Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τ' ανήλικα της Μακρονήσου

Οσοι τόμοι βιβλίων για τη Μακρόνησο κι αν γραφούν, όσες ανθρώπινες μαρτυρίες κι αν ακουστούν, όσες κραυγές οδύνης και βόγκου ηχήσουν, όσα αχ και βαχ κι ανάθεμα από τα βάθη της ψυχής βγουν, ίσως ποτέ δε θα μπορέσουν να δώσουν την πραγματική, την ολοκληρωμένη εικόνα, αυτής της μάστιγας, της πυοφορούσας πληγής, της μεγάλης ντροπής, την καταβαράθρωση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας που λέγεται Μακρόνησος.

Ανεξάντλητη πηγή κτηνωδίας, φρίκης και διαστροφής το άντρο της κολάσεως. Και παράλληλα ανεξάντλητη πηγή θυσίας, ηρωισμού, πίστης, συντροφικότητας κι αγώνα. Εκεί ακριβώς που γκρεμίστηκαν σε χιλιάδες συντρίμμια οι Νέοι Παρθενώνες κι εξόντωσαν σωματικά, πνευματικά και ηθικά μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που δεν είχαν άλλο ιδανικό από την απελευθέρωση, την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της πατρίδας τους.

Η Μακρόνησος ακόμη και σήμερα παραμένει πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και εφαλτήριο νέων αγώνων.

Ελαβα πριν από λίγο καιρό από τον σ. Γιώργο Λιβανό ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ σεμνότητα, με πολύ απλότητα και σπαραγμό ψυχής με τον τίτλο «Τ' ανήλικα της Μακρονήσου». Το ρούφηξα μονορούφι κι άξιζε τον κόπο. Ας μη μιλήσω όμως εγώ, κι ας βάλω τον ίδιο τον συγγραφέα και τους άλλους μάρτυρες να εξομολογηθούν... ένα μόνο πολύ μικρό κομμάτι!

«Την άνοιξη του '49 κι ως τα τέλη του Μάη μετέφεραν στη Μακρόνησο τρεις αποστολές ανηλίκων από τα Γιούρα καταδικασμένους για πολιτικούς λόγους. Κάθε αποστολή είχε περίπου 80 νέους. Εκτός απ' αυτούς υπήρχαν ακόμη κι άλλοι νεαροί κρατούμενοι από τις φυλακές Κηφισιάς. Ο νέος διευθυντής του στρατοπέδου στα Γιούρα φιλοξενήθηκε στη Μακρόνησο από τον διοικητή Μπαϊρακτάρη για να μελετήσουν το εκεί εφαρμοζόμενο σύστημα «εθνικής αναμόρφωσης των κρατουμένων», δηλαδή τ' ατελείωτα και συνεχόμενα σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια για να τα εφαρμόσει και στα Γιούρα.

«Οι νέοι αντιτάχθηκαν και με περιφρόνηση αντιμετώπισαν τους βασανιστές αναμορφωτές τους».

«Ολ' αυτά τα παιδιά που πιάστηκαν από τους φασίστες, οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο επειδή είχαν συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση. Οι νέοι κρατούμενοι ήταν παιδιά απ' όλη την Ελλάδα. Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Από τις Πρέσπες μέχρι τη Μάνη. Από τα Ιόνια νησιά ως τη Δωδεκάνησο. Ηταν νέοι, αγρότες, τσοπάνηδες, εργάτες οικοδόμοι, μαθητές. Νέοι από πόλεις, από ορεινά χωριά, από ψαροχώρια. Αλλοι αγράμματοι, άλλοι με γνώσεις Δημοτικού και λίγα γυμνασιόπαιδα ή φοιτητές».

«Πεινούσαν και διψούσαν. Τα έδερναν απάνθρωπα κι εγκληματικά και πολλά μισοπεθαμένα τα μετέφεραν στ' αναρρωτήρια. Αλλα τα οδήγησαν στην απομόνωση, άλλα τρελάθηκαν ή έμειναν σακάτικα κι άλλα αποπειράθηκαν ν' αυτοκτονήσουν καταπίνοντας τις ουρές από τα κουταλάκια τους από την απόγνωση. Μέρες τους βασάνιζαν για ν' αποσπάσουν κάποια δήλωση μετανοίας».

Αμέτρητα τα εγκλήματά τους. Αντιμετωπίστηκαν, όμως, με καρτερία, δύναμη και πάθος... Μετά το τέλος της αιχμαλωσίας τους, τα πιο πολλά, άνδρες πια, συναντήθηκαν και πάλι στους δρόμους των λαϊκών αγώνων.

Μακρόνησος...

Τόπος ιερός. Κρανίου τόπος. Αγέρας, αγκάθια, αφάνες κι ασπάλαθοι. Μακρονήσια του κόσμου να μην ξαναγίνουν ποτέ.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η θυσία και η αντοχή των αλύγιστων εμπνέουν τις επόμενες γενιές (2020-09-04 00:00:00.0)
Τιμή στον άφθαστο ηρωισμό των εξόριστων αγωνιστών (2020-09-01 00:00:00.0)
Στις 3 Σεπτέμβρη η εκδήλωση στον ιστορικό - μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου (2016-08-26 00:00:00.0)
Το οδοιπορικό (2004-09-05 00:00:00.0)
Του Γιώργου ΛΙΒΑΝΟΥ (2004-09-05 00:00:00.0)
Εν ψυχρώ δολοφόνοι (2002-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ