ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το θέμα είναι ποιες ταξικές ανάγκες υπηρετεί
Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009

Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν χιλιάδες μετανάστες στον κλάδο (και όχι μόνο) είναι προϋπόθεση για να αβγατίζει τα κέρδη της η εργοδοσία
Η πορεία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και επιμέρους οι εξελίξεις στην ΕΝΚΛΩ, αποκαλύπτουν με χαρακτηριστικό τρόπο ποια είναι η πολιτική «ανάπτυξης» που υπηρετούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι εκπρόσωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η στασιμότητα και η πίεση που αντιμετωπίζει η κλωστοϋφαντουργία στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά, εξαιτίας - όπως εξηγούν τα επιτελεία του κεφαλαίου - της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, των ανεξέλεγκτων εισαγωγών προϊόντων από την Κίνα, την Τουρκία, κλπ., είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, που σήμερα χτυπάει την κερδοφορία τους. Στο πλαίσιο της ΕΕ και του ευρωπαϊκού καπιταλιστικού καταμερισμού, στο πλαίσιο της ανάπτυξης που μοναδικό κριτήριο έχει τα κέρδη, το βάρος δόθηκε σε άλλους κλάδους, περισσότερο αποδοτικούς για το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, η ΟΕΚΙΔΕ, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, έγκαιρα προειδοποίησαν πως αυτή η πολιτική δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τους εργάτες. Είναι ανίκανη να δώσει λύση στο οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας, πολύ περισσότερο να εξασφαλίσει την ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού. Επέμεναν και συνεχίζουν να παλεύουν για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, να μη χαθούν θέσεις εργασίας, να μην καταρρακωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Κατέθεσαν προτάσεις για την ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με τα ψευτοπρογράμματα διαχείρισης της φτώχειας.

Μονόδρομος η αντιμονοπωλιακή πάλη

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι η διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά δένεται άρρηκτα με την πάλη σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Κάλεσε και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα, να ενισχύσουν το Μέτωπο που θα διεκδικήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, μέσα από την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό, κοινωνικό έλεγχο, την αυτοδύναμη ανάπτυξη της Ελλάδας. Να συσπειρωθούν στο μέτωπο που θα διεκδικήσει η εξουσία και η οργάνωση της οικονομίας να περάσει στα χέρια του λαού.

Γιατί μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να σχεδιάσει την ανάπτυξη με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μέσα από προγραμματισμένη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και προγραμματισμένη ανάπτυξη όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, προγραμματισμένη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, κατά κλάδο, κατά τομέα, κατά περιφέρεια, κατά νομό, κατά πόλη. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να σχεδιαστεί και η ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στη βάση βαμβάκι - νήμα - ένδυση, με την αξιοποίηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών δυνατοτήτων της χώρας. Προϋπόθεση αποτελεί η ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που διώχνει μαζικά ζωντανές δυνάμεις από την ύπαιθρο και οδηγεί σε εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές προϊόντων.

Αυτή η ανάπτυξη δε θα συρρικνώνει αλλά θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, δε θα υπονομεύει αλλά θα προσαρμόζεται απόλυτα στην ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών του εργαζόμενου λαού, από τη μια μεριά για πλήρη σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά κτλ. δικαιώματα και από την άλλη για ένδυση ποιοτική, αντίστοιχη των εκάστοτε αναγκών του πληθυσμού, ανάλογα με τις γεωγραφικές, κλιματολογικές κτλ. συνθήκες.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη απ' ό,τι στην Κίνα (2013-09-03 00:00:00.0)
Συγχώνευση ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ, ΕΤΑΚΕΙ (2011-12-22 00:00:00.0)
Στόχος η ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου (2005-06-14 00:00:00.0)
«Κινέζικα» και «ευρωσύνταγμα» (2005-04-24 00:00:00.0)
Καίριο πλήγμα στην κλωστοϋφαντουργία (1996-10-04 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για επαναλειτουργία (1996-08-21 00:00:00.0)