Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Στόχος η ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου

Σε καταγραφή προτάσεων για την ενίσχυση, πρώτα και κύρια, των βιομηχάνων της κλωστοϋφαντουργίας προχώρησε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο Δ. Σιούφας θα συμμετάσχει σήμερα στη συνεδρίαση της «Ομάδας Υψηλού Επιπέδου» για την Κλωστοϋφαντουργία και την Ενδυση, στις Βρυξέλλες. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της «μόνιμης επιτροπής», όπου εκπροσωπούνται οι μαζικοί φορείς, και της «μόνιμης ομάδας εργασίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει «κατάρτιση σχεδίου προγράμματος από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για την ενίσχυση των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης και δέρματος όσον αφορά την ποιοτική αναβάθμιση, την εξωστρέφεια και τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε νέες δραστηριότητες». Το σχετικό σχέδιο δόθηκε στα μέλη της επιτροπής για τη διατύπωση παρατηρήσεων. Επίσης, δρομολογείται «ανάθεση μελέτης για την καταγραφή καθεστώτων υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους τομείς των εξαγωγών και των κλαδικών παρεμβάσεων».

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, σκοπός της κυβέρνησης - τόσο για την κλωστοϋφαντουργία όσο και γενικότερα για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας - δεν είναι η στήριξη του κλάδου, αλλά η στήριξη επιχειρήσεων συγκεκριμένου τύπου, μεγέθους και γενικότερων προδιαγραφών, με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ενα ευρύ φάσμα βιοτεχνιών του κλάδου και γενικότερα μικρών επιχειρήσεων κρίνεται, σε συνθήκες «παγκοσμιοποίησης», «μη βιώσιμο» και μη επωφελές για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Εξάλλου, και οι τελευταίες κινήσεις της ΕΕ σε σχέση με τις εισαγωγές από την Κίνα δεν έχουν στόχο την προστασία της κλωστοϋφαντουργικής παραγωγής, αλλά το μοίρασμα των μεριδίων στην παγκόσμια αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ