Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
Στόχος η φτηνή ψευτοκατάρτιση

Υποσχέσεις μοίραζε χτες ο υπουργός Παιδείας στους μαθητές του 4ου ΤΕΕ Αθήνας, στο οποίο παραβρέθηκε για τον καθιερωμένο αγιασμό. Κάλεσε, μάλιστα, να μην ξαναχαρακτηριστούν οι μαθητές των ΤΕΕ ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού», τη στιγμή που στα ΤΕΕ διοχετεύονται τα παιδιά της εργατικής τάξης, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ταξικό επιλεκτικό χαρακτήρα του «ενιαίου» λυκείου. Αυτά τα παιδιά, 110.000 μαθητές στα δημόσια και 6.160 στα ιδιωτικά ΤΕΕ - σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας - λαμβάνουν αποστεωμένη από γενικές γνώσεις μαθητεία και ψευτοκατάρτιση.

Εμμένοντας σε αυτό το θεσμό, ο υπουργός Παιδείας μίλησε χτες για αύξηση της χρηματοδότησης των ΤΕΕ, επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους, βιβλία και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που θα προσληφθούν με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Γίνεται έτσι φανερό ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, για να συρθούν όλο και περισσότερα παιδιά στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση προωθείται, άλλωστε και ο προηγούμενος υπουργός, κ.Γ. Αρσένης, το είχε δηλώσει απερίφραστα: χρειάζεται ένα 35% των παιδιών να πάνε στην επαγγελματική εκπαίδευση, όπως γίνεται στις χώρες της ΕΕ και προτάσσει ο ΟΟΣΑ.

Η «γύμνια» των ΤΕΕ, ωστόσο, φάνηκε και φέτος πριν ακόμα την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς έντονο ήταν το πρόβλημα της κατάργησης ειδικοτήτων που έγινε με Υπουργική Απόφαση. Η ΟΛΜΕ έχει χαρακτηρίσει ως αυθαίρετη την κατάργηση 9 ειδικοτήτων, που έγινε στο όνομα της προσαρμογής των ΤΕΕ στις ανάγκες της αγοράς και ζητά να ανακληθεί στο σύνολό της η υπουργική απόφαση.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο εντείνει την προσπάθειά του να παρουσιάσει τα ΤΕΕ ως ισότιμη βαθμίδα με το ενιαίο λύκειο, πράγμα που δεν ισχύει από το απλό και μόνο γεγονός ακόμα και αυτής της υποτιθέμενης δυνατότητας πρόσβασης στα ΤΕΙ από το Β` κύκλο σπουδών. Οσο για τις υποσχέσεις οι μαθητές των ΤΕΕ το μόνο που γνωρίζουν από την περσινή χρονιά είναι φωτοτυπίες και CD ROM αντί για βιβλία και ελλείψεις κάθε είδους στην υλικοτεχνική υποδομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ