Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντισοβιετική υστερία

Οι αστικές δυνάμεις αμφισβητούν έμμεσα τα σημερινά σύνορα

Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την επέλασή του, συντρίβοντας το φασισμό και απελευθερώνοντας τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης και της Πολωνίας
Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την επέλασή του, συντρίβοντας το φασισμό και απελευθερώνοντας τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης και της Πολωνίας
Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, στα πλαίσια της γενικότερης καμπάνιας ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό, θα εξετάσει σε προσεχή συνεδρίασή του στις 23/9 ειδικό ψήφισμα που θα καταδικάζει την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στην Πολωνία στις 17 Σεπτέμβρη του 1939.

Στο συγκεκριμένο ψήφισμα θα καταδικάζεται το σοβιετο-γερμανικό Σύμφωνο «Μη επίθεσης» γνωστό ως Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ και θα σημειώνεται ότι στη βάση του προήλθε ο διαμελισμός της Πολωνίας. Επίσης, για πρώτη φορά, οι Πολωνοί βουλευτές θα χρησιμοποιήσουν τον όρο «γενοκτονία», που δήθεν έγινε από τους Σοβιετικούς σε βάρος του πολωνικού λαού. Σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου του πολωνικού Κοινοβουλίου Μπρονισλάφ Κομορόβσκι, στο κείμενο του ψηφίσματος θα γίνεται αναφορά στις (γκαιμπελικής σύλληψης) κατηγορίες περί εκτέλεσης των Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν από τους Σοβιετικούς και θα σημειώνεται πως πρόκειται για «έγκλημα πόλεμου» που είχε «χαρακτηριστικά γενοκτονίας».

Πρόκειται για πρωτοφανή παρερμηνεία των γεγονότων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου από τη μεριά των Πολωνών βουλευτών, οι οποίοι νωρίτερα σε άλλα ψηφίσματά τους που αφορούσαν τα γεγονότα της 17ης Σεπτέμβρη του 1939 δε χρησιμοποίησαν τον όρο «γενοκτονία», για το χαρακτηρισμό των ενεργειών της ΕΣΣΔ.

Να σημειωθεί πως το πολωνικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει το ψήφισμα αυτό χωρίς συζήτηση και ψηφοφορία, αλλά διά βοής.

Βεβαίως, στο συγκεκριμένο ψήφισμα δεν αναφέρεται κουβέντα για το ότι κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Πολωνίας θυσίασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιώτες.

Για την ιστορία, να προσθέσουμε εδώ πως ο σοβιετικός στρατός μπήκε στη Πολωνία στις 17 Σεπτέμβρη του 1939, μετά την εισβολή των ναζί από τα δυτικά και αφού νωρίτερα η πολωνική κυβέρνηση εγκατέλειψε τη χώρα. Η ΕΣΣΔ κατέλαβε την περιοχή μέχρι τη «γραμμή Κέρζον», στην οποία ζούσαν βασικά Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι και επρόκειτο για εδάφη που είχε χάσει η Σοβιετική Ρωσία στον πόλεμο του 1920-1921, με τη συμφωνία της Ρίγας. Η σοβιετική κυβέρνηση είχε δηλώσει στις 17/9/1939 πως ο πόλεμος μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας φανέρωσε την κατάρρευση του πολωνικού κράτους και εξανάγκασε το σοβιετικό στρατό να πάρει υπό την προστασία του τη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας, που από το 1921 είχαν προσαρτηθεί από την Πολωνία. Η μεταπολεμική πολωνική κυβέρνηση με συμφωνία, που υπογράφτηκε το 1945 με την ΕΣΣΔ, παραχώρησε αυτά τα εδάφη στην ΕΣΣΔ, ενώ κέρδισε άλλα εδάφη (στα δυτικά της χώρας) που πριν τον πόλεμο ανήκαν στη Γερμανία.

Οπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «regnum», το συγκεκριμένο ψήφισμα όχι μόνον προσάπτει στην ΕΣΣΔ την κατηγορία της «γενοκτονίας», αλλά υποστηρίζοντας πως το Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ διαμέλισε τη Πολωνία, ουσιαστικά αμφισβητεί εμμέσως τα σημερινά ανατολικά σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Λιθουανία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ