ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις λαϊκών δυνάμεων με την κρατική «μηχανή»

Καταλυτική η σημερινή μέρα για τις εξελίξεις καθώς η αντιπολίτευση καλεί σε νέες μεγάλες διαδηλώσεις στη ματωμένη, από τις σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών - παρακρατικών, πλατεία Ταχρίρ

Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις λαού με δυνάμεις πιστές στο καθεστώς Μουμπάρακ
KAΪΡΟ.--

Εκρηκτική ηρεμία επικράτησε, τελικά, αργά χτες βράδυ, στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, η οποία επί περισσότερο από ένα 24ωρο μετατράπηκε σε αιματηρό πεδίο μάχης ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και «υποστηρικτές» του Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, ήταν αστυνομικοί με πολιτικά. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι αργά το απόγευμα, παρέπεμπαν περισσότερο σε ιδιαίτερα σκληρές εμφύλιες συγκρούσεις, που σύμφωνα με ιατρικές πηγές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσοτέρων από 890.

Ο στρατός, αφού επί ώρες κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας αλλά και τις πρωινές ώρες χτες παρακολουθούσε ως θεατής τις αιματηρές μάχες, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όλων των ειδών τα όπλα (μαχαίρια, στιλέτα, λοστοί, όπλα και ελεύθεροι σκοπευτές), τελικά ανέπτυξε άρματα μάχης και οχήματα στην περίμετρο, αλλά και στο κέντρο της πλατείας Ταχρίρ, δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη» αρκετών μέτρων. Κατά πολλούς, η αιματηρή αυτή κλιμάκωση δεν ήταν εντελώς εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να έχει ως στόχο την καλλιέργεια ακόμη πιο πρόσφορου εδάφους για την ανάληψη ακόμη ενεργότερου ρόλου από το στρατό ως «μοναδική λύση», μια εκδοχή που σαφώς θα ικανοποιούσε, περισσότερο, σε πρώτη φάση, και το γειτονικό Ισραήλ που επανέλαβε, χτες, τις ανησυχίες του για «ισλαμοποίηση της Αιγύπτου».

Καταλυτική θεωρείται η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις καθώς η πλειοψηφία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έχει καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις τον αιγυπτιακό λαό, μετά τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής, μιλώντας για «Παρασκευή της αποχώρησης». Η ισχυρότερη αντιπολιτευτική οργάνωση, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», ζήτησαν, χτες, εκ νέου και με κατηγορηματικό τρόπο την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, υποστηρίζοντας ότι κάθε παραπάνω ώρα που μένει στην προεδρία, «θα χρησιμοποιηθεί για να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους». Η οργάνωση συμμετέχει στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, αλλά αν και έχει συνταχθεί, σε γενικές γραμμές, πίσω από το πρόσωπο του Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, δήλωσε ότι δεν τον υποστηρίζει απαραίτητα ως «επικεφαλής» της αντιπολίτευσης.

Εμφάνιση Σουλεϊμάν με σαφείς νύξεις

Εκτενή συνέντευξη - διάγγελμα παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος της χώρας (και πρώην επικεφαλής όλων των μυστικών υπηρεσιών) Ομάρ Σουλεϊμάν, που κάλεσε τους διαδηλωτές «να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες τους γιατί εισακούστηκαν», ζητώντας να δοθεί χρόνος για να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αν και χαρακτήρισε «νόμιμες και λογικές τις διεκδικήσεις των έντιμων ανθρώπων» που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, συμπλήρωσε ότι «από ένα σημείο και μετά σε αυτές παρεισέφρησαν υποκινητές και όσοι επιμένουν στις διαδηλώσεις εξυπηρετούν στόχους ξένων δυνάμεων», αν και καταδίκασε, όπως και ο πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ, «τη βία των τελευταίων ωρών», ζητώντας συγνώμη και υποσχόμενος, γενικώς, «έρευνες και δίωξη των υπευθύνων».

Ο Σουλεϊμάν μίλησε ανοιχτά για «ξένες δυνάμεις» που προσπαθούν να «παρέμβουν στα εσωτερικά της Αιγύπτου», η οποία είναι διατεθειμένη «ν' ακούσει συμβουλές», αλλά «δε θα δεχτεί να της επιβληθούν». Αν και δεν έκανε περαιτέρω διευκρινίσεις, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι αναφερόταν τόσο στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, αλλά και σε ορισμένα αραβικά κράτη, όπως το Κατάρ, όπου εδρεύει και το «al Jazeera», το οποίο κατηγορήθηκε άμεσα για «υποκίνηση» διαδηλωτών και για «παραπληροφόρηση».

Τέλος, υποστήριξε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αποχωρήσει από την προεδρία, όπως προβλέπεται, και δεν θα είναι υποψήφιος ούτε ο ίδιος, ούτε ο γιος του, προειδοποιώντας ότι αν αυτό συμβεί «πρόωρα, θα είναι βήμα προς το χάος». Επανέλαβε τα περί συνταγματικών αλλαγών και κάλεσε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» σε διάλογο «για το καλό της χώρας», κάτι στο οποίο η οργάνωση δεν έχει ακόμη, σαφώς, απαντήσει, αν και επιμένει στην αποχώρηση Μουμπάρακ. Ενδιαφέρον έχει ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» μπορούν «να παίξουν ρόλο στην παρούσα φάση και στην πολιτική σκηνή της χώρας».

Υποκριτικές δηλώσεις, στο στόχαστρο δημοσιογράφοι

Τη βία «καταδίκασαν» με κοινή ανακοίνωση οι Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα «άμεσης μεταβίβασης της εξουσίας», προσπαθώντας να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ολοι καταδίκασαν και το γεγονός ότι σε στόχο πρώτης γραμμής έχουν μετατραπεί οι δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες, με τις καταγγελίες για τραυματισμούς, βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμούς και κατασχέσεις εξοπλισμού να διαδέχονται η μία την άλλη. Καταγγελίες έχουν γίνει από τα δίκτυα «Associated Press», ABC, «France 2», «France 24», «Radio Canada», «al Jazeera», «al Arabya», Γαλλικό Πρακτορείο και το πολωνικό «TVP». Αν και επιθετικοί απέναντι σε δίκτυα που θεωρούν «φιλο-προεδρικά» εμφανίζονται και οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές, οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος, κυρίως, παρακρατικών πιστών στον Μουμπάρακ, όπως συνέβη και με τους Ελληνες δημοσιογράφους Πέτρο Παπακωνσταντίνου («Καθημερινή»), που τραυματίστηκε στο πόδι και στο κεφάλι, αλλά είναι εκτός κινδύνου και Γιώργο Μουτάφη (φωτορεπόρτερ στο «ΒΗΜΑ») που τραυματίστηκε ελαφρά. Ωρα με την ώρα, το κλίμα «γινόταν βαρύτερο» για τους δημοσιογράφους, που ουσιαστικά πιέζονταν από το καθεστώς να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (2013-01-26 00:00:00.0)
Μουχάμαντ αλ Μούρσι (2012-10-14 00:00:00.0)
Βάρβαρη καταστολή και διαβουλεύσεις ενάντια στο λαό (2011-11-23 00:00:00.0)
Κράτηση Μουμπάρακ, «ανάσα» για το στρατό (2011-04-14 00:00:00.0)
Στο νοσοκομείο αντί στον εισαγγελέα ο Μουμπάρακ (2011-04-13 00:00:00.0)
Διευρύνονται με απεργίες οι λαϊκές διαδηλώσεις (2011-02-10 00:00:00.0)