Ενισχυμένος παραμένει ο δικομματισμός
Τετάρτη 3 Ιούνη 2009

«Βελτίωση» των ποσοστών προβολής των μικρότερων κομμάτων κατά την τρίτη βδομάδα της προεκλογικής περιόδου βλέπει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όταν την ίδια στιγμή ο δικομματισμός κυριαρχεί στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στα συγκεντρωτικά στοιχεία της πολιτικής πολυφωνίας για την περίοδο 11 με 31 Μάη, τα ποσοστά προβολής παραμένουν χαμηλά σε βάρος του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στο MEGA και τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Συγκεκριμένα, στον ΑΝΤΕΝΝΑ το ποσοστό προβολής του ΚΚΕ έφτασε το 7,7%, ενώ στο MEGA το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8%, ενώ τα συνολικά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους σταθμούς αυτούς είναι 78,8% και 80,5%, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό προβολής του ΛΑ.Ο.Σ. εξακολουθεί να είναι υψηλό, φτάνοντας ακόμα και το 10,1% στο ALTER και 10% στον ALPHA. Να σημειωθεί ότι, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, θα καταθέσουν υπόμνημα οι εκπρόσωποι του ΑΝΤΕΝΝΑ και του MEGA για παράβαση της πολιτικής πολυφωνίας σε βάρος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 11 με 24 Μάη.

Ζήτημα με τη «διαφήμιση» της αποχής που διαμηνύουν από τα κανάλια οι εκπρόσωποι των σταθμών θέτει η Ολομέλεια του ΕΣΡ. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών «δεν μπορούν να διαφημίζουν την αποχή» και ότι «η προτροπή σε αποχή είναι παράνομη».

Τους εκπροσώπους του ALTER καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το ΕΣΡ αύριο Πέμπτη, για τη μετάδοση της διαδικτυακής δημοσκόπησης από την εκπομπή «Ζούγκλα» προχτές Δευτέρα. Η εν λόγω δημοσκόπηση, όπως είπε ο Ι. Λασκαρίδης, «δεν έχει τα εχέγγυα που ορίζει ο νόμος», γιατί το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, ενώ δεν αναφέρθηκε στην παρουσίαση της ταυτότητας η μέθοδος δειγματοληψίας, αλλά και το τυπικό στατιστικό σφάλμα. Επίσης, αναφέρθηκε ότι συμμετέχει γνωστή και έγκυρη εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία όμως δεν κατονομάστηκε, όπως ορίζει ο νόμος.

Στην χτεσινή της συνεδρίαση, η Ολομέλεια του ΕΣΡ αποφάσισε κατά πλειοψηφία - στο τέλος, όμως, της τηλεοπτικής σεζόν - την οριστική διακοπή του τηλεριάλιτι «Η στιγμή της αλήθειας», του ΑΝΤΕΝΝΑ. Η εκπομπή αυτή, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, δεν μπορεί να προβληθεί ξανά την επόμενη τηλεοπτική σεζόν «με την ίδια μορφή και τον ίδιο τίτλο», αφήνοντας, όμως, «ανοιχτό» το ενδεχόμενο η κατάπτυστη αυτή εκπομπή να έρθει ξανά στους τηλεοπτικούς δέκτες, αν «αλλάξει ουσιαστικά». Ομως, η απόφαση αυτή του ΕΣΡ δεν είναι δεσμευτική, αφού μπορούν οι εκπρόσωποι του σταθμού να καταθέσουν αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης. Μειοψήφησαν, ο αντιπρόεδρος Ν. Κουράκης και το μέλος Κ. Τσουράκης, οι οποίοι πρότειναν την επιβολή προστίμου ύψους 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, το ΕΣΡ «τιμώρησε» τον ALPHA με 15.000 ευρώ για την σειρά «Αληθινοί έρωτες», με το αιτιολογικό της μη ευπρέπειας γλώσσας, για ποιοτική στάθμη προγράμματος, αλλά και για προβολή της με λάθος σήμανση. Το ποσό των 20.000 ευρώ καλείται να καταβάλει ο «Κρήτη TV 1» Χανίων, επειδή παρέλειψε να υποβάλει στοιχεία που του ζητήθηκαν σχετικά με τη ροή προγράμματος, με αφορμή το παιχνίδι «Call for cash».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονοπώλιο οι κυβερνητικές ...ειδήσεις (2011-02-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι παραβιάσεις κατά του ΚΚΕ (2009-09-30 00:00:00.0)
Πρόστιμα για τη φίμωση του ΚΚΕ (2007-06-20 00:00:00.0)
Περί πολυφωνίας (2006-04-27 00:00:00.0)
Εναρξη κυρωτικών διαδικασιών για την πολυφωνία (2004-04-07 00:00:00.0)
Εκεί που μας χρωστάγανε... (2004-02-26 00:00:00.0)