Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επέμβαση «διεθνών δωρητών»

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ο «πόλεμος κατά του εμπορίου ναρκωτικών» και οι «αγαθές προθέσεις για την ειρηνευτική διαδικασία» τους ενώνουν!

Ετσι, ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιαπωνία, και άλλοι διεθνείς δωρητές, υποσχέθηκαν την Παρασκευή βοήθεια ύψους 871 εκατομμυρίων δολαρίων για την... ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία. Η ανακοίνωση έγινε στο τέλος διεθνούς διάσκεψης στη Μαδρίτη κατά την οποία ο Κολομβιανός Πρόεδρος Αντρές Παστράνα ζήτησε ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κοινωνική και οικονομική βοήθεια. Η οικονομική ενίσχυση θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του προταθέντος από τον Παστράνα «Προγράμματος Κολομβία» (ύψους 7,5 δισ. δολαρίων) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και τη χρηματοδότηση μιας ενδεχόμενης ειρήνης με το αντάρτικο κίνημα και ειδικά με τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας», FARC-ΕΡ.

Στο τελικό ανακοινωθέν της μονοήμερης συνόδου αναφέρεται ότι η Κολομβία εξασφάλισε δεσμεύσεις για βοήθεια 250 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, 100 εκατ. δολαρίων από την Ισπανία, 20 εκατ, δολαρίων από τη Νορβηγία, 131 εκατ. δολαρίων από τον ΟΗΕ, 70 εκατ. δολαρίων σε δάνεια από την Ιαπωνία και 300 εκατ. δολαρίων σε δάνεια από διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς.

Αν και πρόσφατα ο Χαβιέ Σολάνα, αντιπροσωπεύοντας την ΕΕ επισκέφτηκε την Κολομβία, η ΕΕ, που εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο, ζήτησε περισσότερο χρόνο, για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για τη συνεισφορά της και δήλωσε ότι... θα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο «πακέτο βοήθειας» κατά την προσεχή Σύνοδο της ομάδας στην Μπογκοτά το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ