Η Ολυμπία ... στο «νήμα» του 2004
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000

Με το άγχος του πανταχού παρόντος 2004, του απαραίτητου τεχνικού δελτίου που πρέπει να συνταχθεί άμεσα για να ξεκινήσει το έργο και να μη χαθούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια δραχμές που έχουν εξασφαλιστεί - σύμφωνα με τη γγ του ΥΠΠΟ - το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε θετικά, «κατ' αρχήν», στις προτάσεις συντήρησης, διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, καθώς και του εκσυγχρονισμού του μουσείου της Ολυμπίας.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του ΚΑΣ που κλήθηκε να «ενοποιήσει» τα στοιχεία δύο σχετικών μελετών, του Αλεξανδρόπουλου και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Ο χρόνος βέβαια, που πιέζει για την ένταξη του έργου, δεν έδωσε την ευκαιρία για αναλυτική συζήτηση, «κενό» που όλοι ελπίζουν να καλυφθεί από την απόφαση του ΚΑΣ να μονιμοποιήσει την επιτροπή του για το συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου. Στην ουσία, η θετική γνωμοδότηση αφορά την πρόταση των Γερμανών, αφού η μελέτη Αλεξανδρόπουλου - που είχε εγκριθεί το '98 - «σκοντάφτει» σε νέα ανασκαφικά δεδομένα.

Συνοπτικά τώρα, σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο. Θα κοπούν περίπου τριάντα αιωνόβια δέντρα, που δημιουργούν προβλήματα στα μνημεία με τις ρίζες τους. Θα γίνει «εξορθολογισμός» των διαδρομών επίσκεψης, στη λογική του να μην γίνουν ριζικές παρεμβάσεις στις διαδρομές που «χάραξαν», ουσιαστικά, εκατομμύρια πόδια τον τελευταίο αιώνα. Η Επιτροπή λέει «όχι» στην πλακόστρωση των διαδρομών - όπως πρότεινε η μελέτη Αλεξανδρόπουλου - και λέει «ναι» στην πρόταση του Ινστιτούτου για χρήση χυτών υλικών που θα προσομοιάζουν στο έδαφος. Θα γίνουν επιχωματώσεις, όπου χρειάζεται, για την προστασία των μνημείων. Θα συντηρηθούν 150 διάσπαρτες επιγραφές, τα ψηφιδωτά δάπεδα κ.ά. Θα αλλάξει η σημερινή θέση στάθμευσης και οι διάσπαρτοι χώροι υποδοχής θα συγκεντρωθούν γύρω από την κεντρική είσοδο - που θα αλλάξει με τη σειρά της - σε περιορισμένο εμβαδό. Με τη νέα είσοδο, ο επισκέπτης θα περνάει πρώτα από το μουσείο και ύστερα στον αρχαιολογικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι, για την επίτευξη των παραπάνω, θα κληθεί να συμμετάσχει και η «ιδιωτική πρωτοβουλία», πάντα στο όνομα του «δεν προλαβαίνουμε τα χρονοδιαγράμματα».

Σε ό,τι αφορά το μουσείο, προβλέπονται παρεμβάσεις στο κτίριο και επανέκθεση των συλλογών. Ουσιαστικά, το μουσείο θα εκθέτει μόνο ευρήματα του Ιερού και του περιβάλλοντα χώρου του και δε θα είναι μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, στο οποίο θα μετατραπεί το παλιό μουσείο. Μάλιστα, το τελευταίο προβλέπεται να «τραβήξει» τον κύριο όγκο των τουριστών μετά τη δημιουργία του. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στατιστικές του ΕΟΤ, αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής, η επισκεψιμότητα της Ολυμπίας αυξάνει σταθερά και διαχέεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ανάμεσα στις κτιριακές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβάνονται η τοποθέτηση κλιματισμού, νέοι χώροι εξυπηρέτησης κοινού, αντικατάσταση ψευδοροφών και δαπέδων, νέος φωτισμός κ.ά. Η «φιλοσοφία» της επανέκθεσης θα είναι η διαχρονική παρουσίαση της ιστορίας και των λατρειών στο Ιερό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέθανε ο αρχαιολόγος Γεώργιος Παπαθανασόπουλος (2019-05-29 00:00:00.0)
Ξενάγηση σε άδειες αίθουσες (2005-01-12 00:00:00.0)
Ενός κακού μύρια έπονται..... (2001-11-29 00:00:00.0)
Μίκρυνε με την επέκταση (!) (2000-03-09 00:00:00.0)
Συνάντηση μουσείων (1999-11-26 00:00:00.0)
Ατάκτως... προς το 2004 (1999-06-03 00:00:00.0)