Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στα κόκκινα ντύθηκε η Θεσσαλία

Την ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων της νεολαίας για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματά της και για ένα καλύτερο μέλλον, τόνισε, μιλώντας στο Βόλο, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Νεανικό μήνυμα αισιοδοξίας, αντίστασης και αγώνα, έστειλαν τα «κόκκινα» νιάτα της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ που έγιναν το Σαββατοκύριακο. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ και με κεντρικό σύνθημα «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», οι νέοι και οι νέες έδωσαν δυναμικό «παρών» στις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

Στο Βόλο

Στο Βόλο οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που έγιναν στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο, έδωσαν την ευκαιρία σε 2.500 περίπου νέους και νέες του νομού και γενικότερα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να «συναντηθούν» με την πολιτική και πολιτιστική πρόταση της ΚΝΕ, κόντρα σε όλους όσοι τούς θέλουν να βρίσκονται στο περιθώριο, άνεργους, υποταγμένους και μοιρολάτρες. Τραγούδησαν μαζί με τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, χόρεψαν με τις νότες της θεσσαλικής ορχήστρας «ΝΟΣΤΟΣ». «Εριξαν κόκκινο στη νύχτα», συμμετέχοντας στη μεγάλη συναυλία που έγινε την Κυριακή το βράδυ με τους Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, για να δηλώσουν ότι «γυρίζουν τις πλάτες τους στο μέλλον που τους φτιάχνουν όπως θέλουν» και αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς εκμετάλλευση. Και είδαν πώς «ανταμώνουν» το τραγούδι και η ποίηση με τους αγώνες του λαού μας, στη σχετική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο με την αξιόλογη επιμέλεια της φιλολόγου Μαργαρίτας Παπαϊωάννου και του καθηγητή μουσικής ΠαύλουΠλακιά.

Ταυτόχρονα, ήρθαν σ' επαφή με τον πολιτικό λόγο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το Σάββατο το βράδυ μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, απευθυνόμενος στη νεολαία, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Από τον Σημίτη μέχρι τον Καραμανλή, από τους καθηγητές των καλοπληρωμένων πανεπιστημίων, μέχρι τον Χριστόδουλο, καλλιεργούν το πνεύμα στη νεολαία και στη συνείδηση, "όποιος είναι ισχυρός θα ζήσει". Καλλιεργούν το πνεύμα της ανταγωνιστικότητας και του εγωισμού, ενάντια στη συλλογικότητα. Καλλιεργούν, ταυτόχρονα, τη λογική της υποταγής σε κάθε εξουσία και όσα έγραψε η μοίρα.

Τι λένε, λοιπόν, σήμερα στη νεολαία για να την αποπροσανατολίσουν και να την αποκοιμίσουν, ταυτόχρονα; Λένε ότι η νεολαία έχει δυνατότητες να είναι ανταγωνιστική, ότι ο καλύτερος στα πλαίσια της κοινωνίας έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει, παρά τα προβλήματα. Λένε ξανά το αναχρονιστικό και σκουριασμένο "επιχείρημα", ότι η νεολαία πρέπει να βρίσκεται μακριά από την πολιτική. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα σκουριασμένα "επιχειρήματα" που ακούγονται, αιώνες τώρα από τους "καλοθελητές" και τους υποταγμένους, δεν είναι καθόλου τυχαία. Θέλουν ν' αποκρύψουν ποια είναι η πραγματικότητα, ποια είναι η αλήθεια». Κι αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα και την αλήθεια, ο Κ. Παρασκευάς αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στους χώρους εργασίας, στο σχολείο, στους χώρους του πολιτισμού και της άθλησης, γενικά στην κοινωνία, για να τονίσει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων γι' αυτήν την κατάσταση και να υπογραμμίσει την ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων της νεολαίας για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματά της και για ένα καλύτερο μέλλον.

Την Κυριακή μίλησε, αναφερόμενος στα προβλήματα, στις αγωνίες και τους αγώνες των νέων και του λαού μας και στις θέσεις της ΚΝΕ γι' αυτά, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης.

Ξεχωριστή σημασία είχε και η συζήτηση που έγινε την Κυριακή για τα Ναρκωτικά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των θεραπευτικών κοινοτήτων «18Ανω» και «Εξοδος» και του κέντρου πρόληψης «Εταιρεία Ζωής», που εξελίχτηκε σε «βήμα» πλούσιου και εποικοδομητικού διαλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φετινές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Βόλο συμμετείχαν πολλά πρώην στελέχη και μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που με αισθήματα συγκίνησης ξανασυναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Στα Τρίκαλα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και οι διήμερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στα Τρίκαλα. Δίνοντας το «παρών» τους στο ραντεβού της ΚΝΕ, οι νέοι και οι νέες του νομού έδειξαν για μια ακόμα φορά τη «λαχτάρα» τους να συμμετέχουν στο ξεχωριστό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Οι φετινές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ήταν πιο πλούσιες, ποιοτικά και ποσοτικά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη επιρροή και το κύρος της ΚΝΕ στους νέους του νομού.

Το Σάββατο έγινε συζήτηση για τα Ναρκωτικά, ενώ εξαιρετικά ήταν τα αφιερώματα, που όλες αυτές τις μέρες προετοίμαζαν με εντατικούς ρυθμούς τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, όπως αυτό για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, του οποίου το έργο είναι «ζωντανό» στους νέους και στις νέες που «δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό» και αντιστέκονται. Στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις τιμήθηκε, επίσης, με ειδικό αφιέρωμα ο Κώστας Λουλές, που φέτος συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από το θάνατό του. Αξιόλογο ήταν και το αφιέρωμα για τον ΒασίληΤσιτσάνη , που είναι «γέννημα θρέμμα» των Τρικάλων. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, έγιναν δύο μεγάλες συναυλίες με τους «MAGIK DE SPEL» - συμμετείχε και το συγκρότημα « ΜΟΤΙΒΟ 4» - και τον Μίλτο Πασχαλίδη, το Σάββατο και την Κυριακή, αντίστοιχα.

Στην Καρδίτσα

Με τη μεγάλη συμμετοχή τους στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και οι νέοι της Καρδίτσας, στα πλαίσια των οποίων, την Κυριακή το βράδυ, μίλησε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η επιτυχία που σημείωσαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στην πρωτοπόρα δράση των μελών της ΚΝΕ στους μεγαλειώδεις αγώνες που έχουν αναπτυχθεί στην Καρδίτσα, όπως των μαθητών, των αγροτών κ.ά. Είναι αποτέλεσμα της καθημερινής πάλης της Οργάνωσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νεολαίας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικά σκετς, χορευτικά συγκροτήματα, συναυλία με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, συναυλία με το μουσικό συγκρότημα ΜΟΤΙΒΟ 4. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη συναυλία την Κυριακή το βράδυ με τους «MAGIK DE SPEL».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ