Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τείχη αποκλεισμού του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ

Σε μια προκλητική εκστρατεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης, με την προβολή των απόψεων των δύο μεγάλων κομμάτων, έχουν επιδοθεί οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η κρατική τηλεόραση. Οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ ξεπέρασαν κάθε όριο παραβιάσεων του Συντάγματος και του νόμου ακόμη και κατά τη διάρκεια της τυπικής προεκλογικής περιόδου.

Προχώρησαν σε μια συντονισμένη προβολή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υψώνοντας τείχη αποκλεισμού ιδιαίτερα σε βάρος του ΚΚΕ, αλλά και άλλων πολιτικών κομμάτων. Η κατάφωρη παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας ήταν αποκαλυπτική και μέσα από τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Από στοιχεία άλλωστε του μέλους του ΕΣΡ Ροδόλφου Μορώνη, για τη «συμπεριφορά» των τηλεοπτικών σταθμών κατά την προεκλογική περίοδο, είναι ηλίου φαεινότερον το προεκλογικό παιχνίδι που έπαιξαν οι μεγαλοκαναλάρχες, αλλά και η ΕΡΤ, υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ενα «παιχνίδι» αλληλοεξυπηρετήσεων, που κύριο στόχο είχε πρώτα και κύρια να εξοστρακίσουν από τις ειδησεογραφικές εκπομπές και από τα «παράθυρα» των κεντρικών δελτίων ειδήσεων το ΚΚΕ και τους εκπροσώπους του. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερη προβολή του ΣΥΝ παρότι το ΚΚΕ είναι το τρίτο κόμμα στη Βουλή.

Τα στοιχεία του Ροδόλφου Μορώνη και το υπόμνημά του αποκαλύπτουν το μέγεθος όχι μόνο της μη ισότιμης μεταχείρισης των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και την προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, «οι ποσοτικές μετρήσεις έδειξαν ότι συνολικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί των οποίων κατεγράφη το πρόγραμμα από πλευράς χρόνου, αφιέρωσαν 567 ώρες και 16 λεπτά στο ΠΑΣΟΚ, 463 ώρες και 49 λεπτά στη ΝΔ, 112 ώρες και 4 λεπτά στο ΣΥΝ, 89 ώρες και 34 λεπτά στο ΚΚΕ, 48 ώρες και 40 λεπτά στο ΔΗΚΚΙ». Από την ποσοτική καταγραφή, όπως σημειώνει και στο υπόμνημά του το μέλος του ΕΣΡ, «προκύπτει μια σαφής εύνοια των τηλεοπτικών σταθμών προς το ΠΑΣΟΚ και μια δυσμένεια προς το ΚΚΕ». Φυσικά, δε χρειάζεται κανείς να σταθεί στα στοιχεία του ΕΣΡ για να «πειστεί» πως η κρατική τηλεόραση, για μία ακόμη φορά, ακόμη και κατά τη διάρκεια των εκλογών, χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός για την προβολή του κυβερνητικού έργου.

Αυτή η τακτική των παραβιάσεων και των αποκλεισμών ακολουθήθηκε μέχρι και την παραμονή των εκλογών. Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, άλλωστε, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΣΡ, όταν έδιναν βήμα στο ΚΚΕ φρόντιζαν να εξορίσουν τη φωνή του σε πρωινές ή μεταμεσονύκτιες ώρες καθώς οι ζώνες υψηλής τηλεθέασης (prime time) μονοπωλούνταν αποκλειστικά από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η εξοργιστική αυτή τακτική διακρίσεων όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά και ξεπέρασε κάθε όριο μετά τις εκλογές. Κραυγαλέα είναι η φίμωση του ΚΚΕ από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μια φίμωση που, όπως φαίνεται, δεν είναι τυχαία, αφού μεγάλα διεθνή θέματα, όπως η τρομοκρατία και το Κυπριακό, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Κι έρχονται και ευρωεκλογές...


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «φίμωση» του ΚΚΕ ...κάνει καλό στην πολυφωνία! (2005-11-23 00:00:00.0)
Πρόστιμα σε «Extra» και «Alter» (2005-03-02 00:00:00.0)
Περί άλλα τυρβάζει το ΕΣΡ (2004-06-23 00:00:00.0)
Εναρξη κυρωτικών διαδικασιών για την πολυφωνία (2004-04-07 00:00:00.0)
Εκεί που μας χρωστάγανε... (2004-02-26 00:00:00.0)
Πιέσεις και παραβιάσεις (2004-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ