ΚΚΕ
Επικίνδυνη η πολιτική ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων

Στους συλλόγους διδασκόντων και γονέων πέταξε το «μπαλάκι» της ευθύνης ο υφυπουργός Παιδείας, για τις ομαδικές αποβολές στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Γ. Πατάκη

Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000

Οι μαθητές το έχουν αποδείξει πολλές φορές, δε λυγάνε με την τρομοκρατία
Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος, καλούμενος να απαντήσει για την προκλητική συμπεριφορά του γυμνασιάρχη - στρατονόμου του 1ου Γυμνασίου Λάρισας, Αρη Συράκη, ο οποίος απέβαλε 35 μαθητές του, που συμμετείχαν σε μαθητική κινητοποίηση που έγινε στην πόλη. Προσπάθησε από τη μία να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης, που είναι αυτή που ποινικοποιεί τους αγώνες.

Με την απάντηση που έδωσε στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Πατάκη, ανέδειξε ουσιαστικά το ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τις διώξεις εναντίον μαθητών ενθαρρύνοντας τέτοιες συμπεριφορές παρ' όλο που επιχείρησε να καλυφθεί πίσω από (κατόπιν εορτής) αποφάσεις του συλλόγου γονέων και του συλλόγου διδασκόντων. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος, αναφέρθηκε στην έκθεση του Συλλόγου Διδασκόντων που έκαναν λόγο για «παρεμβάσεις εξωσχολικών» στο 1ο Γυμνάσιο, ενώ παράλληλα σημείωσε, αναφερόμενος σε απόφαση του συλλόγου γονέων, ότι «οι γονείς στηρίζουν το γυμνασιάρχη» και «καταδικάζουν κάθε παρέμβαση εξωσχολικών παραγόντων»! Καταλήγοντας σημείωσε ότι «δεν πρόκειται περί μιας αυθαίρετης απόφασης», ενώ απευθυνόμενος προς το βουλευτή του ΚΚΕ είπε: «Ας αφήσουμε την Παιδεία να λειτουργήσει εν ηρεμία».

Η τοποθέτηση του υφυπουργού προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του Γιάννη Πατάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα κάνοντας λόγο για «ενέργεια του γυμνασιάρχη να αποβάλει από το συγκεκριμένο σχολείο 35 μαθητές που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις και να προβεί σε ένα χυδαίο αντικομμουνισμό, λέγοντας ειρωνικά στους μαθητές να μην ξεγελιούνται διότι αυτά τα κάνουν οι κομμουνιστές και η ΚΝΕ για πολιτικά οφέλη». Σημείωσε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό ότι αυτό το γεγονός «αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την αντιδραστική πολιτική σας. Πρόκειται για επικίνδυνη πολιτική». Θύμισε μάλιστα ότι «με την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου εκκρεμούν εκατοντάδες υποθέσεις μαθητών στις εισαγγελίες και στα δικαστήρια. Για άλλες γίνονται ανακρίσεις και πολλές θα φτάσουν στο ακροατήριο». Παράλληλα έθεσε ευθέως συγκεκριμένα ερωτήματα στον υφυπουργό Παιδείας λέγοντας: «θα αποδοκιμάσετε τις ενέργειες και τη συμπεριφορά του γυμνασιάρχη; Τι μέτρα θα πάρετε για να μην ξανασυμβούν τέτοια φαινόμενα; Θα ακυρώσετε την αποβολή που επιβλήθηκε;».

Μάλιστα ανέφερε και εγκύκλιο του ιδίου του υπουργείου Παιδείας, που απαγορεύει τις ομαδικές αποβολές. Οσον αφορά τις περίφημες αποφάσεις των γονέων και του συλλόγου διδασκόντων σημείωσε ότι πάρθηκαν μετά την απόφαση του γυμνασιάρχη που κινήθηκε στη λογική τού «αποφασίζω και διατάζω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αμαρτίες γονέων...» (2000-11-02 00:00:00.0)
Αποβολή μαθήτριας στο Χολαργό (1999-01-16 00:00:00.0)
Ατσαλώνει τους μαθητές η επιχείρηση τρομοκρατίας (1998-12-03 00:00:00.0)
Μηχανισμούς καταστολής επιστρατεύει η κυβέρνηση (1998-11-25 00:00:00.0)
Προκαλεί το υπουργείο Παιδείας (1998-11-17 00:00:00.0)
Τιμωρούν και τους μαθητές! (1996-12-13 00:00:00.0)