Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ
Εκεί που μας χρωστάγανε...

«Η μη προβολή των μικρών κομμάτων είναι αναμφισβήτητη εκτροπή», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Απογυμνώθηκαν οι μεγαλοκαναλάρχες στην προσπάθειά τους να επιδείξουν την ισχύ τους με την προχτεσινή διακαναλική εκπομπή η οποία μεταδόθηκε από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς που συμμετέχουν στην Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Επί δύο ώρες οι εκπρόσωποί τους στο πάνελ με προκλητικότητα έβαλλαν κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τα πρόστιμα που επέβαλε στους ιδιοκτήτες για το μείζον θέμα της πολυφωνίας. Μια πολυφωνία που καθημερινά παραβιάζεται από τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στην προσπάθειά τους να προβάλουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ουδείς όμως μίλησε για τον εξαφανισμό των μικρών κομμάτων, για τον οποίο και έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στη διακαναλική δεν είπαν κουβέντα για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η οποία μιλούσε για την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των ιδιοκτητών εναντίον του ΕΣΡ και την επιδίωξή τους για ασυδοσία.

Οι τηλεθεατές γύρισαν την πλάτη στη διακαναλική, σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, και έστειλαν το «μήνυμά» τους. Οι έξι τηλεοπτικοί σταθμοί (MEGA, ANTENNA, ALTER, ALPHA, STAR και «m») συνολικά συγκέντρωσαν μόλις 12% τηλεθέαση και μερίδιο επί των ανοιχτών δεκτών 51,5% ενώ η ΝΕΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, απέσπασε ποσοστό τηλεθέασης 10,9% για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Μπάγερν-Ρεάλ και έτσι στο «σαλόνι» του ALPHA οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών τα είπαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις και «δίκασαν» το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ερήμην του, σε μια στημένη εκπομπή, στην οποία η «πλειοψηφία» των συμμετεχόντων ήταν οι παρουσιαστές των κεντρικών δελτίων ειδήσεων (Ελλη Στάη, Νίκος Χατζηνικολάου, Νίκος Ευαγγελάτος, Ν. Στραβελάκης και Γ. Λιάγκας).


Το πάνελ της διακαναλικής των μεγαλοκαναλαρχών συμπλήρωναν και διευθυντές ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Εφθασαν μάλιστα ορισμένοι στο σημείο, όπως η Ελλη Στάη, να υιοθετήσουν τη λέξη «κακουργιοδικείο», που χρησιμοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Σπύρος Φλογαΐτης λέγοντας ότι ο ρόλος του ΕΣΡ δεν είναι να είναι κακουργιοδικείο. Η Ελλη Στάη συμπλήρωσε το ...κακουργιοδικείο με «αστυνόμους που κρατάνε βούρδουλα», ενώ έθεσε και την αποκαλυπτική ερώτηση: «Εχουμε την υποχρέωση να υπακούουμε στο ΕΣΡ και να πληρώνουμε τα πρόστιμα;».

Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο αίτημα του ΕΣΡ ν' αποστέλλουν στοιχεία για την προβολή των κομμάτων, μιλώντας για το χρόνο που χρειάζεται μια τέτοια διαδικασία... Ο συντονιστής της συζήτησης, Τέρενς Κουίκ, χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή για την ηλεκτρονική δημοσιογραφία» (!) τη διακαναλική των ιδιοκτητών των ΜΜΕ. Ηταν όντως μια ιστορική στιγμή όχι φυσικά για τη δημοσιογραφία, αλλά για την ιστορία της ίδιας της τηλεόρασης, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά ενωμένοι οι μεγαλοκαναλάρχες, χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συχνότητες, αφιέρωσαν μέσα από τα έξι κανάλια τους δύο ώρες για να συνομιλούν οι εκπρόσωποί τους, στο κλειστό κύκλωμα της Ενωσής τους, σε μια ακόμη προσπάθεια να επιδείξουν όχι τη δύναμή τους, αλλά να διεκδικήσουν και την ασυδοσία τους.

Ασκούν πιέσεις στο ΕΣΡ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με χτεσινή του ανακοίνωση σχετικά με τη διακαναλική τονίζει πως μια τέτοια ενέργεια είναι δυνατόν να «παρεξηγηθεί ως προσπάθεια μεταλλάξεως της θέσεως του ελεγχομένου τηλεοπτικού σταθμού ως ελέγχοντος την ανεξάρτητη αρχή ή ως άσκηση πιέσεως για τη μη έκδοση κυρωτικής αποφάσεως» για αποφάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να προσφύγουν στο ΣτΕ. Σημειώνεται επίσης ότι τα πρόστιμα διαβιβάζονται στο αρμόδιο δημόσιο ταμείο προς είσπραξη, ενώ με τον προηγούμενο νόμο υπήρχε ο έλεγχος νομιμότητας από το υπουργείο Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, είπε ότι το ΕΣΡ κράτησε μια «μετριοπαθή στάση» απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ στο θέμα που θέτουν οι καναλάρχες για τις ποσοστώσεις υπογράμμισε ότι δεν είναι ζήτημα «ποσόστωσης η παντελής άγνοια των μικρών κομμάτων». Υπογράμμισε επίσης ότι η «μη προβολή των μικρών κομμάτων είναι αναμφισβήτητη εκτροπή», ενώ για την αυθαίρετη ουσιαστικά κατάσταση που επικρατεί στο τηλεοπτικό τοπίο επανέλαβε ότι θα πρέπει να χορηγηθούν άδειες.

Από τα στοιχεία που έδωσε χτες το ΕΣΡ για το διάστημα από 7 του Γενάρη μέχρι 10 του Φλεβάρη του 2004, πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, προκύπτει για μία ακόμη φορά πως ο δικομματισμός είναι ο «πρωταγωνιστής» στις τηλεοπτικές οθόνες. Συγκεκριμένα, στη ΝΕΤ δόθηκε, σε χρόνο, στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποσοστό 76,4%, στο MEGA 81,36%, στον ΑΝΤΕΝΝΑ 84,7%, στον ALPHA 80,34%, στο STAR 82,63%, στην ΕΤ-3 81,33% και στο ALTER 79,58%.

Η ΝΕΤ διέθεσε 3.901 λεπτά, ποσοστό 45,86%, στο ΠΑΣΟΚ, 2.598 λεπτά στη ΝΔ και 670 λεπτά στο ΚΚΕ. Το MEGA 2.611 λεπτά στο ΠΑΣΟΚ, 1.880 στη ΝΔ, 213 στο ΚΚΕ, ο ΑΝΤΕΝΝΑ 2.257 λεπτά στο ΠΑΣΟΚ, 1.832 στη ΝΔ, 269 στο ΚΚΕ, ο ALPHA 4.122 λεπτά στο ΠΑΣΟΚ, 3.596 στη ΝΔ και 474 στο ΚΚΕ, ο STAR 2.599 λεπτά στο ΠΑΣΟΚ, 2.162 στη ΝΔ και 200 λεπτά στο ΚΚΕ. O δικομματισμός επικρατεί και στην εμφάνιση πολιτικών προσώπων στους τηλεοπτικούς σταθμούς από το διάστημα 7 του Γενάρη μέχρι 10 του Φλεβάρη.


Κ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόστιμα σε «Extra» και «Alter» (2005-03-02 00:00:00.0)
Τείχη αποκλεισμού του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ (2004-04-09 00:00:00.0)
Εναρξη κυρωτικών διαδικασιών για την πολυφωνία (2004-04-07 00:00:00.0)
Πρόστιμα ύψους 6 εκατ. ευρώ (2004-03-31 00:00:00.0)
Οι καναλάρχες (2004-02-27 00:00:00.0)
Προσεχώς η προκήρυξη εθνικής εμβέλειας (2003-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ