ΡΩΣΙΑ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΕΛΤΣΙΝ
Επιδίωξη διατήρησης του αντιλαϊκού συστήματος
Τρίτη 4 Γενάρη 2000

Associated Press

Ο Β. Πούτιν την ώρα που ανακοινώνει «το συγχωροχάρτι» στο Γιέλτσιν
ΜΟΣΧΑ.-

Οπως είναι γνωστό ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ανακοίνωσε στις 31 Δεκέμβρη την παραίτησή του από τα προεδρικά καθήκοντα, 5 μήνες πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας του και μεταβίβασε προσωρινά όλες τις προεδρικές δικαιοδοσίες στον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Γιέλτσιν παρέδωσε επίσης στον Πούτιν το «πυρηνικό βαλιτσάκι». Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος ανακοίνωσε: «Σήμερα απευθύνω σε σας για τελευταία φορά πρωτοχρονιάτικο χαιρετισμό. Σήμερα απευθύνομαι σε σας για τελευταία φορά ως πρόεδρος της Ρωσίας. Σήμερα, την τελευταία μέρα του αιώνα που φεύγει, παραιτούμαι. Κατάλαβα ότι πρέπει να φύγω. Η Ρωσία πρέπει να εισέλθει στη χιλιετία με νέους πολιτικούς, με νέα πρόσωπα, με νέους έξυπνους, δυνατούς και δραστήριους ανθρώπους». Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν στις 26 Μάρτη.

Ο Γιέλτσιν ήταν επικεφαλής της Ρωσίας περίπου 10 χρόνια. Πρωτοεκλέχτηκε ως πρόεδρος της ΣΣΔ Ρωσίας το 1991. Στις 8 Δεκέμβρη 1991 μαζί με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, Λεονίντ Κραβτσιούκ και Στανισλάβ Σουσκέβιτς, υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, με τις οποίες διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση και ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα. Για να διατηρηθεί στην εξουσία, τον Οκτώβρη του 1993 βομβάρδισε το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες υπερασπιστές της συνταγματικής νομιμότητας.

Παραιτούμενος πρόωρα, ο Γιέλτσιν εξασφάλισε πιθανότατα την παραμονή στην εξουσία του περιβάλλοντός του, το οποίο έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς και για το λόγο αυτό έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση. Σχετικά μ' αυτό, μια από τις πρώτες δουλιές του Πούτιν ήταν να υπογράψει διάταγμα με το οποίο προσφέρονται εγγυήσεις στον Γιέλτσιν και στα μέλη της οικογένειάς του ότι δε θα υποστούν διώξεις. Ετσι, με τον πιο άμεσο τρόπο ομολογούνται και οι απώτερες επιδιώξεις του μηχανισμού που λυμαινόταν τόσα χρόνια το λαό της Ρωσίας.

Επί προεδρίας Γιέλτσιν η ρωσική οικονομία με τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» συρρικνώθηκε στο μισό - εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν στη φτώχεια, την ανεργία, τα συστήματα υγείας και παιδείας της χώρας διαλύθηκαν και το κύρος της καταβαραθρώθηκε. Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρωσίας, πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν απάλλαξε από τα καθήκοντά τους τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν και την Τατιάνα Ντιατσένκο, κόρη του Γιέλτσιν και σύμβουλό του για θέματα επικοινωνίας. Συμβόλιζε την επιρροή στη διαμόρφωση της ρωσικής πολιτικής αυτού που η αντιπολίτευση και ο Τύπος αποκάλεσαν η «Οικογένεια». Διατήρησε στη θέση του τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Αλεξάντρ Βολόσιν. Σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Εχο Μοσκβί» δήλωσε ότι πιστεύει πως η «κληρονομιά» της προεδρίας Γιέλτσιν θα διατηρηθεί.

Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ

«Το γιελτσινικό κόμμα της εξουσίας έπεσε» και αυτό είναι αποτέλεσμα «του δεκάχρονου αγώνα των κομμουνιστών και των πατριωτών των Ρωσίας», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Κατά τη γνώμη του, συντελέστηκε «η λαϊκή αποπομπή του Γιέλτσιν». Αυτό είναι το κύριο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες επιβεβαίωσαν την πολιτική πρωτιά του ΚΚΡΟ και της λαϊκοπατριωτικής συμμαχίας στη ρωσική κοινωνία. Ο Ζιουγκάνοφ κάλεσε όλες τις πατριωτικές, κρατικά προσανατολισμένες δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από το λαϊκοπατριωτικό συνασπισμό για την από κοινού συμμετοχή στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Πούτιν - Ζιουγκάνοφ (2005-10-22 00:00:00.0)
Καταδικάζουν οι Ρώσοι κομμουνιστές (2004-09-19 00:00:00.0)
Στο «γύψο» και το δικαίωμα δημοψηφίσματος (2002-09-21 00:00:00.0)
Ενταση των επιχειρήσεων (1999-11-27 00:00:00.0)
Νέα σοβαρή πολιτική κρίση (1999-08-10 00:00:00.0)
ΚΚΡΟ: Προετοιμασία πανρωσικής κινητοποίησης (1998-09-22 00:00:00.0)