Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΟΚΙΜΗ «ΑΝΤΙΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ»
Μια πολύ επικίνδυνη υπόθεση

Απέτυχε παταγωδώς η τρίτη δοκιμή του αμερικανικού Εθνικού Αντιβαλλιστικού Αμυντικού Συστήματος

Από παταγώδη αποτυχία στέφθηκε η τρίτη δοκιμή του «Αντιβαλλιστικικού Αμυντικού Συστήματος» των ΗΠΑ, μιας εκδοχής ή ενός απογόνου, όπως έχει χαρακτηριστεί, του «Πολέμου των Αστρων», που πρωτοσχεδιάστηκε επί Προεδρίας του Ρόναλντ Ρήγκαν. Ο πύραυλος από την ατόλη Κουαζαλέιν του Ειρηνικού Ωκεανού δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τον «εχθρικό», που εκτοξεύτηκε από τη βάση Βάντεμπεργκ της Καλιφόρνια. «Απόψε αποτύχαμε στην αναχαίτιση», δήλωσε λακωνικά ο Μπράιαν Ουίτμαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Οπως άφησαν, όμως, να εννοηθεί ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, που κράτησαν την ανωνυμία τους, ο «αμυντικός πύραυλος» ούτε καν πλησίασε τον «εχθρικό», τον οποίο υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει χτυπήσει 10 λεπτά μετά από την εκτόξευσή του.

Σκοπός της δοκιμής της 7ης Ιουλίου ήταν η καταστροφή εν πτήσει διηπειρωτικού πυραύλου που θα φέρει εικονική πυρηνική κεφαλή, μια καταστροφή του πυραύλου που επιχειρήθηκε σε ύψος 230 χιλιομέτρων - δηλαδή έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα - από άλλο ειδικό πύραυλο, που εκτοξεύτηκε 20 λεπτά αργότερα και 8 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Από την επιτυχία της τρίτης και κρίσιμης αυτής δοκιμής εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, η τελική απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, αν θα δώσει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη του «αμυντικού συστήματος» που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στην αρκτική πολιτεία της Αλάσκας το 2005 και για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα στη νήσο Σέμια, όπου οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε εργασία κατασκευής για αρκετές βδομάδες το χρόνο, εξαιτίας των ισχυρών ψυχρών μαζών αέρα.

Σε περίπτωση απόφασης να ξεκινήσει η παραγωγή του πυραυλικού συστήματος, το πρώτο θέμα που τίθεται άμεσα είναι ότι παραβιάζει ή θέτει αυτόματα σε αχρηστία τη «Συμφωνία για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους» που υπογράφτηκε το στις 26 Μάη του 1972, από τους Ρίτσαρντ Νίξον και Λεονίντ Μπρέζνιεφ, τότε Προέδρους των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ αντίστοιχα και τέθηκε σε ισχύ στις 3 του Οκτώβρη του ίδιου χρόνου και η οποία απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε παραγωγή ανάλογου αντιβαλλιστικού συστήματος. Φυσικά Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμμένουν ότι το εν λόγω «αμυντικό σύστημα» είναι σχεδιασμένο να καταρρίπτει εισερχόμενους πυραύλους και είναι αναγκαίο για την αποτροπή τυχών επιθέσεων από «δόλιες χώρες» όπως η ΛΔ Κορέας, το Ιράκ και το Ιράν, που οι ΗΠΑ «θεωρούν» ότι «υπογείως προχωρούν στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου».

Πάντως, μετά και τη χτεσινή αποτυχία, τη δεύτερη κατά σειρά, καθώς και η δοκιμή που είχε πραγματοποιηθεί το Γενάρη είχε ανάλογη τύχη, εκτιμάται ως ιδιαίτερα δύσκολο ο Αμερικανός Πρόεδρος να αποφασίσει θετικά για την έναρξη κατασκευής της «αντιπυραυλικής ομπρέλας», ένα σχέδιο, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε κόστος τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Σταματήστε τον πόλεμο των άστρων»

Η προοπτική αυτή ήδη έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στα υπόλοιπα μέλη του «κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων», που είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά και τις χώρες που από το 1998, αν και δε θεωρούνται επισήμως «πυρηνικές δυνάμεις» όμως κατέχουν ήδη την τεχνογνωσία και έχουν προχωρήσει στην παραγωγή πυρηνικών όπλων, όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ, αφού θεωρείται ότι θα ανατρέψει την υπάρχουσα ισορροπία των πυρηνικών εξοπλισμών, όπως προκύπτει από τη Συνθήκη.

Ηδη οι αντιδράσεις είναι πολλές και ποικίλες. Λίγες ώρες πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στη δοκιμή του νέου συστήματός τους, ο στρατηγός Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ, ανώτατος διοικητής των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, προειδοποίησε ότι η δοκιμή αυτή «συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνθήκης περί αντιβαλλιστικών πυραύλων ABM του 1972». Οπως δήλωσε προς το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, πρόκειται για το «πρώτο βήμα προς την πυρηνική αστάθεια στον κόσμο». Πιο οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Ζου Ρονγκί, ο οποίος την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι η χώρα του κατηγορηματικά αντιτίθεται στην ανάπτυξη του NMD και ότι ένας εκ των στόχων είναι «να θέσει την Ταϊβάν υπό την ασπίδα προστασίας των ΗΠΑ. Γεγονός που συνιστά ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Είναι αξιοσημείωτο... ότι την ίδια στιγμή στο Πεκίνο, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνομιλούν με Κινέζους ομολόγους τους για το θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών, με σκοπό να ξανανοίξουν το διάλογο που διακόπηκε πέρσι με το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Προς το παρόν, επισήμως, οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» δεν έχουν μιλήσει, αλλά αρκετοί έχουν επιστήσει την «προσοχή» προς τον Πρόεδρο Κλίντον, όπως οι Γάλλοι αξιωματούχοι.

Ομως δεν είναι μόνο τα κράτη που αντιδρούν. Πενήντα Αμερικανοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και νομπελίστες, απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Κλίντον, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη του συστήματος, που το χαρακτηρίζουν «άχρηστο και επικίνδυνο». Στο μεταξύ, η οικολογική οργάνωση «Γκρίνπις» έκανε «δυναμική» εμφάνιση διαμαρτυρίας, τόσο με αποστολή πλοίου κοντά στη βάση εκτόξευσης, όσο και με μέλη της που διαδήλωσαν μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, κρατώντας πανό που έγραφε «Σταματήστε τον Πόλεμο των Αστρων».


Χρ.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ