Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
5ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με σοβαρά προβλήματα ξεκινά η σχολική χρονιά

Αμεση ανάγκη η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Ιδιαίτερο στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο

5ο Διαμέρισμα Νομαρχίας Πειραιά. Κτίρια παλιά, ενοικιαζόμενα, ελλείψεις σε αίθουσες, διπλοβάρδια, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στη φοίτησή τους.

Σε πολλά σχολικά κτίρια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Οι δεσμεύσεις των αρμοδίων ήταν ότι όπου έπρεπε η αποκατάσταση των ζημιών θα γινόταν κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ομως, όπως προέκυψε στην πορεία, οι περισσότερες εργασίας επισκευής ξεκίνησαν λίγο καιρό πριν ανοίξουν τα σχολεία, και σε πολλές περιπτώσεις οι εργασίες γίνονταν ακόμα και χτες με την έναρξη του σχολικού έτους.

Για παράδειγμα, τα 52ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Πειραιά είχαν προβλήματα στην τοιχοποιία από το σεισμό. Ενώ οι δεσμεύσεις και εδώ ήταν ότι οι επισκευές θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, οι εργασίες ακόμα καθυστερούν. Ο αύλειος χώρος του σχολείου ήταν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή γεμάτος μπάζα, ενώ οι επισκευές συνεχίζονται μέχρι και τώρα. Η ίδια κατάσταση και στο 4ο Λύκειο, όπου οι επισκευές συνεχίζονται ακόμα και τώρα.

Στο 4ο Γυμνάσιο, το οποίο είχε υποστεί και αυτό ζημιές από το σεισμό, λείπουν αίθουσες διδασκαλίας. Οι καθηγητές, μάλιστα, παραχώρησαν το γραφείο καθηγητών για να μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να κάνουν διάλειμμα στους διαδρόμους και στο προαύλιο.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει στη λειτουργία του και το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πειραιά. Οι μαθητές που φοιτούν σ' αυτό είναι 200 περίπου, αλλά οι ανάγκες κτιριακής υποδομής δεν καλύπτουν παρά μόνο το 20%, κυρίως για τα μαθήματα μουσικής παιδείας. Οι ανάγκες που έχει το Μουσικό Γυμνάσιο -Λύκειο είναι 14 αίθουσες μαθημάτων γενικής παιδείας, γραφεία διεύθυνσης και καθηγητών, τέσσερις αίθουσες μουσικών συνόλων, δύο αίθουσες σίτισης, 25 αίθουσες ατομικών μαθημάτων μουσικής και βοηθητικοί χώροι. Από αυτούς τους χώρους, αυτοί που υπάρχουν είναι μόνο εφτά αίθουσες γενικής παιδείας, δύο γραφεία διεύθυνσης και καθηγητών, οχτώ αίθουσες ατομικών μαθημάτων (2χ2m2), οι οποίες διαμορφώθηκαν στον ημιαύλειο χώρο - εσωτερικά, έξω από τις αίθουσες. Η έλλειψη αιθουσών είναι τόσο μεγάλη, σε βαθμό πολλές φορές οι μαθητές να διδάσκονται μέσα σε μια αίθουσα τέσσερα διαφορετικά όργανα ή ακόμα όταν έχει καλό καιρό να κάνουν μάθημα στο προαύλιο.

Το 30ό Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε ένα κτίριο 60 χρόνων περίπου. Με το σεισμό είχε χαρακτηριστεί «κίτρινο». Εγιναν κάποιες επισκευές, αλλά, λόγω της παλαιότητάς του, σε μια ανάλογη περίπτωση ίσως να μην αντέξει.

«Τα σχολεία δεν είναι έτοιμα για να μπουν τα παιδιά μέσα. Οι εργασίες γίνονται τώρα, μετά το καλοκαίρι, ενώ έπρεπε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να είχαν γίνει όλες οι εργασίες, όπως άλλωστε ήταν και οι δεσμεύσεις από τον αντιδήμαρχο Παιδείας και τον υπεύθυνο για τα κτιριακά κ. Μπουγάς», μας είπε η αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων του 5ου Διαμερίσματος Αγγελική Τσιμπόγλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ