Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν»

Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ αναφορικά με το «σχέδιο Ανάν» και τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Ανάν, σε όλες του τις εκδοχές, είναι ένα εκβιαστικό σχέδιο που οδηγεί στη διάλυση της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί, με δικό τους Σύνταγμα, ιθαγένεια, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, οδηγεί δηλαδή στην πραγματική διχοτόμηση του νησιού. Παράλληλα, δημιουργεί ένα τρίτο, δήθεν κοινό κράτος του οποίου το Σύνταγμα και οι νόμοι δε θα υπερισχύουν των Συνταγμάτων και των νόμων των δύο κρατών. Πρόκειται για ένα κράτος-παρωδία, χωρίς κατοίκους, χωρίς κυριαρχία, χωρίς στρατό, του οποίου οι θεσμοί κατασκευάστηκαν στα πρότυπα της αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα. Με το δικαίωμα "βέτο" που έχει η μειοψηφία σε όλα τα επίπεδα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, με το διορισμό ξένων πολιτών σε θεσμούς-κλειδιά (Ανώτατο Δικαστήριο, Κεντρική Τράπεζα, Συμβούλιο Περιουσίας), με τη συνέχιση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων που οδήγησε στην τουρκική εισβολή, με την εσαεί διαιώνιση του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στο νησί, καταλύεται κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας ακόμη και η έννοια της αστικής αντιπροσωπευτικής-έμμεσης δημοκρατίας. Δημιουργείται δηλαδή ένα προτεκτοράτο υπό διαρκή ομηρία, του οποίου η μόνη λειτουργικότητα είναι η άνωθεν επιβολή αποφάσεων από τη νέα τάξη πραγμάτων. Ενα προτεκτοράτο όπου όλοι (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία, NATO, ΟΗΕ) θα έχουν στρατιωτικές δυνάμεις. Ολοι εκτός από τους Κύπριους. Ενα προτεκτοράτο που θα είναι θηλιά στο λαιμό των εργατικών τάξεων του νησιού.

Η καταψήφιση του σχεδίου Ανάν είναι σήμερα η μόνη δυνατή απάντηση του κυπριακού λαού. Ενα βροντερό ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα της 24ης Απρίλη θα είναι:

  • Επιβεβαίωση ότι όλοι οι Κύπριοι επιθυμούν να ζήσουν ενωμένοι και ειρηνικά σε ένα κράτος χωρίς ξένους στρατούς, σε ένα κράτος όπου οι ίδιοι θα αποφασίζουν για το μέλλον τους
  • Πράξη αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, όλων των λαών που στενάζουν κάτω από την κυριαρχία των ίδιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι υπέρμαχοι του σχεδίου Ανάν επικαλούνται τη σύνεση, το ρεαλισμό και τη λογική και εγκαλούν όσους έχουν διαφορετική άποψη ότι χρησιμοποιούν μόνο το συναίσθημα. Δε διστάζουν, όμως, να χρησιμοποιούν ένα από τα ακραία ανθρώπινα συναισθήματα. Τον φόβο. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κυπριακό λαό για να πει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Πρωτοστατούν βέβαια οι βασικοί υπεύθυνοι για την εξέλιξη αυτή, το ΠΑΣΟΚ, με αιχμή του δόρατος τον Κ. Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου και το σύνολο της ηγετικής του ομάδος. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είχε συμφωνήσει σε όλα τα στάδια, υποχωρεί συνεχώς στις πιέσεις και οδηγείται κι αυτή στην πλήρη αποδοχή του σχεδίου. Και οι δυο τους κρύβουν ότι η επιλογή της προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ για να βρεθεί μια δίκαιη λύση, απέτυχε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

Η Κομμουνιστική Ανανέωση:

- Καλεί όλους τους Κυπρίους, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, να ψηφίσουν ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν.

- Καλεί όλους τους Ελληνες και το ελληνικό εργατικό κίνημα να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Κυπρίων που δέχονται πιέσεις και εκφοβισμούς για να αποδεχτούν να γίνουν προτεκτοράτο.

- Συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου, μαζικού μετώπου για να ακουστεί και στη χωρά μας ένα βροντερό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν και να προωθηθεί η μόνη δίκαιη λύση.

Η μόνη λύση είναι μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη Κύπρος, με σεβασμό, κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χωρίς προστάτιδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ