Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέες ισραηλινές απειλές

Η Μόσχα δε θα παραμείνει απαθής σε περίπτωση ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, διαμηνύει ο Μεντβέντεφ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το Ισραήλ «διατηρεί το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην ιρανική πυρηνική απειλή και όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές», υποστήριξαν, χθες, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Γκάμπι Ασκενάζι, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, συμπληρώνοντας και οι δύο ότι η «καλύτερη δυνατή λύση είναι να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από την επιβολή κυρώσεων». Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν.

Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «ανθρωπιστική καταστροφή» μια τέτοια προοπτική και άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να παραμείνει απλός θεατής μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη. «Τεράστιο λάθος», χαρακτήρισε την πιθανότητα ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και ο αναλυτής, και πρώην προεδρικός σύμβουλος στις ΗΠΑ, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, καλώντας, μάλιστα, την αμερικανική ηγεσία «να λάβει πρακτικά μέτρα προκειμένου να την αποτρέψει, ακόμη και απαγορεύοντας την πτήση ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από τον ιρακινό εναέριο χώρο έστω και με την απειλή της κατάρριψης».

Από την άλλη πλευρά, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επαναλάμβανε ότι η Τεχεράνη δε στοχεύει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ αναχωρούσε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μέσα σε σφοδρές επικρίσεις για τις αναφορές του στο Ολοκαύτωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ