Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ξενάγηση σε άδειες αίθουσες

Προς το καλοκαίρι «προγραμματίζεται» η ολοκλήρωση της επανέκθεσης. Εξακολουθεί να «ασφυκτιά» το κορυφαίο μουσείο της χώρας

Η Αίθουσα της Θήρας είναι η μόνη που φιλοξενεί τα εκθέματά της στον υπό διαμόρφωση χώρο
Η Αίθουσα της Θήρας είναι η μόνη που φιλοξενεί τα εκθέματά της στον υπό διαμόρφωση χώρο
Τέλη Απρίλη - στην «καλύτερη περίπτωση» όπως σημειώθηκε από τον διευθυντή του, Ν. Καλτσά - θα είναι έτοιμη η επανέκθεση στις εννέα ανακαινισμένες αίθουσες του δεύτερου ορόφου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο οποίο ξεναγήθηκε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης.

Το «στην καλύτερη περίπτωση» σημαίνει προφανώς αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού, οπότε και θα κλείσει ένας χρόνος από τότε που υποτίθεται ότι το Μουσείο θα ήταν έτοιμο. Ακόμη όμως και με την επανέκθεση στο δεύτερο όροφο, το σημαντικότερο Μουσείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς, πάλι θα μείνει ανολοκλήρωτο, αφού εκκρεμούν οι εργασίες στα υπόγειά του, υπάρχει πρόβλημα με τη μηχανοργάνωσή του, ενώ στα «αζήτητα» παραμένει το σχέδιο για υπόγεια επέκτασή του κάτω από την πλατεία που απλώνεται στην πρόσοψή του.

Θυμίζουμε ότι η νέα μόνιμη έκθεση της Προϊστορικής Συλλογής και της Συλλογής Γλυπτών του ταλαιπωρημένου ΕΑΜ εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, ενώ είχε προηγηθεί η... «διαβεβαίωση» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού ότι το Μουσείο θα παραδίδεται «σταδιακά» στο κοινό. Κάτι που όντως γίνεται, χωρίς ωστόσο να είναι κατανοητή η «ευτυχία» του ΥΠΠΟ γι' αυτό, δεδομένης της καθυστέρησης, αλλά και του είδους των επεμβάσεων.

Ως προς το τελευταίο θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στο είδος και στον τρόπο των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, χωρίς βέβαια να αμφισβητεί την αναγκαιότητα να γίνουν επεμβάσεις, αφού το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1999. Ο ΣΕΑ, αφού ανέλυε τις αντιρρήσεις του, ζητούσε να αποφευχθούν οι μη αναστρέψιμες επεμβάσεις. Πάντως, όταν το 2002 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομοφώνως τη μελέτη οικοδομικών εργασιών και προσθήκης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στο Μουσείο είχε δηλωθεί ότι οι παρεμβάσεις θα είναι αναστρέψιμες επειδή θα γινόταν η υπόγεια επέκταση του Μουσείου. Η Διεύθυνση Μελετών είχε δώσει μάλιστα εντολή για τη μελέτη επέκτασης του μουσείου κάτω από την πλατεία. Ο υφυπουργός πάντως χτες, σε σχετική ερώτηση για την υπόγεια επέκταση, δεν έδωσε σαφή απάντηση. Αυτό που είπε είναι ότι όταν μεταφερθεί το ΥΠΠΟ στο νέο κτίριό του, το υπάρχον στην οδό Μπουμπουλίνας θα χρησιμοποιηθεί για τις διοικητικές και επιστημονικές ανάγκες του Μουσείου.

Οπως και να 'χει, το ΕΑΜ χρειάζεται επειγόντως χώρους, είτε για αποθήκευση, είτε για μεγαλύτερες εκθέσεις, είτε για να «ανασάνουν» οι υπάρχουσες. Ο διευθυντής του είπε ότι έχει καταθέσει εδώ και καιρό μια σχετική μελέτη για τις κτιριολογικές ανάγκες του Μουσείου.

Ο δεύτερος όροφος - από τον οποίο μόλις είχαν φύγει οι εργολάβοι και βέβαια δεν υπάρχουν εκθέματα, με αποτέλεσμα η ξενάγηση να είναι «φανταστική» - τώρα διαθέτει εννέα αίθουσες, εκ των οποίων οι οκτώ για την κεραμική και μία για τη Θήρα. Η Αίθουσα της Θήρας ενιαιοποιήθηκε από δύο σε μία, θα παραμείνουν δύο τοιχογραφίες και οι άλλες θα επιστρέψουν στο νησί και θα διαθέτει ηλεκτρονικό εποπτικό υλικό. Το συνολικό εμβαδό του ορόφου που ανακαινίστηκε είναι 1.700 τ.μ. και το κόστος του ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ. Αναλυτική ήταν η αναφορά στις επεμβάσεις: Κατεδαφίστηκαν οι ενδιάμεσοι τοίχοι του ορόφου αφού είχαν διαμπερείς ρωγμές από το σεισμό και λόγω του βάρους τους «πίεζαν» επικίνδυνα το δάπεδο και ξαναχτίστηκαν στην ίδια μορφή, αλλά με άλλο υλικό. Λόγω της φθοράς που διαπιστώθηκε στο σύνολο του οπλισμού του κτιρίου, εφαρμόστηκε η μέθοδος της «καθοδικής προστασίας» με τη χρήση ελεγχόμενης μικρής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος που διαπερνά το εσωτερικό του οπλισμού του κτιρίου. Το ηλεκτρικό, σύμφωνα με τον Ν. Καλτσά, αναστέλλει κατά πολύ τη φθορά του οπλισμού. Επισκευάστηκαν τα πάμπολλα παράθυρα, αντικαταστάθηκαν τα τζάμια, ενισχύθηκαν οι προθήκες των εκθεμάτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ