Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ανοδος μικρού... . βεληνεκούς

Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει μικρή αύξηση της τουριστικής κίνησης, σε αναντιστοιχία με τις διεθνείς επιδόσεις

Κυβέρνηση - επιχειρηματίες - τεχνοκράτες, επιμένουν να προβάλλουν τον τουρισμό ως τη «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», μόνο που αυτός... δεν τους κάνει τη χάρη. Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει αύξηση των αφίξεων για το 2005 κατά 7,5% (συνολικά αναμένονται περίπου 13,5 εκατ. τουρίστες), επίδοση που θεωρεί ότι οφείλεται στην «Ολυμπιακή κληρονομιά» και στην αύξηση της διαφημιστικής προβολής για το τρέχον έτος. Πρόκειται ωστόσο για πενιχρή επίδοση καθώς την τελευταία τριετία, όταν στην Ελλάδα η σωρευτική μείωση ήταν 3,3%, ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες παρουσίαζαν αυξήσεις στην τουριστική κίνηση έως και 75%! Ταυτόχρονα, το 2004 ήταν έτος διεθνούς ανάκαμψης του τουρισμού με συνολική αύξηση των αφίξεων κατά 10%.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η εξάρτηση του τουρισμού από πλήθος εξωγενών παραγόντων τον κάνει έναν από τους πιο ασταθείς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Κάτι που δεν εμποδίζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες να επιδιώκουν την αναδιανομή στο πλαίσιο της υπάρχουσας «πίτας» και σε βάρος των μικρών επιχειρηματιών του κλάδου, ώστε να υπερδιπλασιάσουν τα κέρδη τους ανεξάρτητα από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Παράλληλη είναι και η προσπάθειά τους να χτυπήσουν περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα. Σχετική παρέμβαση έκανε πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ζητώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές!!!

Την περίοδο 1995 - 2001 σημειώθηκε στην Ελλάδα αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 30%, όπως αναφέρεται στη μελέτη. Ακολούθησε μια τριετία μείωσης, όταν στην Τουρκία η αύξηση ήταν 62%, στην Αίγυπτο 75% και στην Κροατία 20%. Η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη μειώθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από 780 ευρώ στα 648 ευρώ το 2003, ενώ στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 12,3% και στην Τουρκία κατά 16,2%.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού επιδεινώνεται και από την άποψη των τιμών. Οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 29%, έναντι 19% του μέσου όρου της ΕΕ και στις μεταφορές κατά 33%, έναντι 18% του μέσου όρου της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ