που βρίσκονται στο ημιυπόγειο. Στα δύο σχολεία φοιτούν συνολικά 340 μαθητές. Να σημειωθεί ότι το κτίριο κατασκευάστηκε για να στεγάσει ένα σχολείο και όχι δύο. Από το 2000 υπάρχει πρόβλεψη στο νομαρχιακό πρόγραμμα σχολικής στέγης για την προσθήκη έξι αιθουσών στην αυλή των δύο πειραματικών, παρόλο που υπάρχουν και αλλού χώροι για να ανεγερθούν νέα κτίρια για να στεγαστούν νέα σχολεία.

Οι ευθύνες τις Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλες. Η απόδοση των ευθυνών από τη νομαρχία στο δήμο και αντίστροφα δεν έλυσε το πρόβλημα. Αντίθετα, είναι αποκαλυπτική για τη συμβολή τους στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Μπροστά στο οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα πήρε την απόφαση να χτίσει στον αύλειο χώρο (μήκους 50 μ. και πλάτους 14 μ.), ένα υπόστεγο, πάνω στο οποίο προβλέπεται να χτιστούν έξι νέες αίθουσες, καταργώντας ουσιαστικά κάθε έννοια αύλειου χώρου. Πρόκειται για βάρβαρη τσιμεντοποίηση του αύλειου χώρου των σχολείων και κακοποίηση του περιβάλλοντος, σε βάρος των 1.100 μαθητών που φοιτούν στα πέντε σχολεία και των 200 περίπου εκπαιδευτικών.

Θεωρώντας ότι η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλες τις βαθμίδες της με επαρκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές ανάγκες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για το ζήτημα της επίλυσης του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους το 1ο και το 2ο Πειραματικό Λύκειο, στην περιοχή της Τούμπας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και αν θα αξιοποιηθούν τα οικόπεδα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας και της περιοχής Χαριλάου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας κατά των συγχωνεύσεων(2005-02-11 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να διεκδικούν(2004-12-30 00:00:00.0)
Αντιμέτωπος με την πενιχρή χρηματοδότηση για σχολεία(2003-09-25 00:00:00.0)
Αγανάκτηση για την έλλειψη σχολικής στέγης(2003-03-12 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκαν... οι «Χαμηλές πτήσεις»(2001-05-15 00:00:00.0)
Με σοβαρά προβλήματα ξεκινά η σχολική χρονιά(2000-09-12 00:00:00.0)