Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μεγάλη η ανταπόκριση των νέων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Χιλιάδες νεολαίοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι, πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή που έγιναν σε Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Σέρρες, Καβάλα και Κομοτηνή. Χιλιάδες νέοι ένωσαν τη φωνή τους μαζί με τους Κνίτες και τις Κνίτισσες και προανήγγειλαν τη συμμετοχή τους στη συλλογική δράση και τους αγώνες για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης.

Διήμερες εκδηλώσεις, με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή της νεολαίας, πραγματοποιήθηκαν σε Κομοτηνή, Καβάλα και Σέρρες. Στοιχείο της ανταπόκρισης που βρίσκουν οι θέσεις και οι προτάσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη νεολαία. Στοιχείο της ενίσχυσης των Οργανώσεων και της ουσιαστικής παρέμβασης που έχουν τα μέλη της ΚΝΕ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, πάνω στα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων.

Χρόνο με το χρόνο φαίνεται ολοένα και πιο καθαρά πως η πρόταση της συλλογικής δράσης κόντρα στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό, κερδίζει έδαφος στην ανήσυχη και ανυπόταχτη νεολαία που συνάμα αναζητά και την άλλη πρόταση στον πολιτισμό.

Στις Σέρρες, ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι φέτος το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και πάλι στο χώρο όπου διεξάγονταν μέχρι το 1989, στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Σε ένα χώρο που δεν αποτελεί πέρασμα της νεολαίας. Και όμως, εκατοντάδες ήταν οι μαθητές, οι σπουδαστές των ΤΕΙ και γενικότερα οι νέοι που πήραν το δρόμο για να συμμετέχουν στη γιορτή της ΚΝΕ, για να ξαναβρεθούν μαζί με τους πρωτοπόρους αγωνιστές που συνάντησαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις, στους αγώνες για τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ποιοτικό άλμα στην αισθητική παρουσία του χώρου ήταν το χαρακτηριστικό στοιχείο των εκδηλώσεων σε Κομοτηνή και Καβάλα. Γεγονός που μαρτυρά το μεράκι με το οποίο δούλεψαν τα μέλη της ΚΝΕ προκειμένου να ετοιμάσουν το χώρο όπου θα υποδεχτούν τους φίλους της Οργάνωσης, τους νέους που δε βολεύονται στο «εκσυγχρονιστικό» μέλλον που τους ετοιμάζουν οι επιτελείς της κυβέρνησης και οι λοιποί συνοδοιπόροι της.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καβάλα αποτέλεσε και βήμα διεκδίκησης για την ΤΑ και τους φορείς της πόλης, που απαίτησαν συστρατευόμενοι με τις θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, την απόδοση του Ιμαρέτ στο λαό και τη νεολαία της πόλης. Το ιστορικό αυτό κτίριο που ερημώνει χρόνια τώρα, πωλήθηκε πρόσφατα από τους Αιγύπτιους «ιδιοκτήτες» σε ιδιώτη για να γίνει ξενοδοχείο.

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά, το Φεστιβάλ ξαναγύρισε και στην Καστοριά. Και αγκαλιάστηκε πλατιά από τους νέους της πόλης, αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που χρόνια περίμεναν της επιστροφή του. Παρά το γεγονός ότι το ίδιο βράδυ γνωστός τραγουδιστής έδινε συναυλία στην πόλη, πολλοί ήταν οι νέοι που επέλεξαν να πάνε στο ραντεβού τους με την ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ