Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Περί άλλα τυρβάζει το ΕΣΡ

Τα ραδιόφωνα της επαρχίας μονοπωλούν τις συνεδριάσεις του ΕΣΡ

Με θέματα που αφορούν ραδιόφωνα της επαρχίας αναλώθηκε και χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αφήνοντας - όπως συμβαίνει τακτικά - εκτός ημερήσιας διάταξης σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση, όχι μόνο με τις άδειες αλλά και με τηλεοπτικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα τα κάθε είδους ριάλιτι που έμειναν στο απυρόβλητο καθ' όλη τη διάρκεια της τηλεοπτικής σεζόν που σε λίγες μέρες κλείνει.

Το ΕΣΡ, και χτες αφιέρωσε σχεδόν όλες τις ώρες της Ολομέλειάς του, σε δικτυώσεις ραδιοφωνικών σταθμών και σε παράνομη χρήση των συχνοτήτων.

Δεν τέθηκε θέμα για την προβολή των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που ως γνωστό «νικητής» ήταν ο δικομματισμός και ο πρόεδρος του ΕΣΡ σε σχετική ερώτηση του «Ρ», δήλωσε άγνοια των στοιχείων (τα οποία έχουν ήδη δημοσιευτεί από το «Ρ»), λέγοντας πως δεν τα έχει προσκομίσει το μέλος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης. Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης στην ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν ανέφερε και το σημαντικό θέμα των πιστοποιητικών διαφάνειας, αν και χτες ήρθαν στην Ολομέλεια του ΕΣΡ, έξι πιστοποιητικά.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ θα πρέπει να σημειωθεί ότι φάσκει και αντιφάσκει στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Ως γνωστό το ΕΣΡ αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αιτήσεις από τη στιγμή, που όπως αναφέρεται και στο υπόμνημα του ΕΣΡ προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από τη μέχρι τώρα διαδικασία προκύπτουν σημαντικά προβλήματα, όπως η αδυναμία του ΕΣΡ να ελεγχθεί το πόθεν έσχες των μετόχων μέχρι φυσικού προσώπου.

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης χτες, σε σχέση με αυτά τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν και μάλιστα μέσα από νόμους της διαπλοκής, είπε πως για «όλα υπάρχει λύση». Ανέφερε ότι από τους 15 φακέλους τηλεοπτικών σταθμών που ζητούν άδεια εθνικής εμβέλειας, δέκα έχουν έρθει στην Ολομέλεια του ΕΣΡ. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν «δυσκολίες», φέρνοντας ως παράδειγμα μετοχολόγιο τηλεοπτικού σταθμού το οποίο αποτελείται από 7.800 σελίδες...

Γραμμές «090»

Σε ο,τι αφορά το θέμα με τα «090» και την έκθεση που έχουν κάνει δύο μέλη του ΕΣΡ για τις καταγγελίες και η οποία περιλαμβάνεται στο έγγραφο που έχει αποστείλει το ΕΣΡ στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Δ. Λινό, ο Ιωάννης Λασκαρίδης ανέφερε ότι το ΕΣΡ αποφάσισε να μη το δώσει στη δημοσιότητα. Είπε μάλιστα στους δημοσιογράφους να το ζητήσουν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης ανέφερε πως το ΕΣΡ δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα των «090», γραμμές τις οποίες τις χαρακτήρισε «απάτη», γιατί ο «νομοθέτης δεν είχε προβλέψει» τέτοιου είδους γραμμές. Υπογράμμισε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει το ΕΣΡ είναι να εφαρμόσει αναλογική διάταξη περί τηλεπωλήσεων, κάτι το οποίο το ΕΣΡ κάνει και βάσει αυτής της διάταξης έχει επιβάλει και πρόστιμα. «Οι πολίτες», όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, θα «προστατευθούν από τον εισαγγελέα» ο οποίος έχει «επιληφθεί του θέματος».

Αλλαγές όμως υπάρχουν και στο κλιμάκιο διαφάνειας από το οποίο αποχώρησαν τα μέλη του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης και Γιάννης Παπακώστας. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δ. Χαραλάμπης και τα μέλη Εύη Δεμίρη και Νέστωρ Κουράκης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, χτες τέθηκαν για συζήτηση στην Ολομέλεια έξι πιστοποιητικά διαφάνειας. Της τεχνικής εταιρίας «ΕΛΤΕΜΕ» και στην οποία δόθηκε πιστοποιητικό, της τεχνικής εταιρίας της Κέρκυρας «Κοστάντζα», στην οποία δόθηκε πιστοποιητικό, της εταιρίας με έδρα το Βόλο «Νέα Μέσα ΑΒΕΕ» από την οποία θα ζητηθούν επιπλέον στοιχεία και της εταιρίας «Ζήμενς» από την οποία αποφασίστηκε να ζητηθούν στοιχεία δύο μελών του ΔΣ.

Επίσης, στην Ολομέλεια το κλιμάκιο αποφάσισε να φέρει και πιστοποιητικό διαφάνειας που ζητά η «Θεμελιοδομή» του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Το ΕΣΡ αποφάσισε να ζητήσει στοιχεία μετόχων που είναι από την Κύπρο. Οπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, συζητήθηκε και δόθηκε τελικά πιστοποιητικό για την εταιρία του ομίλου Μπόμπολα «Ακτωρ». Θέμα είχε τεθεί γιατί αποχώρησε από το ΔΣ το μέλος του κ. Γιαννακούλης. Να σημειωθεί, όπως διευκρίνισε και ο Δ. Χαραλάμπης, ότι για κάθε νέο πιστοποιητικό που βγαίνει για εταιρίες που είναι προμηθευτές του δημοσίου, το ΕΣΡ ζητά στοιχεία σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αλλαγή, από το προηγούμενο πιστοποιητικό διαφάνειας που έχει χορηγηθεί στην ίδια εταιρία.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση επέβαλε πρόστιμα για παραβιάσεις που αφορούν την υπέρβαση του διαφημιστικού χρόνου. Συγκεκριμένα, επέβαλε στο STAR πρόστιμο 15.000 ευρώ και 15.000 στον ALPHA. Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΝΕΤ, MEGA, ANTENNA, ALTER και «Μακεδονία» υπήρξε μόνο σύσταση.

Επέβαλε επίσης πρόστιμο 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «Νέα Τηλεόραση Κρήτης», για παράνομη εκπομπή από μη δικαιούχο δίαυλο. Το ΕΣΡ επίσης χτες αποφάσισε να κλείσει τον τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλονίκης «Best Channel».


K.A.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο τηλεπαιχνίδια και... γρίπη (2009-07-29 00:00:00.0)
O «Πλάνετ» στο ΕΣΡ (2005-07-20 00:00:00.0)
Δημόσιο συμφέρον ή παραβίαση; (2005-02-23 00:00:00.0)
Δύο χρόνια εκτός ολομέλειας του ΕΣΡ (2004-11-24 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε η προσφυγή της εταιρίας «Ακτωρ» (2004-10-27 00:00:00.0)
Κάλλιο αργά παρά ποτέ... (2003-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ