ΡΩΣΙΑ
Αντίδραση για το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του ΟΑΣΕ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2009

Ο Κόκκινος Στρατός σέρνει τα φασιστικά σύμβολα στην Κόκκινη Πλατεία. Στις 9 Μάη του 1945, σφραγίστηκε η Αντιφασιστική Νίκη, στην οποία πρωτοστάτησε η Σοβιετική Ενωση
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε στις 3/7 στο Βίλνιους της Λιθουανίας, από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ετσι, η ισχυρή αντιφασιστική μνήμη του ρωσικού λαού, για άλλη μια φορά, ανάγκασε τις κυρίαρχες κυβερνητικές πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, που αρχικά είχαν σιωπήσει και δεν αντέδρασαν στο νέο επαίσχυντο αντικομμουνιστικό και αντισοβιετικό ψήφισμα, να τοποθετηθούν την Τρίτη, 7 Ιούλη.

Σε Κοινή Ανακοίνωση, που εξέδωσαν και τα δύο κοινοβουλευτικά Σώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλαδή η κάτω Βουλή (Κρατική Δούμα) και η άνω Βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας), καταγγέλλεται το ψήφισμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Για την επανένωση της διαιρεμένης Ευρώπης. Η ενθάρρυνση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των πολιτών στην περιοχή του ΟΑΣΕ στον 21ο αιώνα».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στο ψήφισμα αυτό «γίνεται μια απροκάλυπτη προσπάθεια να εξισωθεί η ναζιστική Γερμανία και ένα από τα πιο σημαντικά κράτη της αντιχιτλερικής συμμαχίας και ιδρυτής του ΟΗΕ, η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)». Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζεται, σηματοδοτεί και καθιέρωση, από το ψήφισμα, της 23ης Αυγούστου, μέρας που υπογράφτηκε το Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, ως «μέρα των θυμάτων του σταλινισμού και φασισμού».

Οι Ρώσοι βουλευτές, με την ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν το ψήφισμα ως «αμαύρωση» των αγωνιστών του αντιφασιστικού αγώνα κι ως δικαίωση των ναζί και των συνεργατών τους. Απευθύνονται στους βουλευτές των άλλων χωρών του ΟΑΣΕ και τους καλούν «να μην πέφτουν σε αντιιστορικές προβοκάτσιες».

Οι Ρώσοι βουλευτές σημειώνουν πως το ψήφισμα αυτό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ αμαυρώνει τη μνήμη των εκατομμυρίων Σοβιετικών στρατιωτών, που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση της Ευρώπης από το φασισμό και σαφώς δεν μπορεί να υπηρετήσει το «σκοπό» της «επανένωσης της Ευρώπης», που φέρει στον τίτλο του.

Ταυτόχρονα, τονίζουν πως και μόνον οι κατηγορίες κατά της ΕΣΣΔ για «γενοκτονία» και «εγκλήματα πολέμου», όμοια με αυτά του ναζιστικού καθεστώτος, αποτελούν αναθεώρηση των αποφάσεων της Νυρεμβέργης και προσπάθεια επανεξέτασης των αποτελεσμάτων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή τα Κόμμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας (ΚΚΡΟ, ΚΕΚΡ και ΚΚΣΕ) κατήγγειλαν το απαράδεκτο αντικομμουνιστικό ψήφισμα, που παραχαράσει την Ιστορία.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντισοβιετική υστερία (2009-09-22 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν το αντιδραστικό αντικομμουνιστικό ψήφισμα του ΟΑΣΕ (2009-07-19 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι φωνές καταδίκης (2009-07-16 00:00:00.0)
Καταδικάζουν το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του ΟΑΣΕ (2009-07-14 00:00:00.0)
Να δοθεί αποφασιστική απάντηση (2009-07-04 00:00:00.0)
Η ΕΣΣΔ και η έκβαση του πολέμου (2005-04-30 00:00:00.0)