ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μετρούν κέρδη σε βάρος του λαού

Ακόμα και τώρα που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, κάποιοι εξακολουθούν να κερδίζουν

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Στους καιρούς που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χωρίς προηγούμενο αντιλαϊκή λαίλαπα, τη ριζική ανατροπή του βιοτικού τους επιπέδου, τις άγριες περικοπές στους μισθούς τους, τις αντεργατικές ανατροπές και που χιλιάδες προστίθενται συνεχώς στις στρατιές των ανέργων στο όνομα της εξόδου του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση, κάποιοι μετρούν τα κέρδη που τους εξασφαλίζει αυτό ακριβώς το σύστημα που οδηγεί στην εξαθλίωση μεγάλα στρώματα του λαού. Αυτό αποκαλύπτουν με αδιάψευστο τρόπο από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύουν οι ίδιοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους ισολογισμούς τους. Τόσο οι ισολογισμοί 4.065 επιχειρήσεων που είχαν δημοσιευτεί μέχρι τα μέσα του Μάη για το 2010 και επεξεργάστηκε η ICAP, όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του χρόνου που αφορούν τις εισηγμένες εταιρείες, δείχνουν ότι κόντρα στην καπιταλιστική κρίση μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εξακολουθούν να μετρούν κέρδη και ορισμένοι από αυτούς να έχουν ακόμα αύξηση κερδών, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά υπολογίζουν και το τελευταίο ευρώ. Και, παρόλο που, όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας της ICAP, «η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα δέχτηκε νέο πλήγμα», κάτι που δεν θα μπορούσε να μη συμβαίνει σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, οι ίδιοι αριθμοί, τα κέρδη των εκατομμυρίων, δεν αναιρούν την πρόκληση που γεννιέται, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα γονατίζουν κάτω από το βάρος της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύουν στους ισολογισμούς τους μια σειρά από επιχειρήσεις που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει ολοκληρωτικά στην κερδοφορία και την κερδοσκοπική δράση του κεφαλαίου, μαρτυρούν την πρόκληση, την υποκρισία και την κοροϊδία που ασκεί η κυβέρνηση και οι θιασώτες του ξεπουλήματος, για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο κομμάτι ψωμί, της λαϊκής περιουσίας, όταν μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των πλέον κερδοφόρων. Συγκεκριμένα, στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις για το 2010 κατατάσσονται:

Αποκαλύπτεται, δηλαδή, από την πιο χαρακτηριστική σκοπιά ότι η πλήρης παράδοση των πρώην ΔΕΚΟ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με πρόσχημα τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, στην πραγματικότητα αποσκοπεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων του λαού, σε όφελος των οποίων μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ειδικότερα, κατά τομέα δραστηριότητας επιχειρήσεων:

Αυξημένα λειτουργικά κέρδη για τις εισηγμένες στο πρώτο τρίμηνο

Τα 2,1 δισ. ευρώ έφτασαν τα λειτουργικά κέρδη 248 εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεων με βάση τους ισολογισμούς που δημοσίευσαν για το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ τα μετά τους φόρους κέρδη τους εμφανίζουν αύξηση κατά 7,9% , κάτι το οποίο συνδέεται και με τις προκλητικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν από την 1η Γενάρη. Οπως προκύπτει από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς:

Ακόμη, από τις 248 επιχειρήσεις οι 111, κάτι λιγότερο από τις μισές (45%), έχουν να παρουσιάσουν κέρδη. Από αυτές οι 41 καταγράφουν αύξηση κερδών, οι 54 μείωση και 16 επιστροφή σε κέρδη μετά από ζημιές για το 2010. Από τις 137 ζημιογόνες (55%) οι 60 εμφανίζουν αύξηση ζημιάς, οι 38 μείωση, ενώ οι 39 από αυτές κατέγραψαν κερδοφορία στο α' τρίμηνο του 2010.

Από τη σκοπιά της μάζας του λειτουργικού κέρδους που απέσπασαν, στην κορυφή βρίσκονται και πάλι μια σειρά από επιχειρήσεις που η κυβέρνηση προτίθεται να παραδώσει πλήρως στην κερδοφορία του κεφαλαίου και συγκεκριμένα: ο ΟΤΕ με λειτουργικό κέρδος 393,3 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ με 327,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ με 214,1 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με 177,1 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ με 164,2 εκατ. ευρώ και ακόμη, η «Μότορ Οϊλ» με 118,2 εκατ. ευρώ, η «Κόκα Κόλα» με 109,6 εκατ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 93,3 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου με 81,7 εκατ. ευρώ, η «Βιοχάλκο» με 70,7 εκατ. ευρώ.

Και στο μέρος των ποσοστών αύξησης του καθαρού κέρδους, στην πυραμίδα της λίστας βρίσκονται νευραλγικές επιχειρήσεις, κλάδοι ολόκληροι (ύδρευση, λιμάνια), που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί. Ο κατάλογος διαμορφώνεται ως εξής: ΕΥΔΑΠ 3.001%, «Ικτίνος» 2.064%, «Σπύρου» 1.611%, Γεν. Εμπορίου: 1.579%, «Νηρεύς»: 1.398%, ΟΛΘ 1.266%, ΕΛΒΑΛ 759%, Εθνική Τράπεζα 655%, «Μότορ Οϊλ» 398%, Γιούρομπανκ 363%.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού που ασκεί η κυβέρνηση ότι αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται είναι για το καλό του λαού, είναι έωλη. Τα διλήμματα που βάζουν είναι τρομοκρατικά και κάλπικα. Ο στόχος κυβέρνησης, τρόικας και πλουτοκρατίας είναι να κλιμακώσουν τον πόλεμο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, να πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση για την οποία δεν ευθύνεται, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία ρίχνουν το λαό ακόμα πιο βαθιά στην άβυσσο της πτώχευσης. Εφαρμόζουν το αρχικό τους σχέδιο καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κλιμακώνουν τον πόλεμο, για να πληρώσει ο λαός την κρίση για την οποία δεν ευθύνεται. Στόχος τους είναι να εκτοπισθούν ακόμα περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, να ξεπουληθούν δημόσια περιουσία και επιχειρήσεις, ώστε να βρουν νέο χώρο για να εξαπλωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο λαός δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογών. Μοναδική διέξοδος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και συνεχή χειροτέρευση της θέσης του στην κοινωνία, είναι η οργανωμένη πάλη και αντίσταση σε αυτή την πολιτική και τα νέα μέτρα που έρχονται. Στόχος των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι η ενίσχυση του Λαϊκού Μετώπου, για την ανατροπή της εξουσίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, με κατεύθυνση την αποδέσμευση από την ΕΕ, την λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερή μείωση της κατανάλωσης (2012-06-09 00:00:00.0)
Σε νέα προκλητικά ύψη και για το 2007 (2008-04-06 00:00:00.0)
Προαναγγελία νέων εξαγορών (2007-11-01 00:00:00.0)
Δυναμώνουν κέρδη και συγκέντρωση (2007-08-01 00:00:00.0)
Παγιώνεται η "νέα" γενιά προβληματικών επιχειρήσεων (1995-02-25 00:00:00.0)