Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Στο προσκήνιο η υποκρισία για το κλίμα...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τα «μαχαίρια» της υποκρισίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το περιβάλλον θα ακονίσουν και σήμερα πολλοί απ' τους περίπου 120 ηγέτες που θα συμμετάσχουν σήμερα στη μονοήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για τις κλιματικές αλλαγές. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που συγκάλεσε τη σημερινή μάζωξη ηγετών για το κλίμα, αξιοποίησε την αφορμή της αυριανής έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αρχίζει στη Ν. Υόρκη.

Στο τραπέζι της συνόδου υπάρχουν πολλές και αντιτιθέμενες προτάσεις σχετικά με την «αντιμετώπιση» των κλιματικών αλλαγών (δηλαδή την αναζωογόνηση του μεγάλου κεφαλαίου ένεκα καπιταλιστικής κρίσης μεταξύ άλλων και με στροφή στις «πράσινες» επενδύσεις...).

Η Νορβηγία π.χ. προτείνει να οριστούν για την περίοδο 2013-2020 ποσοστώσεις στις πλούσιες χώρες όσον αφορά στην απόκτηση του 2% των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα που θα μπορούν να αγοράσουν από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το Μεξικό αντίθετα προτείνει να δημιουργηθεί ένα ειδικό διεθνές ταμείο που θα χρηματοδοτείται από όλες τις χώρες (πλούσιες και φτωχές) με συνδρομή που θα αποφασίζεται ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης τους στις κλιματικές αλλαγές, τον πληθυσμό και τον πλούτο τους.

Η ΕΕ προτείνει την επέκταση της αγοράς των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, ώστε οι πλούσιες να πληρώνουν τις φτωχές χώρες για να αυξήσουν το «δικαίωμά» τους να λερώνουν...

Λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες προτείνουν την επιβολή φόρου στα καύσιμα των διεθνών αερομεταφορών και της ναυτιλίας ώστε να συγκεντρώνονται ετησίως περίπου 28 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, αυξάνονται οι πιέσεις έναντι των ΗΠΑ με αξιωματούχους του ΟΗΕ για συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να επαινούν π.χ. τις προσπάθειες του Πεκίνου έναντι των κλιματικών αλλαγών και το στόχο που έχει θέσει ώστε να παράγει το 15% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες έως το 2020.

Οι εργασίες της 64ης Γενικής Συνέλευσης

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης που άρχισε στις 15 του μήνα, αλλά αρχίζει επίσημα αύριο με τις ομιλίες των ηγετών και ολοκληρώνεται στις 28 τρέχοντος θεωρείται απ' τις πιο σύνθετες στην ιστορία του ΟΗΕ. Η ατζέντα συζητήσεων δεκάδων ηγετών είναι μεγάλη: Πέρα απ' τις κλιματικές αλλαγές (ενόψει της διεθνούς συνάντησης στη Δανία στο τέλος Δεκέμβρη) θα συζητηθούν θέματα όπως ο αφοπλισμός, οι προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (απ' τις ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις στις μικρότερες χώρες), η φτώχεια που αφορά ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού των 3,4 δισ. ανθρώπων, η προώθηση διεθνούς πρωτοκόλλου για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα που θα κάνει νωρίτερα την παρθενική του ομιλία στον ΟΗΕ, θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) με θέματα τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών. Το Σώμα αναμένεται να υιοθετήσει ανακοίνωση στην οποία θα υπάρχει αναφορά σε πρότερες αποφάσεις του Οργανισμού για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της ΛΔ Κορέας. Αλλη, ξεχωριστή συνάντηση ειδικά για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα γίνει μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και της Γερμανίας με τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χ. Σολάνα.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, στην οποία φέτος προεδρεύει ο Λίβυος διπλωμάτης Αλι Τρέκι, θα πραγματοποιηθεί και κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση για τη χούντα στη Μιανμάρ και την κατάσταση «ασφαλείας» (βλέπε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις) σε Αφγανιστάν και Πακιστάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ