Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
57ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Καλή χρονιά με ... αποχή από τα μαθήματα

Και ενώ η σχολική χρονιά έχει τυπικά ξεκινήσει, οι επισκευές στο παμπάλαιο κτίριο, που έχει ξεπεράσει τα 70 του χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί

Αντί για τον καθιερωμένο αγιασμό, στο 57ο Δημοτικό Σχολείο γίνονταν χτες επισκευές στο κτίριο
Αντί για τον καθιερωμένο αγιασμό, στο 57ο Δημοτικό Σχολείο γίνονταν χτες επισκευές στο κτίριο
Με πασαλείμματα και μπαλώματα προσπαθούν να λύσουν οι αρμόδιοι το πρόβλημα της σχολικής στέγης και στον Πειραιά. Τραγική περίπτωση το 57ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Ενα παμπάλαιο κτίριο, που έχει να αντιμετωπίσει πέρα από τα προβλήματα λόγω της παλαιότητάς του, αλλά και τις ζημιές που έχει υποστεί λόγω του σεισμού.

Οι επισκευές που έπρεπε να γίνουν το καλοκαίρι ξεκίνησαν μόλις την περασμένη βδομάδα. Επισκευές που περιορίστηκαν αρχικά σε... βαψίματα του κτιρίου και μόλις χτες - μέρα έναρξης των μαθημάτων - γίνονταν εργασίες σε κουφώματα. Οσο για τις ρωγμές που υπάρχουν στις κολόνες στο γραφείο των δασκάλων, αυτές ακόμα περιμένουν.

Οι γονείς, αγανακτισμένοι από τα ψεύτικα τα λόγια, αλλά και από τον συνεχή εμπαιγμό και την αδιαφορία, χτες - με απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων - δεν άφησαν να γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός στο σχολείο τους. Ετσι και αλλιώς, όπως έλεγαν, δεν πρόκειται να αφήσουν τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα, αν δεν επισκευαστεί και δεν εγγυηθούν οι αρμόδιοι για την καταλληλότητα του κτιρίου.

Ομως μια «βόλτα» στο κτίριο άλλα μαρτυρά. Οι σκάλες είναι επικίνδυνες για τα μικρούς μαθητές, τα πρώτα σκαλοπάτια της σκάλας είναι κατεστραμμένα, ενώ μόλις χτες επισκευάζονταν τα κουφώματα στις πόρτες και τα παράθυρα στο δεύτερο όροφο, τα οποία δεν ήταν σταθερά. Οσο για το γραφείο των καθηγητών, οι ρωγμές στους τοίχους, αλλά και στην κολόνα μαρτυρούν μάλλον ότι δεν είναι και το πλέον ασφαλές κτίριο για τους 127 μαθητές που θα φοιτήσουν εκεί, αλλά και τους δασκάλους τους. Επίσης, στο σχολείο αν και είναι εξαθέσιο λείπουν ήδη τρεις δάσκαλοι.

Να σημειωθεί ότι πριν τρία χρόνια περίπου είχαν πέσει στα κεφάλια των παιδιών σοβάδες από το ταβάνι του δεύτερου ορόφου, τραυματίζοντας ελαφριά δύο μαθητές. Τότε «ευαισθητοποιήθηκαν» οι αρμόδιοι και άρχισαν οι διαδικασίες στεγανοποίησης και μόνωσης στις αίθουσες.

Εδώ και πολλά χρόνια πάγιο αίτημα των γονιών είναι η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου. Μάλιστα έχουν υποδείξει στους αρμόδιους το οικοδομικό τετράγωνο, που βρίσκεται επί των οδών Σαλαμίνος και Μεθώνης. Η απαλλοτρίωση του χώρου έχει γίνει και τα χρήματα έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ολες όμως οι διαδικασίες έχουν μπλοκάρει εκεί, και όπως καταγγέλλουν οι γονείς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το σχολείο να παραμείνει στα χαρτιά.

«Τρία χρόνια τώρα, από τότε που έπεσαν οι σοβάδες, ενοχλούμε Δήμο, Νομαρχία και ΟΣΚ για να βρεθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτε», μας είπε η Μαργαρίτα Αλεβιζάκη, μέλος του Συλλόγου Γονέων. Οσο για τις επισκευές που έγιναν και γίνονται στο κτίριο επισημαίνει: «Σε κάτι χαρτιά του δήμου που βρέθηκαν στα χέρια μας λένε ότι έγιναν επισκευές αλουμινίου στα κουφώματα. Αυτά που λένε είναι γελοία, αφού τα κουφώματα είναι ξύλινα. Αυτές τις μέρες οι επισκευές που γίνονται είναι στην ουσία πασαλείμματα. Πασαλείμματα θέλει το σχολείο αυτό όταν είναι τόσο παλιό και έχει τόσα προβλήματα;».

Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι γονείς η ανέγερση του νέου σχολείου καθυστερεί γιατί κύρια επιδίωξη τα τελευταία χρόνια είναι να συγχωνευτεί το υπάρχον δημοτικό σχολείο με ένα συγκρότημα σχολείων, όπου θα λειτουργεί σε διπλή βάρδια.

«Ο αγιασμός δεν έγινε σήμερα, γιατί το σχολείο είναι ακατάλληλο. Από τις 20 Ιούνη έχουν σταλθεί έγγραφα στο δήμο με τα οποία ζητούσαμε να γίνουν οι επισκευές στο κτίριο και ακόμα οι εργασίες γίνονται», επισημαίνει η Μαρία Κουράκου, πρόεδρος του Συλλόγου. Οσο για τα προβλήματα στο σχολείο συμπληρώνει: «Δεν είναι αύλειος χώρος αυτός. Τα 127 παιδιά σπρώχνουν το ένα το άλλο σ' αυτή την αυλή, αφού δεν έχουν χώρο ούτε να τρέξουν. Ούτε οι τουαλέτες είναι κατάλληλες, αλλά ούτε και οι αίθουσες. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που μιλάμε για μια σύγχρονη παιδεία. Δεν υπάρχει σύγχρονη παιδεία».

«Πώς να υπάρχει σύγχρονη παιδεία», συμπληρώνει η Ματούλα Βαγγελάτου, γονιός. «Υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν και γυμναστική. Πού να την κάνουν τη γυμναστική, πού να παίξουν τα παιδιά; Σε μια αυλή 1 επί 1; Τα έχουν "τρελάνει" τα παιδιά», τόνισε.

Μέχρι να επισκευαστεί το σχολείο και να δοθεί χαρτί καταλληλότητας, οι γονείς δε θα αφήσουν τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα. Μάλιστα την Πέμπτη θα παρέμβουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ζητήσουν να δοθεί άμεσα λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ