Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διλήμματα και ενεργειακά παιχνίδια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Ρωσία θέτει ως όρο για να προχωρήσει στην αναγνώριση της Αμπχαζίας στον Καύκασο, η Τουρκία, διατυπώνοντας ακόμα μία ανοιχτή πρόκληση αναφορικά με το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Μιλιέτ». Οπως σημειώνει η εφημερίδα, ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνεργασία για την κατάσταση στον Καύκασο, υπάρχει ο ισχυρισμός για αμοιβαία αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία και του ψευδοκράτους από την Ρωσία, επικαλούμενη ως πηγή των πληροφοριών της ιστοσελίδες ρωσικών ΜΜΕ. Συνδέει δε το γεγονός με το ότι ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πως η ρωσική εταιρεία πετρελαίου «Ροσνέφτ» μπορεί να δώσει πετρέλαιο στον αγωγό Μπακού - Τσεϊχάν.

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει τα σχέδια της για την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, που το χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας».

Να παραδοθούν οι Κούρδοι

Να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν ζητά από τους Κούρδους αυτονομιστές ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ, χαρακτηρίζοντάς το ως τη μόνη λύση. Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση ανακοινώνει δήθεν «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», σχετικά με την κουρδική μειονότητα, στοχεύοντας σε θετικές κριτικές από την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η θεατρική παράσταση που πρόκειται να ανεβάσει το κρατικό θέατρο στο Ντιγιάρμπακιρ, στην κουρδική γλώσσα, την 1η Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ