Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αγκάθι» για τα ελληνικά κόμματα το «σχέδιο Ανάν»

Πολλά βήματα μπροστά από τις ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων φαίνεται πως βρίσκεται ο ελληνικός λαός, που, όπως καταγράφουν διάφορες δημοσκοπήσεις, συνεχίζει - ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης - να δηλώνει, με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ του ΟΧΙ. Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει ...πονοκεφάλους στις ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων, που αυξάνουν σε βαθμό ...ημικρανίας μια που φαίνεται πως το λαϊκό ρεύμα υπέρ του ΟΧΙ ακολουθούν με δηλώσεις και πράξεις μια σειρά από στελέχη τους.

Το κλίμα που επικρατεί αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Ημερησία», όπου το «όχι» υπερέχει αισθητά του «ναι», παρά τις πιέσεις και παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν» διαθέτουν και έχουν θέσει στην υπηρεσία της προπαγάνδισής του ισχυρότατα μέσα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57,7% των ερωτηθέντων στην Αθήνα θα ψήφιζε ΟΧΙ έναντι του 22,1% που θα ψήφιζε ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 50,6% θα ψήφιζε ΟΧΙ και το 23,8% ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 59,8% θα ψήφιζε ΟΧΙ και το 24,3% ΝΑΙ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου η ηγεσία έχει δημόσια ταχθεί υπέρ του «ναι», η χτεσινή δημοσιοποίηση κειμένου υποστήριξης των θέσεων του Κύπριου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, με υπογραφές δεκάδων στελεχών - ανάμεσά τους και αρκετά μέλη της ΚΕ, πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Γερ. Αρσένης, Β. Βασιλακάκης, Λ. Βερυβάκης, Στ. Γιώτας, Αλ. Δαμιανίδης, Γ. Δασκαλάκης, Δ. Δημοσθενόπουλος, Θ. Κατσανέβας, Π. Κρητικός, Χρ. Λιακόπουλος, Μ. Φραγκιαδάκη, Π. Φωτιάδης και άλλοι (Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»). Προβληματίζει επίσης και ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος ονόμασε το διάγγελμα του Κύπριου Προέδρου «καταλυτικό».

Στην κυβέρνηση και στη ΝΔ συνεχίζονται οι ταλαντεύσεις και δυναμώνουν οι κριτικές φωνές στη μέχρι τώρα θέση, η οποία «δείχνει» προς το «ναι», χωρίς, όμως, να το κατονομάζει. Ηδη το ίδιο κείμενο υπέγραψε και ο βουλευτής Στ. Παπαθεμελής, ενώ και άλλα στελέχη (π.χ. Αλ. Λυκουρέζος) έχουν ανοιχτά συμφωνήσει με την άποψη του Κύπριου Προέδρου. Αίσθηση έχει προκαλέσει και η δήλωση του Γ. Ράλλη. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «το σχέδιο Ανάν είναι απαίσιο. Είμαι απογοητευμένος από την ΕΕ γιατί δεν έκανε αυτά που περίμενα και δεν υπερασπίστηκε το κοινοτικό κεκτημένο».

Μεγάλες φαίνονται οι διαφωνίες στον ΣΥΝ. Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ διαφωνούν με την κατεύθυνση του «ναι» και έχουν δημόσια εκφράσει αυτή τους τη διαφωνία. Ετσι με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΚΠΕ την επόμενη Τετάρτη. Να σημειώσουμε πως τα μαντάτα δεν είναι για την Κουμουνδούρου ενθαρρυντικά ούτε από τις συνεργαζόμενες μαζί του δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θρυαλλίδα αντιπαραθέσεων το Κυπριακό (2004-04-23 00:00:00.0)
Η αμερικανική κυβέρνηση ενώπιον του Κογκρέσου (2004-03-31 00:00:00.0)
Το απορρίπτουν οι Ελληνοκύπριοι (2004-03-09 00:00:00.0)
Ομόφωνη καταδίκη του σχεδίου Ανάν (2002-11-27 00:00:00.0)
Φιλοφρονήσεις ο Μπάρακ, συγκρατημένη η Δαμασκός (1999-12-11 00:00:00.0)
Μάχη στο "παραπέντε" για τον προσεταιρισμό των συνέδρων (1997-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ