ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τραγική η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα

Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με τις επιδημίες, την πείνα και το θάνατο, με την περιβόητη «διεθνή βοήθεια» να φτάνει με ρυθμούς ...χελώνας

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ισοπεδωμένα τα φτωχικά σπίτια και ελάχιστη η τροφή και το πόσιμο νερό για το λαό του Πακιστάν
Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Πακιστάν που το μεγαλύτερο τμήμα του εξακολουθεί να είναι πλημμυρισμένο, με αποτέλεσμα 20 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν πληγεί, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πακιστανικής κυβέρνησης, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.600. Ωστόσο, το νούμερο αυτό είναι δύσκολο να εξακριβωθεί καθώς τεράστιες περιοχές έχουν αφεθεί στη μοίρα τους καθώς σε αυτές δεν έχουν πρόσβαση τα συνεργεία διάσωσης. Τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν άμεσα από την ασιτία και τις μολυσματικές ασθένειες, που πλέον θερίζουν λόγω έλλειψης καθαρού νερού και στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ανυπαρξίας ιατρικής βοήθειας.

Αυτή η κατάσταση με την ανυπαρξία κρατικής αρωγής φουντώνει την αγανάκτηση των ανθρώπων, σε μια χώρα που και πριν τη μεγάλη καταστροφή η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ζούσε σε συνθήκες ανέχειας και φτώχειας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές στο λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας πλουτοκρατών.

Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, έχουν καταστραφεί 700.000 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων με προϊόντα απαραίτητα για τη διατροφή του λαού, κάτι που προμηνύει μια τεράστια επισιτιστική κρίση που θα πληρώσουν οδυνηρά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία δε θα έχουν καμία πηγή εισοδήματος και άρα και δυνατότητα πρόσβασης σε τρόφιμα. Ηδη καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες των πεινασμένων, αβοήθητων πλημμυροπαθών που απαιτούν στοιχειώδη βοήθεια.

Ευκαιρία γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Σε αυτή την απελπιστική κατάσταση έρχονται να προστεθούν τα γεωπολιτικά «παιχνίδια» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που σκοπεύουν να «πουλήσουν» την όποια «βοήθεια» πολύ ακριβά. Ηδη η Παγκόσμια Τράπεζα εκδήλωσε την πρόθεσή της να δώσει στο Πακιστάν δάνειο ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων, υποτίθεται για τη στήριξη των πλημμυροπαθών.

Σχεδόν μία βδομάδα μετά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για «διεθνή βοήθεια» ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες 6 εκατομμυρίων Πακιστανών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει σήμερα περίπου το 35% του ποσού. Ενώ οι υποσχέσεις περισσεύουν η πραγματική βοήθεια είναι ελάχιστη και είναι αμφίβολο αν και αυτή φτάνει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις από το γειτονικό Αφγανιστάν δηλώνουν ότι θα δημιουργήσουν «αερογέφυρα βοήθειας», ενώ παρόμοια πρόταση έκανε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για «ΝΑΤΟικό μηχανισμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Τουρκία που βρίσκει ευκαιρία να αναβαθμίσει περισσότερο το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποφασίστηκε η χορήγηση βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και οικονομική, συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η αποστολή προς το Πακιστάν 140 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων, έχει ήδη αρχίσει και η Τουρκία έχει ήδη χορηγήσει οικονομική βοήθεια 5 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα αυτή.

«Μετά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (Μπαν Κι Μουν), που φαίνεται ότι εισακούσθηκε, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο (...) Η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να κινητοποιείται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα, Ελίζαμπεθ Μπιρς, ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι αρκετή.

«Αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των αρρώστων και ο αριθμός των νεκρών από τις επιδημίες», δήλωσε ο γιατρός Αμπντουλάχ Ασαέντι, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι οι πλημμύρες κατέστρεψαν ή προκάλεσαν υλικές ζημιές στο 20% των ιατρικών εγκαταστάσεων της χώρας και ότι επλήγησαν 30.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Την κατάσταση επιδεινώνει επίσης η πρόβλεψη ότι οι βροχοπτώσεις στη χώρα δεν πρόκειται να σταματήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εργατική αλληλεγγύη είναι η μόνη που φτάνει στο λαό μας (2010-11-25 00:00:00.0)
Aνησυχίες για «κοινωνική αστάθεια» (2010-08-21 00:00:00.0)
Αποστολή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς... (2006-08-18 00:00:00.0)
Οι αγωγοί στο επίκεντρο (2002-10-15 00:00:00.0)
«Περίεργες» φήμες για τη βοήθεια (2001-06-12 00:00:00.0)
Επέμβαση «διεθνών δωρητών» (2000-07-09 00:00:00.0)