Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Μεγάλη Παρασκευή

Η Αγία και μεγάλη Παρασκευή γύρω από το νεκρό σώμα του μάρτυρα της Κύπρου Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ωρα πρώτη, Ψαλμός Β: Παρέστησαν οι βασιλείς της γης και οι άρχοντες συνήχθησαν επί τω αυτώ κατά του Γρηγόρη Αυξεντίου. Διαρρήξομεν τους δεσμούς αυτών και απορρίψομεν αφ' ημών τον ζυγόν αυτών.

Ψαλμός ΚΑ': Οτι εκύκλωσάν με κύνες πολλοί [...] ώρυξαν χείρας μου και πόδας μου, εξηρίθμησαν πάντα τα οστά μου.

Δόξα. Τροπάριον. Ηχος α': Σταυρωθέντος σου, Γρηγόρη Αυξεντίου, ανηρέθη η τυρρανίς, επατήθη η δύναμις του εχθρού.

Ψαλμός ΑΑ': Δίκασον, Γρηγόρη Αυξεντίου, τους αδικούντας με, πολέμησον τους πολεμούντας με. Επιλαβού όπλου και θυρεού και ανάστηθι εις την βοήθειάν μου. Εκχεον ρομφαίαν και σύγκλεισον εξ εναντίας των καταδιωκόντων με.[...] Αποστραφήτωσαν εις τα οπίσω και καταισχυνθήτωσαν οι λογιζόμενοί μοι κακά. Γενηθήτωσαν ωσεί χνους κατά πρόσωπον ανέμου και Γρηγόρης Αυξεντίου εκθλίβων αυτούς.

Αδελφέ μου Γρηγόρη Αυξεντίου, τώρα οι Εγγλέζοι δεν πυροβολούν στο κεφάλι με την πρώτη. Τώρα σε ζυγίζουν, και το χειρότερο, σε ταυτίζουν με τον κάθε Γιωργάκη και τον κάθε Κωστάκη. Τώρα η πραγματικότητα εκπορεύεται από διπλωμάτες, τεχνικούς της εξουσίας, που παίζουν στα δάχτυλα το θέαμα. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι πλασιέ των Αγγλων και των Αμερικάνων ετοιμάζουν το «ναι» σαν έναν θρίαμβο. Αυτές τις στιγμές μετράμε την αξιοπρέπειά μας. Κοιτάμε το χρόνο μόνο όπως εμείς γνωρίζουμε και βλέπουμε ότι το ρολόι έχει σταματήσει στις 2 Μαρτίου 1957, στο όρος Τρόοδος, μέσα σε μια σπηλιά, κοντά στη Μονή Μαχαίρα.

Είσαι στο βάθος της σπηλιάς και εξακολουθείς να φωνάζεις. Τ' ακούμε όλα, Γρηγόρη, και να 'σαι σίγουρος πως μαζί συνεχίζουμε.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ