Καλλιτέχνες ενάντια στο ΝΑΤΟ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009

Από εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης που πραγματοποίησε η Κίνηση τον περασμένο Γενάρη, στην οδό Ερμού (Σύνταγμα)
Ολοήμερο αντιιμπεριαλιστικό καλλιτεχνικό δρώμενο με αφορμή τη μαύρη, 60χρονη, επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, διοργανώνει η Κίνηση για τη Συσπείρωση των Καλλιτεχνών, το Σάββατο (25/4), από τις 11 π.μ. στο σταθμό του Θησείου.

Οι καλλιτέχνες θα εκφράσουν την εναντίωσή τους στο ΝΑΤΟ και θα καταγγείλουν τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, με επιτόπια ζωγραφική, υπαίθρια έκθεση εικαστικών, θέατρο, μουσική, καθώς και με στάσεις, υπαίθριες εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα στην πλατεία Μοναστηριακίου, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και με κατάληξη το Σύνταγμα, όπου θα γίνει συμβολικός πλειστηριασμός των έργων.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για συμμετοχή του λαού στην εκδήλωση, η Κίνηση σημειώνει πως τα 57 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στη «λυκοσυμμαχία» είναι αρκετά για έναν απολογισμό: Κορέα (όπου ο ελληνικός λαός «πλήρωσε» με 183 νεκρούς, 610 τραυματίες και οι απώλειες της Αεροπορίας ήταν 12 νεκροί και 4 αεροσκάφη). Κύπρος («το έγκλημα της Κύπρου, η δικτατορία, η τουρκική εισβολή και κατοχή, το 1974, έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ»). Γιουγκοσλαβία («η Ελλάδα αποτέλεσε το 1999 το προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θηριωδίας ενάντια στη Γιουγκοσλαβία»). Ιράκ («παρούσα η Ελλάδα και στο επόμενο έγκλημα του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά ενάντια στο Ιράκ (...) 5.270 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ με κατεύθυνση το Ιράκ προσγειώθηκαν ή, περνώντας από τον εθνικό εναέριο χώρο μας, έδωσαν αναφορά πορείας στη Σούδα!»). «Κόκκινη προβιά» («η συμφωνία της "Κόκκινης προβιάς" υπογράφηκε στις 25 Μάρτη του 1955 από τον πρωθυπουργό Παπάγο και το στρατηγό της CΙΑ Τράσκοτ. Πρόσχημα, βέβαια, ο "κομμουνιστικός κίνδυνος". Η παρακρατική ομάδα στην Ελλάδα αποτελούσε, σύμφωνα με το "Σπίγκελ", "μια από τις πιο σκληρές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ"»). Χούντα («το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ σχεδίασαν και οργάνωσαν το πραξικόπημα»). «Σεπτεμβριανά» («σφαγές των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη το 1955, όπου και πάλι το ΝΑΤΟ δηλώνει "παρών" με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Ντάλες, να στέλνει επιστολή στην Αθήνα καλώντας την να μην αντιδράσει και να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης»). Μαδρίτη («τα Ιμια και οι "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο ήρθαν να επικυρωθούν με τη ΝΑΤΟική συμφωνία της Μαδρίτης, το 1997»).

«Αντίπαλο δέος στο NATO υπάρχει», τονίζει η Κίνηση. «Είναι οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, το παγκόσμιο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τα άλλα λαϊκά κινήματα, των γυναικών, της νεολαίας, αυτά για την υπεράσπιση της φύσης, του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, τα κινήματα αλληλεγγύης παλεύουν κατά του ιμπεριαλισμού και βροντοφωνάζουν, σε όλους τους εταίρους και συνεταίρους της "λυκοσυμμαχίας":

"Εδώ και τώρα το NATO να διαλυθεί", "Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις", "Να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες πίσω στη χώρα μας"», τονίζει το κάλεσμα της Κίνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιιμπεριαλιστικό καλλιτεχνικό δρώμενο (2009-05-12 00:00:00.0)
Καλλιτεχνών δρώμενο κατά του ΝΑΤΟ (2009-05-09 00:00:00.0)
Καλλιτεχνικό δρώμενο ενάντια στο ΝΑΤΟ (2009-05-06 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα το φιλειρηνικό κίνημα (2003-01-18 00:00:00.0)